Δύο εργάσιμες απομένουν για ΦΑΠ, τέλη και φόρο εισοδήματος

Δύο εργάσιμες μέρες (30, 31 Δεκεμβρίου) έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, τη δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά και τις δόσεις του ΦΑΠ (2011, 2012 και 2013).

Το αδιαχώρητο δημιουργείται από το πρωί σε ΔΟΥ και τράπεζες, καθώς απομένουν δύο εργάσιμες μέρες (30 και 31 Δεκεμβρίου) για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014, τη δόση του φόρου εισοδήματος, τις δόσεις του ΦΑΠ (2011, 2012 και 2013), αλλά και την κατάθεση πινακίδων ή την έκδοση κλειδάριθμου.

Χαρακτηριστικά, στην Δ’ ΔΟΥ Αθηνών, στα Εξάρχεια, υπήρχε ουρά τουλάχιστον 150-200 πολιτών όταν άνοιξαν οι πόρτες της στις 8 το πρωί, ενώ οι πρώτοι είχαν σπεύσει από τις 6:30 το πρωί.

Στη ΔΟΥ Περιστερίου πολίτες προσέρχονταν από τα ξημερώματα και επίσης υπήρχε μεγάλη αναμονή μέχρι την εξυπηρέτησή τους.

Πάντως, για το θέμα των τελών, δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση. Αν και η διαδικασία φέτος κινείται ταχύτερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, περίπου 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμα τυπώσει το σχετικό ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών, η οποία γίνεται στο γκισέ των τραπεζών ή μέσω web banking.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών το πρόστιμο είναι ισόποσο της αξίας του σήματος.

Μέχρι στιγμής, μολονότι φέτος η σχετική διαδικασία κινείται ταχύτερα της αντίστοιχης περσινής, σχεδόν 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Νοεμβρίου πάνω από 90.000 οχήματα τέθηκαν σε ακινησία με τους ιδιοκτήτες να καταθέτουν τις πινακίδες, ώστε να μην πληρώσουν τέλη.

Τα συνολικά έσοδα που προσδοκά η Εφορία αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2014 θα πρέπει να πληρωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Οι ΔΟΥ θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό στις 2 και 3 Ιανουαρίου 2014.

Οι προθεσμίες εκπλήρωσης υποχρεώσεων των πολιτών παρατείνονται, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1101/2002, για τις επόμενες εργάσιμες ημέρες.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk