Είναι το πρώτο διήγημα του πρώτου της βιβλίου και γι΄αυτό είναι λίγο σαν ταυτότητα και σήμα κατατεθέν της: Η «Περσινή αρραβωνιαστικιά» της Ζυράννας Ζατέλη, που γνωρίσαμε πριν από τριάντα χρόνια (1984) μέσα από την πεζογραφική συλλογή των εκδόσεων Καστανιώτη, περνάει φέτος στη θεατρική σκηνή και γίνεται παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Elephas tiliensis» του Δημήτρη Αγαρτζίδη και της Δέσποινας Αναστάσογλου, οι οποίοι υπογράφουν και τη σκηνοθεσία. Οι δυο τους μαζί με τη συγγραφέα έφτιαξαν βήμα-βήμα τη θεατρική διασκευή, που ελάχιστα διαφοροποιείται από το διήγημα.
«Ουσιαστικά με αφορμή δύο φράσεις-μοτίβα της Ζατέλη», επισημαίνει ο Δημήτρης Αγαρτζίδης, «στήσαμε την παράσταση. Το ένα αναφέρεται στις δύο γυναίκες που φέρνουν η μία το τσεκούρι και η άλλη το μέλι, ανάλογα με την κατάσταση και η άλλη που παρομοιάζει το κορίτσι με μια φιγούρα πολλαπλασιασμένη σε τρεις διαφορετικές, σαν δική τους συνωμοσία σε σχέση με όλους εμάς. Ωστόσο προτιμήσαμε να μην κάνουμε έναν μονόλογο αλλά ένα έργο με τρεις γυναίκες, με τρις ηρωίδες. Κρατώντας σχεδόν αυτούσιο το διήγημα, και με την κυρία Ζατέλη να έρχεται στις πρόβες και να παρακολουθεί τη θεατρική εξέλιξη του διηγήματός της, στήσαμε την παράταση. Παρακολουθούμε μια τριπλή εκδοχή της ηρωίδας, που μετά την μεγάλη ανατροπή, κάθε μία παίρνει τον δρόμο της. Ο έρωτας και η απώλεια είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τη ζωή τους….». Και καταλήγει:
«»Η περσινή αρραβωνιαστικιά» αφουγκράζεται το κάθε νεύρο αυτής της διαδρομής χώνοντας μαλακά τα δάχτυλά της στον ανεξιχνίαστο και μυστηριωδώς φιλόξενο κόσμο του εαυτού μας».
Ενα δωδεκάχρονο κορίτσι, Πρωτοχρονιά του 1961 αρραβωνιάζεται: χρόνια μετά, γυναίκα, ενήλικη, ανοίγει τα φύλλα της μνήμης της και αναβιώνει το γεγονός. Είναι η εποχή της πρώτης μοναξιάς της ζωής της. Γιατί, ο πρώτος έρωτας για ένα νέο κορίτσι, θα γίνει ένας παλιός πόνος για τον ενήλικα.Η γυναικεία σεξουαλικότητα, οι μύχιες σκέψεις,οι κρυφές επιθυμίες, ο φόβος και η έλξη του θανάτου συνδέουν την καθημερινή πραγματικότητα με το μεταφυσικό, τη φαντασία με τη μαγεία.
Με αυτό το υλικό και τη γραφή της Ζατέλη, η νεοιδρυθείσα ομάδα «Elephas Tiliensis», δηλάδή, «Ο νάνος ελέφαντας της Τήλου», ετοιμάζεται για την πρώτη της δουλειά. Είναι ο δικός τους τρόπος επιβίωσης…. Ζατέλη.

Η ταυτότητα της παράστασης

«Περσινή αρραβωνιαστικιά» της Ζυράννας Ζατέλη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης & Δέσποινα Αναστάσογλου
Μουσική: costinho (Κωστής Ζουλιάτης)
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Επιμέλεια κίνησης: Ξένια Θεμελή
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Κοντογούρη & Ιωάννα Μπογδάνου
Παίζουν Ξένια Θεμελή – Σύρμω Κεκέ – Τατιάνα Άννα Πίττα

Πότε και που

Θέατρο του Νέου Κόσμου – Δώμα (Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 210 9212.900)
Πρεμιέρα: Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014 _ως 13/4/14
Παραστάσεις: Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο στις 21.15 & κάθε Κυριακή στις 19.00
Εισιτήρια: 12 – 10 – 8€
Διάρκεια: 70΄ -χωρίς διάλειμμα