Πορτογαλία: Με απεργίες υποδέχεται το νέο έτος

Με απεργιακές κινητοποιήσεις στις αεροπορικές μεταφορές, στην αποκομιδή απορριμμάτων και στις οδικές συγκοινωνίες αποχαιρετά το 2013 η Πορτογαλία. Η απεργία των εργαζομένων στη συλλογή των απορριμμάτων της Λισαβόνας άρχισε στις 23 Δεκεμβρίου και πρόκειται να συνεχισθεί ως τις 5 Ιανουαρίου. Καθυστερήσεις στις πτήσεις λόγω κινητοποιήσεων στις αερομεταφορές, ενώ με 24ωρη απεργία θα υποδεχτούν το νέο έτος οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις στις αεροπορικές μεταφορές, στην αποκομιδή απορριμμάτων και στις οδικές συγκοινωνίες αποχαιρετά το 2013 η Πορτογαλία.

Η απεργία των εργαζομένων στη συλλογή των απορριμμάτων της Λισαβόνας άρχισε στις 23 Δεκεμβρίου και πρόκειται να συνεχισθεί ως τις 5 Ιανουαρίου. Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στη μεταβίβαση των υπηρεσιών τους στους δήμους των συνοικιών και φοβούνται πως μεσοπρόθεσμα θα ιδιωτικοποιηθεί η συλλογή των απορριμμάτων.

Ο δήμαρχος της Λισαβόνας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η αναδιοργάνωση της εργασίας δεν θα επηρεάσει το καθεστώς των μισθωτών, δήλωσε πως η κατάσταση δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί πριν από τις 10 Ιανουαρίου.

Όπως και την παραμονή των Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι της εταιρείας προσωπικού εδάφους Groundforce, η οποία δραστηριοποιείται στα αεροδρόμια της Λισαβόνας, του Πόρτο και της Μαδέρας, απεργούν διαμαρτυρόμενοι για την αναδιοργάνωση του χρόνου εργασίας στους κόλπους της επιχείρησής τους.

Ορισμένες πτήσεις από τη Λισαβόνα πρόκειται να έχουν μικρές καθυστερήσεις, αλλά θα πραγματοποιηθούν όλα τα δρομολόγια, σύμφωνα με την εθνική αεροπορική εταιρεία TAP.

Μια άλλη απεργία στις αερομεταφορές, αυτή των 43 πιλότων της EasyJet που έχουν την έδρα τους στη Λισαβόνα, διαταράσσει τις πτήσεις προς τη Μαδρίτη, το Βερολίνο και το Λίβερπουλ. Ωστόσο «οι περισσότερες από τις πτήσεις που είναι προγραμματισμένες για τις 31 Δεκεμβρίου και για την 1η Ιανουαρίου δεν θα επηρεαστούν» διαβεβαίωσε η βρετανική εταιρεία.

Οι πιλότοι της EasyJet πραγματοποιούν τετραήμερη απεργία, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και σεβασμό της πορτογαλικής νομοθεσίας.

Όσον αφορά τις οδικές συγκοινωνίες, οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων της Λισαβόνας και των νότιων προαστίων της πρόκειται να κάνουν στάση εργασίας σήμερα από τις 18:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) και να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία ανήμερα την Πρωτοχρονιά για να καταγγείλουν τις μισθολογικές περικοπές με στόχο τους δημοσίους υπαλλήλους που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό του 2014.

Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις πολλαπλασιάσθηκαν φέτος στην Πορτογαλία σε διαμαρτυρία για τα μέτρα λιτότητας που η χώρα έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει σε αντάλλαγμα για ένα πρόγραμμα διάσωσης ύψους 78 δισεκ. δολαρίων.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk