Στον βωμό της κυβερνητικής συνοχής «θυσιάστηκε» από τους πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης. Οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος αποφάσισαν, μετά και την ενδοκυβερνητική ένταση των τελευταίων ημερών, στη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τρίτης να καταργηθεί το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία και να εξοικονομηθείτο σχετικό κονδύλι από ένα μικρό τέλος στα προϊόντα καπνού.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργού Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη για την κατάργηση των 25 ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςκαι πρόεδρος του ΠαΣοΚέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες,με ιδιαίτερη επιμονή στονΠρωθυπουργότο θέμα του συντονισμού της κυβέρνησης.Ο κ. Σαμαράς,συμφώνησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο. Το μήνυμα που εξέπεμψαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί προς τους υπουργούς έπειτααπό τη συνάντηση τουςήταν ένα:«Τέρμα οι αυτοσχεδιασμοί των υπουργών». Στο εξής κανένα θέμαδεν θα ανακοινώνεται ως κυβερνητική απόφασηαν προηγουμένως δεν έχουν ενημερωθεί και δεν το έχουν εγκρίνει οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που ήταν εξ αρχής της άποψης ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα του κυβερνητικού σχήματος και να μην τροφοδοτείται η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ, επέλεξαν να ακυρώσουντο «χαράτσι» των 25 ευρώ που υπερασπιζόταν με πάθος έως την ύστατη ώραο κ. Γεωργιάδης.

Οι δυο αρχηγοί αποφάσισαν να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή με την οποία καταργείται η διάταξη για τα 25 ευρώ για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Για απόφαση του ίδιου του και του πρωθυπουργού μίλησε αμέσως μετά την σύσκεψη ο κ. Βενιζέλος και τόνισε με έμφαση ότι «το θέμα λύθηκε με σωστό τρόπο, γιατί αυτά τα 5 λεπτά στα τσιγάρα είναι κάτι πολύ σημαντικό και συνδέεται και αυτό με την υγεία, δηλαδή δεν είναι μέτρο δημοσιονομικό αλλά μέτρο προληπτικής ιατρικής».

Το ισοδύναμο μέτρο που αναμένεται να αποφέρει έσοδα ύψους 40 εκατ. ευρώ, θα είναι η αύξηση της τιμής των τσιγάρων (πακέτο και καπνός) με 5 λεπτά ανά συσκευασία, κάτι που συζητήθηκε και στην συνάντηση που είχε στο υπουργείο Υγείας ο κ. Γεωργιάδης με αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, πήγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας αποφασίσει να τηρήσει άκαμπτη στάση στο θέμα του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία και να ζητήσει την κατάργηση του.

Από την άλλη πλευρά ο Πρωθυπουργός που είχε σύσκεψη με τον κ. Γεωργιάδη για το συγκεκριμένο θέμα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ζήτησε από τον υπουργό να βρεθεί λύση και να μην προκαλούνται αναταράξειςστην κυβέρνηση.Η περίοδος μέχρι τις ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντική για την κυβέρνηση και είναι κρίσιμο να αποφευχθούν πάσης φύσεως ολισθήματα.Για τον λόγο αυτό, οι κ.κ Σαμαράς και Βενιζέλοςσυμφώνησαννα κλείσει άμεσα το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο του υπουργείου Εργασίας (ΕΚΑΣ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανέργους, κ.α)μεσυνεργασία εκπροσώπωντου ΠαΣοΚ και του κ. Ι. Βρούτση, ενώ ο κ. Γεωργιάδης θα έχει έτοιμο μέχρι την Παρασκευή το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ.Επίσης, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρουτου ΠαΣοΚγια τη δημιουργίαΕθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ένα θέμα που αγγίζει σχεδόν όλα τα νοικοκυριά της χώρας.

Το ΠαΣοΚ το τελευταίο διάστημα έχει ασκήσει ασφυκτική πίεση στη ΝΔ για να ελαφρύνει υπέρ των πολιτών και ιδίως των πιο αδύναμων, τα μέτρα που προκύπτουν από την εφαρμογή του μνημονίου, καταθέτοντας εναλλακτικές ή ισοδύναμες προτάσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις οι αρχικές προτάσεις νόμου των υπουργείων άλλαξαν περιεχόμενο μέχρι την ψήφιση τους από τη Βουλή.

Ειδικά για το εισιτήριο στα νοσοκομεία, ο κ. Βενιζέλος, είχε ενοχληθεί πολύ από τη σπουδή του κ. Γεωργιάδη να ανακοινώσει εν μέσω της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων το εισιτήριο των 25 ευρώ και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί καμία συνεννόηση.

Μάλιστα σε σύσκεψη που είχε τη Δευτέρα το βράδυ με στενούς συνεργάτες του δεν έκρυψε τη δυσφορία του χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στον υπουργό Υγείας. «Εμείς βάζουμε πλάτη και αυτοί κάνουν τα παιχνίδια τους! Προκαλούν την κοινωνία χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος», φέρεται να είπε.

Το πρωί της Τρίτης,ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος,(Real FM) απαντώντας στις επικρίσεις γιατί το ΠαΣοΚ εναντιώνεται σε ένα μέτρο που είχε ψηφίσει, εξηγούσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε ως ένα άρθρο και δεν μπορούσαν τότε να γίνουν αλλαγές. «Σήμερα έχουμε την ευχέρεια να συζητήσουμε υπό όρους κάποια θέματα που αφορούν τους πολίτες», επισήμανε.
Στη συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου συζητήθηκε και το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και η είδηση της ημέρας που ήταν η εξαφάνιση του μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Ν», Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος εξαφανίστηκε, μετά την άδεια που έλαβε από τις φυλακές.

Οι δυο αρχηγοί συζήτησαν το καθεστώς χορήγησης των αδειών σε φυλακισμένους, ενώ συμφωνήθηκε ότι δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση στην διεθνή κοινή γνώμη πως στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα. Γι’ αυτό και ο κ. Βενιζέλος μετά την σύσκεψη δήλωσε ότι «η χώρα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι».

Επίσης, οι δυο κυβερνητικοί εταίροι ανέλυσαν και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία και στάθηκαν ιδιαίτερα στα θετικά μηνύματα που έρχονται από τις διεθνείς αγορές με την πτώση των spreads.
To χαμηλό επιτόκιο αποδεικνύει, κατά τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία και εδραιώνεται η εκτίμησή τους ότι το χρέος είναι βιώσιμο και θα αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία. «Ο διεθνής ιδιωτικός τομέας επενδύει στην Ελλάδα. Δηλαδή αυτό που έχουμε πει, ότι το χρέος είναι βιώσιμο θα επιβεβαιωθεί. Και για όσους λένε ότι αυτό δεν ενδιαφέρει τον πολίτη να ξέρετε ότι στην πραγματικότητα βιωσιμότητα σημαίνει τράπεζες. Τράπεζες σημαίνει χρηματοδότηση επιχειρήσεων, χρηματοδότηση επιχειρήσεων, σημαίνει δουλειά, σημαίνει ότι κινείται ο κύκλος της πραγματικής οικονομίας. Διότι το ζήτημα είναι πάντα απασχόληση, ανεργία εισόδημα, αποκατάσταση αδικιών», δήλωσε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ακόμη, οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν και για την ελληνική προεδρία που ξεκινάει και επίσημα το μεσημέρι της Τετάρτης με την συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στο Ζάππειο Μέγαρο και για τη διαπραγμάτευσημε την τρόικα, που αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.