• Αναζήτηση
 • Η πτώση της Φαλούτζα στους τζιχαντιστές δείχνει το ναυάγιο της υπόθεσης του Ιράκ

  Ο ιρακινός στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει την Φαλούτζα στο κεντρικό Ιράκ, η οποία, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ανμπάρ, έπεσε στον έλεγχο των τζιχαντιστών, ενώ η κυβέρνηση της Βαγδάτης καλεί τους κατοίκους της πόλης να «εκδιώξουν την Αλ Κάιντα». Μετά την δεκαετή παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων και την απόσυρσή τους, η χώρα έχει πέσει σε δίνη βίας που κοντεύει να πάρει διαστάσεις ανοικτού εμφυλίου -απόδειξη με τον δραματικότερο τρόπο της αποτυχίας της υπόθεσης του Ιράκ, την οποία ανακεφαλαιώνει η κατάληψη της Φαλούτζα.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ο ιρακινός στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει την Φαλούτζα στο κεντρικό Ιράκ, η οποία, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ανμπάρ, έπεσε στον έλεγχο των τζιχαντιστών, ενώ η κυβέρνηση της Βαγδάτης καλεί τους κατοίκους της πόλης να «εκδιώξουν την Αλ Κάιντα».

  Μετά την δεκαετή παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων και την απόσυρσή τους, η χώρα έχει πέσει σε δίνη βίας που κοντεύει να πάρει διαστάσεις ανοικτού εμφυλίου. Οι νεκροί από τυφλές επιθέσεις σεκταριστικής βίας έφτασαν τις χιλιάδες μόνο τον περασμένο χρόνο: Απόδειξη με τον δραματικότερο τρόπο της αποτυχίας της υπόθεσης του Ιράκ, την οποία ανακεφαλαιώνει η κατάληψη της Φαλούτζα από το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε», το δίκτυο ένοπλων ομάδων που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα.

  Το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί αλ Μαλίκι κάλεσε τους κατοίκους και τις φυλές της Φαλούτζα και των υπό κατάληψη περιοχών να «εκδιώξουν τους ένοπλους τρομοκράτες», ώστε να αποφευχθεί μάχη μεγάλης έκτασης.

  Στο μήνυμά του, ο αλ Μαλίκι κάλεσε επίσης τις στρατιωτικές δυνάμεις να αποφύγουν να πλήξουν μέρη της Φαλούτζα που είναι κυρίως περιοχές κατοικιών.

  Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι αναφορές του πρωθυπουργού λειτουργούν ως οιωνός επικείμενης στρατιωτικής επιχείρησης ευρείας έκτασης για την ανακατάληψη της πόλης. Την ίδια στιγμή, οι άμαχοι της Φαλούτζα προσπαθούν να διαφύγουν με κάθε μέσο από την πόλη.

  Το βράδυ της Κυριακής, η Βαγδάτη είχε επιβεβαιώσει το θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων σε συγκρούσεις στην επαρχία Ανμπάρ εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών. Μαζί με τον τακτικό στρατό συντάσσονται και μέλη τοπικών φυλών που συντάσσονται μαζί με την κεντρική κυβέρνηση. 

  Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στο Associated Press πως 22 στρατιώτες και 12 πολίτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις γύρω από το Ραμαντί της επαρχίας Ανμπάρ, όπως και αδιευκρίνιστων αριθμός ανταρτών.

  Παράλληλα, οι τυφλές βομβιστικές επιθέσεις στο υπόλοιπο τμήμα του Ιράκ συνεχίζονται. Κύμα εκρήξεων στη Βαγδάτη την Κυριακή στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk