Γκιουλ: Τα σκάνδαλα δεν θα συγκαλυφθούν

Η διαφθορά στην Τουρκία δεν θα συγκαλυφθεί, αλλά θα αντιμετωπιστεί από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, υπογράμμισε ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει την πολιτική ένταση στη χώρα. Ο ίδιος έκανε γνωστή την πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Η διαφθορά στην Τουρκία δεν θα συγκαλυφθεί, αλλά θα αντιμετωπιστεί από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, υπογράμμισε ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει την πολιτική ένταση στη χώρα.

«Στην Τουρκία έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις. Σε μια χώρα που έχουν σημειωθεί τέτοιες μεταρρυθμίσεις αν υπήρχε διαφθορά και σφάλματα δεν θα συγκαλύπτονταν» δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους.

«Τα φερόμενα ζητήματα διαφθοράς έχουν παραπεμφθεί στα δικαστήρια. Ανεξάρτητα δικαστήρια θα εξετάσουν το ζήτημα και θα αποφανθούν» πρόσθεσε.

Ο ίδιος γνωστοποίησε την πρόθεση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, που έχει πληγεί από το οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται μεταξύ άλλων γιοι υπουργών της κυβέρνησης.

Μέχρι σήμερα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και κατάχρηση δημόσιου χρήματος σε 24 πρόσωπα, μεταξύ αυτών οι γιοι του υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και του υπουργού Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, όπως και ο διοικητής της δημόσιας τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν. Όλοι έχουν προφυλακιστεί.

Όπως σημείωσε ο Γκιουλ, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό μετά την επιστροφή του από το Πακιστάν, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους, ο Γκιουλ εξήγησε ότι «συζητά εδώ και καιρό» το θέμα με τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Ερντογάν ενδέχεται να αντικαταστήσει συνολικά δέκα υπουργούς έως το τέλος του μήνα.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk