Τα τελευταία χρόνια οι διαστημικές υπηρεσίες έχουν στείλει στον Αρη και τη Σελήνη προηγμένα ρομποτικά οχήματατα οποίακινούνται στο έδαφος κάνοντας εξερεύνηση, αναλύσεις και πειράματα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν όμως ότι η «φύση» αυτών των ρομπότ τα εμποδίζει να κινούνται άνετα στο αφιλόξενο και αχαρτογράφητο περιβάλλον των πλανητών και δορυφόρων του ηλιακού μας συστήματος.

Ενόψει των επόμενων αποστολών που σχεδιάζονται η NASA ξεκίνησε τον σχεδιασμό ενός νέου τύπου ερευνητικού εργαλείου. Στην πραγματικότητα οι ερευνητές της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας αναπτύσσουν ένα ρομποτικό πολυμορφικό εξωσκελετό μέσα στον οποίο θα εσωκλείονται και θα είναι απόλυτα προστατευμένα τα όργανα εξερεύνησης και ανάλυσης. Οι δημιουργοί αυτού του διαστημικού… transformer προτείνουν η πρώτη αποστολή που θα του ανατεθεί να είναι η εξερεύνηση του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, του Τιτάνα, που έχει συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της πρώιμης Γης και οι επιστήμονες τον μελετούν επισταμένα τα τελευταία χρόνια.

Θα πηγαίνει παντού
Ο εξωσκελετός αναπτύσσεται από ειδικούς του Ames Research Center της NASA και ονομάζεται «Super Ball Bot». Η πρώτη σημαντική ιδιότητα του Super Ball Bot είναι ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τα ρομποτικά οχήματα σε Αρη και Σελήνη δεν θα χρειαστεί αλεξίπτωτα ή μπαλόνια για να προσεδαφιστεί ομαλά. Σύμφωνα με τουςκατασκευαστέςτου το Super Ball Bot θα απελευθερωθεί από το σκάφος που θα το μεταφέρει στον Τιτάνα σε ύψος περίπου 100 χλμ από την επιφάνεια του δορυφόρου και θα προσεδαφιστεί χωρίς να πάθει το παραμικρό τόσο ο ίδιος ο εξωσκελετόςόσο φυσικά και τα όργανα που θα περιέχει στο εσωτερικό του.
Το Super Ball Bot είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να (ανα)προσαρμόζεται σε κάθε είδος και τύπο επιφάνειας ώστε να κινείται σε αυτή με άνεση. Ετσι θα μπορεί να πραγματοποιεί εξερευνήσεις και αναλύσεις παντού χωρίς να κολλάει σε φυσικά εμπόδια. Το Super Ball Bot αποτελείται από καλώδια και αλληλοσυνδεόμενες μικρές, ελαφριές αλλά εξαιρετικά ανθεκτικές και εύκαμπτες ράβδους.

Με δεδομένο ότιστην τελική του μορφή έναSuper Ball Bot θα έχει μικρό μέγεθος και βάρος λίγων κιλών οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα σκάφος θα μπορεί να μεταφέρει όχι ένα αλλά περισσότερα μποτ. Ετσι για παράδειγμα, στην προτεινόμενη αποστολή στον Τιτάνα το σκάφος μεταφοράς μπορεί να ρίξει Super Ball Bots σε διάφορα σημεία του δορυφόρου και να γίνει ευκολότερα, ταχύτερα και πιο ολοκληρωμένα η εξερεύνηση του.


H NASA επενδύει στο Super Ball Bot. Ισως στείλει στον Τιτάνα μια μεγάλη ομάδα Super Ball Bots για να τον εξερευνήσουν