Μια τεχνολογία που υπόσχεται να βοηθήσει όσους οδηγούς απλά δεν τα πάνε καλά με το παρκάρισμα παρουσίασε ο γερμανικός κολοσσός Bosch, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης τεχνολογίας CES 2014, που πραγματοποιείται στο Λας Βέγκας, στις ΗΠΑ.

Το σύστημα αυτόματης στάθμευσης αποτελείται από 12 υπερηχητικούς αισθητήρες οι οποίοι τοποθετούνται στο όχημα και σε ρόλο ραντάρ σαρώνουν τον δρόμο και το καθοδηγούν ώστε να παρκάρει με ασφάλεια, χωρίς γδαρσίματα ή χτυπήματα, ακόμα και στις πιο στενές θέσεις.

Αυτοκίνητο πάρκαρε!

Ο τρόπος χρήσης του «έξυπνου» συστήματος είναι πανεύκολος: το όχημα με εγκατεστημένη την εν λόγω τεχνολογία περνάει από την επιθυμητή θέση στάθμευσης. Οι αισθητήρες έχουν ήδη καταγράψει και υπολογίσει τον χώρο. Στη συνέχεια, ο οδηγός βγαίνει από το αυτοκίνητο και με τη βοήθεια του κινητού του τηλεφώνου χειρίζεται την όλη διαδικασία, πατώντας απλά επάνω στην οθόνη της συσκευής του. Το όχημα μπαίνει στη θέση, οι τροχοί γυρίζουν προς τα εμπρός και οι πόρτες κλειδώνουν. Ο οδηγός μπορεί να αποχωρήσει ήσυχος.

Σύμφωνα με τον Βέρνερ Στρουθ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bosch, τα έξυπνα οχήματα χωρίς οδηγό αναμένεται να γίνουν σύντομα πραγματικότητα, με την τεχνολογία της εταιρείας του να αποτελεί ίσως το πρώτο βήμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες, ήδη προσφέρουν ηλεκτρονικούς «βοηθούς» στάθμευσης. Οι ειδικοί της Bosch ωστόσο υποστηρίζουν ότι το δικό τους σύστημα θα ήταν ιδιαίτερα πρακτικό για πολύ στενούς χώρους στάθμευσης όπου προκειμένου να χωρέσει το όχημα (να ανοίξουν οι πόρτες κτλ.) ο οδηγός θα πρέπει να έχει ήδη βγει από αυτό.