Αντίθετο με την είσοδο στο ευρώ το 58% των Λεττονών

Η Λεττονία θα αποτελέσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 το 18ο μέλος της Ευρωζώνης, όμως οι πρόσφατες περιπέτειες της Ευρω-περιφέρειας και κυρίως της Κύπρου ανησυχούν τους Λεττονούς. Μόλις το 20% των κατοίκων της χώρας υποστηρίζει το πέρασμα στο ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο SKDS σε δείγμα 1000 ατόμων ηλικίας μεταξύ 18- 74 ετών, ενώ το 58% είναι αντίθετο.

Η Λεττονία θα αποτελέσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 το 18ο μέλος της Ευρωζώνης, όμως οι πρόσφατες περιπέτειες της Ευρω-περιφέρειας και κυρίως της Κύπρου ανησυχούν τους Λεττονούς.

Μόλις το 20% των κατοίκων της χώρας υποστηρίζει το πέρασμα στο ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο SKDS σε δείγμα 1000 ατόμων ηλικίας μεταξύ 18- 74 ετών, ενώ το 58% είναι αντίθετο.

Η εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης υπέρ του ευρώ, την οποία στήριξε η κυβέρνηση, με την τοποθέτηση αφισών στα μαγαζιά με τις τιμές να αναγράφονται σε λεττονικά λατ και σε ευρώ, αποδείχθηκε ανεπαρκής.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Λεττονίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις έχει τις τελευταίες ημέρες εμφανιστεί καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι η Λεττονία θα είναι μία από τις χώρες που τα καταφέρνουν καλύτερα στο οικονομικό επίπεδο, καθώς έχει μια οικονομία και μια αγορά εργασίας που αναπτύσσονται ταχύτερα από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Η ισοτιμία που έχει «κλειδώσει» το λατ με το ευρώ είναι 0,702804 λατ.

Σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΑΕΠ της Λεττονίας θα αυξηθεί 3,8% το 2013 και 4,2% το 2014.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk