Συνθετική κάνναβη μπορεί να αποτελέσει θεραπεία ενάντια στα επώδυνα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Οι ειδικοί ανέπτυξαν μια συνθετική ουσία η οποία αναστέλλει ένα μονοπάτι στον νωτιαίο μυελό που συνδέεται με το αίσθημα του πόνου και ονομάζεται υποδοχέας των κανναβινοειδών 2 (CB2).

Επιλεκτική στόχευση

Η φυσική κάνναβη είναι γνωστό ότι διαθέτει παυσίπονες ιδιότητες, ωστόσο η χρήση της στην ιατρική είναι περιορισμένη καθώς έχει άλλες ψυχολογικού τύπου επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Η νέα συνθετική ουσία με την κωδική ονομασία JWH133 είναι πλήρως συνθετική και σχεδιασμένη έτσι ώστε να στοχεύει επιλεκτικά τον υποδοχέα CB2.

Τα επίπεδα στον νωτιαίο μυελό του υποδοχέα CB2 έχει φανεί ότι συνδέονται στενά με την ένταση του πόνου στα άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Τώρα οι ερευνητές από το Νότιγχαμ με δημοσίευσή τους στην online επιστημονική πλατφόρμα PLoS ONE υποστηρίζουν ότι η ουσία που δημιούργησαν μπορεί να μειώσει τόσο τον πόνο όσο και τη φλεγμονή των αρθρώσεων.

Μείωση του πόνου

Η επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Βικτόρια Τσάπμαν σημείωσε ότι «το νέο εύρημα είναι σημαντικό καθώς τα μονοπάτια σήμανσης του πόνου στον νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο παίζουν μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση των επώδυνων συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας. Τα νέα στοιχεία ενισχύουν την άποψη ότι οι επιλεκτικές παρεμβάσεις στους υποδοχείς κανναβινοειδών μπορούν να έχουν επίδραση στον πόνο της οστεοαρθρίτιδας».

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, ο καθηγητής Αλαν Σίλμαν, ιατρικός διευθυντής του Arthritis Research UK σημείωσε ότι «αυτά δεν ενισχύουν την ‘ψυχαγωγική χρήση’ κάνναβης αλλά δείχνουν πως υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης ενός συνθετικού φαρμάκου που μιμείται τη συμπεριφορά των υποδοχέων κανναβινοειδών χωρίς να προκαλούνται σοβαρές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό».