Μ.Χοντορκόφσκι: Υπέβαλε αίτηση χορήγησης βίζας για Ελβετία

Αίτηση για τη χορήγηση βίζας για την Ελβετία υπέβαλε ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαϊκού τομέα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την αποφυλάκισή του με προεδρική χάρη του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το αίτημα Χοντορκόφσκι υπεβλήθη στην ελβετική πρεσβεία στο Βερολίνο, όπου και μετέβη την Παρασκευή λίγες ώρες αφότου αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από δέκα χρόνια στις ρωσικές φυλακές.

Αίτηση για τη χορήγηση βίζας για την Ελβετία υπέβαλε ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαϊκού τομέα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την αποφυλάκισή του με προεδρική χάρη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το αίτημα Χοντορκόφσκι υπεβλήθη την Τρίτη στην ελβετική πρεσβεία στο Βερολίνο, όπου και μετέβη την Παρασκευή λίγες ώρες αφότου αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από δέκα χρόνια στις ρωσικές φυλακές.

Εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι το αίτημα για τη χορήγηση τρίμηνης άδειας παραμονής θα εξεταστεί τις προσεχείς ημέρες.

Ο Μιχάηλ Χοντορκόφσκι, ένας εκ των σφοδρότερων επικριτών του Βλ.Πούτιν που θεωρούνταν κάποτε ο πλουσιότερος και ισχυρότερος άνδρας της Ρωσίας, συνελήφθη το 2003 και καταδικάσθηκε το 2005 σε κάθειρξη οκτώ ετών για φορολογικές απάτες.

Η ποινή του μετατράπηκε σε κάθειρξη συνολικά 14 ετών έπειτα από μία δεύτερη δίκη το 2010 για «κλοπή πετρελαίου και ξέπλυμα 23,5 δισ. δολαρίων». Παρέμεινε φυλακισμένος για πάνω από δέκα χρόνια. Κανονικά, επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος, μετά το τέλος της ποινής του το 2014.

Παγίως ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι δήλωνε ότι η δίωξή του ήταν πολιτικά υποκινούμενη από το Κρεμλίνο, και στις πρώτες δηλώσεις που έκανε μετά την αποφυλάκισή του δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk