Ρώσοι κοσμοναύτες εγκατέστησαν στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού δύο κάμερες που θα μετέδιδαν ζωντανές εικόνες της Γης, τελικά όμως αναγκάστηκαν να τις αποσυνδέσουν λόγω αδιευκρίνιστου προβλήματος.

Οι κοσμοναύτες Όλεγκ Κότοφ και Σεργκέι Ριαζάνσκι πέρασαν λίγο περισσότερο από οκτώ ώρες έξω από το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα, και έθεσαν έτσι νέο ρεκόρ διάρκειας για τους διαστημικούς περιπάτους των ρώσων κοσμοναυτών.

Ήταν ο τρίτος διαστημικός περίπατος στη διάρκεια μιας εβδομάδας, έπειτα από την αντικατάσταση μιας προβληματικής βαλβίδας στο σύστημα ψύξης.

Οι δύο βιντεοκάμερες υψηλής ευκρίνειας, συν μια φωτογραφική κάμερα μικρότερης ανάλυσης, ανήκουν στην καναδική εταιρεία UrtheCast, η οποία πουλά δορυφορικές εικόνες σε κυβερνήσεις και εταιρείες. Οι συνδρομητές της νέας υπηρεσίας θα λαμβάνουν ζωντανό βίντεο της Γης μέσω του Διαδικτύου.

Αγνωστο πρόβλημα

Η Roscosmos, η ρωσική διαστημική υπηρεσία, δέχτηκε να εγκαταστήσει το σύστημα στη ρωσική υπομονάδα Zvezda του σταθμού, με αντάλλαγμα τα δικαιώματα για το οπτικό υλικό που καλύπτει την περιοχή της Ρωσίας.

Αμέσως μετά την εγκατάστασή τους, οι κάμερες εμφάνισαν κάποιο αδιευκρίνιστο πρόβλημα που εμπόδισε τη μετάδοση των εικόνων στο ρωσικό Κέντρο Ελέγχου έξω από τη Μόσχα. Οι δύο κοσμοναύτες τις αποσύνδεσαν και τις μετέφεραν πίσω στο εσωτερικό του σταθμού για περαιτέρω ελέγχους.

Λόγω του προβλήματος δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες σε συστήματα πειραμάτων οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τον διαστημικό περίπατο.

Πρόλαβαν πάντως να εγκαταστήσουν ένα ρωσικό όργανο για την παρακολούθηση σεισμών με την ονομασία Seismoprognoz.