Βουλγαρία-Ρουμανία: Εξίσωση ευρωπαϊκών εργασιακών δικαιωμάτων

Λονδίνο.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι θα αποκτήσουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προσωρινοί περιορισμοί επιβλήθηκαν όταν οι δύο χώρες εισήλθαν στην ΕΕ το 2007. Τα μέσα ενημέρωσης σε κάποιες χώρες εκφράζουν ανησυχίες για μεγάλη εισροή μεταναστών από τα δύο φτωχότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Το βρετανικό BBC μίλησε με ανθρώπους από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και τους ρώτησε τί σημαίνει αυτή η αλλαγή για τους ίδιους. Ακολουθούν οι απαντήσεις τους.

Ιονούτ Μπαμπένκου, 31 χρόνων, τεχνικός υπολογιστών, Βουκουρέστι, Ρουμανία
Έχω φίλους που ήδη εργάζονται στη Βρετανία. Έχω προσπαθήσει να βρω δουλειά εκεί αλλά μέχρι στιγμής καμία δεν έχει προχωρήσει πέρα από το στάδιο της τηλεφωνικής συνέντευξης. Αν μπορέσω να βρω μία δουλειά με καλύτερα χρήματα από ό,τι εδώ, ευχαρίστως θα πάω στη Βρετανία να εργαστώ. Η ποιότητα ζωής εκεί είναι πολύ καλύτερη από της Ρουμανίας. Στη Ρουμανία υπάρχει διαφθορά παντού. Οι άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν και πληρώνουν φόρους θα μπορούν πιο εύκολα να βρουν δουλειά τώρα που αίρονται οι περιορισμοί. Θα πάνε μόνο αν υπάρχουν δουλειές. Για τους ανθρώπους που ζουν στη Ρουμανία κάθε χρόνο είναι και χειρότερα. Για παράδειγμα, οι γιατροί δεν πληρώνονται καλά, οπότε κάποιοι μπορεί να αποφασίσουν να φύγουν. Ο κόσμος δεν ανησυχεί για τον αριθμό των νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα, το έχει δεχθεί.
Λιούμπα Γερασίμοβα, 27 χρόνων, δημόσια υπάλληλος, Σόφια, Βουλγαρία
Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μαζική έξοδος – το «brain drain» έχει ήδη συμβεί. Ακόμη συμβαίνει, με το χαμηλό βιοτικό επίπεδο εδώ και τη δυσλειτουργική παιδεία. Γνωρίζω πολλούς φοιτητές που παρέμειναν στις χώρες των σπουδών τους. Σπούδασα Διεθνείς Σχέσεις και εργάζομαι στον δημόσιο τομέα. Στον τομέα μου υπάρχουν περισσότερες επιλογές στο εξωτερικό και έχω ήδη σπουδάσει στη Γερμανία και την Αυστρία. Μακροπρόθεσμα πιστεύω ότι περισσότεροι μορφωμένοι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τη χώρα. Για παράδειγμα είναι δύσκολο να αποπληρώσει κανείς τα φοιτητικά δάνεια που πήρε στο εξωτερικό με τους μισθούς της Βουλγαρίας. Θα πρέπει να πάω να εργαστώ αλλού ώστε να αποπληρώσω τα δάνειά μου. Πιστεύω ότι οι γηραιότεροι ανησυχούν που οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα και τους ίδιους. Οι νέοι δεν ανησυχούν τόσο για αυτό.
Μπλάκοβεστ Τσοπάκοφ, 19 χρόνων, φοιτήτρια, Σόφια, Βουλγαρία
Ως Βούλγαρος υποστηρίζω το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχω έναν συγγενή που εργάζεται στη Βρετανία και είναι πολύ καλά εκεί. Πιστεύω ότι περισσότερος κόσμος θα προσπαθήσει να πάει σε άλλες χώρες όταν αρθούν οι περιορισμοί το 2014. Η Βουλγαρία θα χάσει πολύ ειδικευμένο προσωπικό από πολλούς τομείς. Αυτό μπορεί να είναι αρνητικό, καθώς θα ήθελα να δω ανθρώπους να μένουν για να βελτιώσουν τις συνθήκες στη Βουλγαρία. Ελπίζουμε ότι η οικονομία μας θα βελτιωθεί το 2014 και περισσότεροι άνθρωποι θα αποφασίσουν να μείνουν και να συνεισφέρουν στη χώρα μας. Ως νέος άνθρωπος, μπορεί επίσης να θελήσω να πάω σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα για να σπουδάσω και να εργαστώ. Οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι που θα αποφασίσουν να μεταναστεύσουν το 2014 θα συμβάλλουν στην οικονομία της χώρας που θα πάνε. Πιστεύω ότι τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τους Βούλγαρους και του Ρουμάνους με λάθος τρόπο. Δείχνουν μόνο τους τσιγγάνους και τα κάρα και τις φτωχές συνθήκες διαβίωσής τους. Οι φίλοι μου πιστεύουν ότι υπάρχει μία άδικη εκστρατεία κατά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι και δεν θα έπρεπε να προβαίνουμε σε διακρίσεις ενάντια σε χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που είναι πιο φτωχές.
Ράρες Ντανταρλάτ, 30 χρόνων, μηχανικός, Σέμπες, Ρουμανία
Δεν πιστεύω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν πολύ στην πραγματικότητα. Το να πας στο εξωτερικό για δουλειά απαιτεί συγκεκριμένες ικανότητες και μία αρχική επένδυση. Οι φίλοι με τους οποίους μιλάω έχουν επίσης την ίδια εντύπωση. Όλοι έχουν τα προβλήματά τους και δεν νομίζω ότι αυτή η αλλαγή ήταν κάτι την οποία περιμέναμε σαν έθνος. Οι μορφωμένοι άνθρωποι που ήθελαν να πάνε στο εξωτερικό να εργαστούν το έχουν κάνει ήδη. Η Βρετανία δεν είναι η πρώτη επιλογή όσων θέλουν να φύγουν. Πιστεύω ότι προτιμούν χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία. Έχω πολλούς φίλους που πήγαν στο εξωτερικό να εργαστούν, συνήθως πολύ μορφωμένοι άνθρωποι που πήγαν στη Γερμανία. Δεν τους κατηγορώ. Θα έφευγα και εγώ αν δεν είχα υποχρεώσεις να με κρατούν εδώ. Το αποκαλούμενο «brain drain» συμβαίνει στη Ρουμανία εξαιτίας των χαμηλών μισθών. Οι μορφωμένοι άνθρωποι θα συνεχίσουν να εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά πιστεύω ότι και άλλες χώρες έχουν το ίδιο πρόβλημα. Πρέπει να λύσουμε αυτό το θέμα εσωτερικά. Πρέπει να καταστήσουμε θελκτική την εργασία στη Ρουμανία.
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk