προθήκες

Ο συγγραφέας εξετάζει το πρόβλημα της σχέσης νου και κόσμου. Επικεντρώνεται στις δυσκολίες που γεννά η έννοια της εμπειρικής γνώσης.

φιλοσοφία
Τζων Μακντάουελ
Ο νους και ο κόσμος
Μετάφραση – Εισαγωγή Θάνος Σαμαρτζής.
Επίμετρο Αριστείδης Μπαλτάς,
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2013,
σελ. 432, τιμή 20 ευρώ

Ο συγγραφέας εξετάζει το πρόβλημα της σχέσης νου και κόσμου. Επικεντρώνεται στις δυσκολίες που γεννά η έννοια της εμπειρικής γνώσης. Ο Μακντάουελ αντλεί από μια εντυπωσιακή ποικιλία φιλοσοφικών πηγών, συνδυάζοντας νήματα της αγγλοσαξονικής φιλοσοφίας του 20ού αιώνα με κεντρικές έννοιες του γερμανικού ιδεαλισμού και της αριστοτελικής σκέψης. Το βιβλίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1994 και ήδη αναγνωρίζεται ως κλασικό.

μυθιστόρημα
Kate Atkinson
Ζωή μετά τη ζωή
Μετάφραση Μυρσίνη Γκανά.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2013,
σελ. 572, τιμή 18,80 ευρώ

Σε ένα χωριό της Αγγλίας γεννιέται πρόωρα ένα κοριτσάκι. Το μωρό όμως πεθαίνει προτού προλάβει να φτάσει ο γιατρός. Τι θα γινόταν αν έφτανε ο γιατρός; Ολο το βιβλίο διηγείται τη ζωή της Ούρσουλας, την οποία η συγγραφέας αλλάζει συνεχώς, δίνοντας διαφορετικές εκδοχές και εξελίξεις στα σημαντικά περιστατικά της ζωής της. Το βιβλίο ξεκινάει το 1910 με τη γέννηση της Ούρσουλας και φτάνει ως το 1967, στη συνταξιοδότησή της.
αφήγημα
Νταρίνα Αλ-Τζουντί, Μοχάμεντ Κασίμι
Η μέρα που η Νίνα Σιμόν σταμάτησε να τραγουδά
Μετάφραση Αθηνά Μαυροπούλου.
Εκδόσεις Ποταμός, 2013,
σελ. 160, τιμή 9 ευρώ
Ολόκληρη η ιστορία του σύγχρονου Λιβάνου συμπυκνώνεται στην ιστορία μιας γυναίκας που προσπαθεί να παραμείνει πιστή στο όνειρο του πατέρα της, δημοσιογράφου και συγγραφέα, για τον οποίο η ελευθερία είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Το όνειρο ωστόσο συνθλίβεται πάνω στη βία και το μίσος του εμφυλίου, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν. Η Νταρίνα αλ-Τζουντί διηγείται, με την πένα του Μοχάμεντ Κασίμι, μια συνταρακτική ιστορία.

ιστορία
Σάκης Μουμτζής
Η κόκκινη βία 1943-1946:
Η μνήμη και η λήθη της Αριστεράς
Εκδόσεις Επίκεντρο, 2013,
σελ. 362, τιμή 16 ευρώ

Ο συγγραφέας διερευνά αν η εμφύλια βία που ξέσπασε από τα μέσα του 1943 ήταν απόρροια των τοπικών ιδιομορφιών και της Κατοχής ή αποτέλεσμα του τριτοδιεθνιστικού χαρακτήρα του ΚΚΕ. Προσπαθεί να απαντήσει αν ο γενικευμένος εμφύλιος πόλεμος ήταν προϊόν ψυχρής πολιτικής επιλογής του ΚΚΕ ή προέκυψε από κοινωνικές συγκρούσεις. Ο πρώτος τόμος ενός δίτομου έργου που καλύπτει την περίοδο 1943-1950.

μαθηματικά
William Dunham
Τα μεγάλα θεωρήματα των μαθηματικών:
Ενα ταξίδι στη μεγαλοφυΐα
Μετάφραση Θεοφάνης Γραμμένος.
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2013,
σελ. 376, τιμή 21,30 ευρώ

Οπως τα αριστουργήματα της τέχνης, έτσι και ορισμένα δημιουργήματα της ανθρώπινης μεγαλοφυΐας είναι προορισμένα να ζήσουν για πάντα. Ιπποκράτης, Ευκλείδης, Αρχιμήδης, Ηρων, Καρντάνο, Νεύτων, Μπερνούλι, Οϊλερ, Κάντορ – τα μεγάλα μαθηματικά θεωρήματα σε ένα βιβλίο που παρουσιάζει μια βήμα προς βήμα απόδειξή τους, το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκαν και τη συχνά ταραχώδη ζωή των δημιουργών τους. Ενόραση και επινοητικότητα.

μυθιστόρημα
Neil Gaiman
Ο ωκεανός στο τέλος του δρόμου
Μετάφραση Μαρία Εξαρχου.
Εκδόσεις Σελήνη, 2013,
σελ. 221, τιμή 16 ευρώ

Σάσεξ, Αγγλία. Ενας μεσήλικος επιστρέφει για μια κηδεία στο μέρος όπου ζούσε ως παιδί. Παρ’ όλο που το παλιό σπίτι του δεν υπάρχει πια, κάτι τον οδηγεί στο αγρόκτημα στο τέλος του δρόμου, όπου, όταν ήταν επτά ετών, συνάντησε ένα πολύ παράξενο κορίτσι, τη Λέτι Χέμπστοκ, και όπου σαράντα χρόνια νωρίτερα ένας άντρας αυτοκτόνησε μέσα σε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο. Μια ιστορία για τη μνήμη, τη μαγεία και την επιβίωση.

οικονομία
Αρίστος Δοξιάδης
Το αόρατο ρήγμα:
Θεσμοί και συμπεριφορές στην ελληνική οικονομία
Εκδόσεις Ικαρος, 2013,
σελ. 323, τιμή 15 ευρώ

Το βιβλίο ανασυνθέτει την πολιτική οικονομία της Ελλάδας με τα εργαλεία της νεοθεσμικής σχολής. Συγκεράζει την καθημερινότητα με τα μακρομεγέθη, τους «ανθρώπους» με τους «αριθμούς», το τοπικό με το παγκόσμιο. Αρχίζει με παραδείγματα από τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τη γεωργία, τη δημόσια διοίκηση και φθάνει στα ελλείμματα, στην ανεργία και στη θέση της χώρας στην Ευρώπη. Μια πρόταση για παραγωγική και εξωστρεφή ανάπτυξη.

παραμύθι
Λουίς Σεπούλβεδα
Η ιστορία ενός σαλιγκαριού που
ανακάλυψε τη σημασία της βαρύτητας
Μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης.
Εκδόσεις Opera, 2013,
σελ. 96, τιμή 11 ευρώ

Το σαλιγκάρι ονόματι Αντάρτης είναι ένας ανήσυχος και επίμονος χαρακτήρας που ενοχλεί την ομάδα με τις ερωτήσεις του, και γι’ αυτό εκδιώκεται από το λιβάδι. Αποδέχεται τη μοίρα του και φεύγει για την εξορία, η πορεία του όμως δεν είναι μοναχική: στον αργό του δρόμο αποκτά νέους φίλους και συνειδητοποιεί πως ένας μεγάλος κίνδυνος απειλεί το γένος των σαλιγκαριών. Επιστρέφει στο λιβάδι για να σημάνει συναγερμό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk