ΥΛΙΚΑ (για 1 στρογγυλό ταψί διαµέτρου 22 εκ.)

Για τη βασιλόπιτα

300 γρ. βούτυρο αγελάδος, 82% λιπαρά + λίγο επιπλέον, για το άλειµµα του ταψιού

250 γρ. ζάχαρη

9 αβγά

20 ml χυµός λεµονιού

ξύσµα από 1 λεµόνι, ακέρωτο

5 γρ. µαστίχα, σε σκόνη

2 γρ. αλάτι

450 γρ. µαλακό αλεύρι + λίγο επιπλέον, για το πασπάλισµα του ταψιού

5 γρ. µπέικιν πάουντερ

Για τη µαρέγκα

3 αβγά, τα ασπράδια

150 γρ. ζάχαρη

2 γρ. βανίλια, σε σκόνη

2 γρ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα. Στον κάδο του µίξερ ρίχνουµε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάµε µε το φτερό µέχρι το µείγµα να ασπρίσει και να αφρατέψει καλά. Προσθέτουµε σταδιακά τα αβγά και τον χυµό λεµονιού και συνεχίζουµε το χτύπηµα. Αφού οµογενοποιηθούν, αποσύρουµε από το µίξερ, προσθέτουµε τα υπόλοιπα υλικά και µε µια µαρίζ ή τρυπητή κουτάλα οµογενοποιούµε απαλά.

Αδειάζουµε το µείγµα σε ένα βουτυρωµένο και πασπαλισµένο µε αλεύρι ταψί και το ψήνουµε για 40-45 λεπτά. Ελέγχουµε αν έχει ψηθεί καλά το κέικ, βυθίζοντας τη λάµα ενός µαχαιριού στο κέντρο του. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιµο. Βγάζουµε από τον φούρνο, αφήνουµε να κρυώσει και ξεφορµάρουµε.

Στον κάδο του µίξερ ρίχνουµε τα ασπράδια, τη µισή ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι και τα χτυπάµε µε το σύρµα µέχρι να φουσκώσουν. Προσθέτουµε την υπόλοιπη ζάχαρη βροχηδόν και χτυπάµε για 2-3 λεπτά ακόµη.

Οταν η µαρέγκα αποκτήσει σφιχτή δοµή, αποσύρουµε από τον κάδο και µε τη βοήθεια µιας παλέτας αλείφουµε τη βασιλόπιτα σχηµατίζοντας προεξοχές στην επιφάνειά της. Με ένα καµινέτο καίµε τη µαρέγκα και στη συνέχεια διακοσµούµε µε χριστουγεννιάτικα στολίδια.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013.