Με αύξηση η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση ξενοδόχων – ξενοδοχοϋπαλλήλων

Τη διατήρηση των βασικών μισθών και επιδομάτων στα τρέχοντα επίπεδα για το 2014 και αύξηση 1% για το 2015, προβλέπει η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που συνυπέγραψαν τη Δευτέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ). Η συμφωνία έχει ισχύ δύο χρόνια και για την υπογραφή της συνεκτιμήθηκαν οι διαφαινόμενες θετικές εξελίξεις στα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, η ανάγκη εξασφάλισης της εργασιακής ειρήνης σε έναν πολύ σημαντικό για την εθνική οικονομία και την απασχόληση κλάδο, η δύσκολη συγκυρία και η προσπάθεια για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά, η ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας και της δημιουργίας νέων, καθώς και η διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στον ξενοδοχειακό κλάδο.
«Θετικό γεγονός για τον ελληνικό τουρισμό», χαρακτήρισε τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, τονίζοντας ότι η υπογραφή της «δείχνει την συσπείρωση των συντελεστών του κλάδου» και συναρτάται με τη μέχρι σήμερα πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα όπως σημείωσε, στέλνει ένα ευρύτερο μακροπρόθεσμο μήνυμα στην αγορά εργασίας, καθώς εξασφαλίζει σταθερότητα, δικαιώματα και αποτελεί αποτέλεσμα διαλόγου και συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών του κλάδου. Τη «συμβολική σημασία» της συμφωνίας τόνισε και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για την πρώτη κλαδική σύμβαση που προβλέπει αυξήσεις μισθών τα τελευταία χρόνια».
«Σταθμό για τα εργασιακά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο», χαρακτηρίζουν την επίτευξη συμφωνίας με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Ρέτσος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση του εργασιακού περιβάλλοντος στην ξενοδοχειακή αγορά. Οπως τονίζει η Ομοσπονδία, τα τελευταία χρόνια ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει υποστεί απώλειες στα έσοδά του, καθώς μοναδικό εφόδιο στον διεθνή ανταγωνισμό έχει την τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων. Παράλληλα αναγνωρίζει ότι και από την πλευρά των ξενοδοχοϋπαλλήλων υπήρξαν θυσίες και παραχωρήσεις, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει για την Ελλάδα σταθερό όχημα στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην ανάκαμψη. Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΟΞ καλεί την κυβέρνηση να επισπεύσει το μεταρρυθμιστικό της έργο και να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk