Αίγυπτος: Επίθεση σε κτίριο των δυνάμεων ασφαλείας με 12 νεκρούς

Τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα στοίχισε ισχυρή έκρηξη σε κτίριο των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Μανσούρα, στη βόρεια αιγυπτιακή επαρχία της Ντακαλίγια. Για τρομοκρατική επίθεση μιλά η κυβέρνηση του Καΐρου, επιρρίπτοντάς την στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα στοίχισε ισχυρή έκρηξη σε κτίριο των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Μανσούρα, στη βόρεια αιγυπτιακή επαρχία της Ντακαλίγια. Για τρομοκρατική επίθεση μιλά η κυβέρνηση του Καΐρου, επιρρίπτοντάς την στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι χαρακτηρίστηκαν επίσημα τρομοκρατική οργάνωση από τον πρωθυπουργό, όπως ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η ομάδα από την οποία προέρχεται ο ανατραπείς πρόεδρος Μόρσι, υπενθυμίζεται, παραμένει ενεργή ενώ ο πολιτικός της βραχίονας -το κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης- έχει τεθεί εκτός νόμου.

Η ίδια η ομάδα καταδίκασε την επίθεση ως «πλήγμα στην ενότητα του αιγυπτιακού λαού», ζητώντας να βρεθούν οι υπαίτιοι σε ανακοίνωσή της από το γραφείο Τύπου της στο Λονδίνο.

Η βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε τη νύχτα προς Τρίτη, έγινε με αυτοκίνητο που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά όπως επιβαιώθηκε από την αστυνομία το μεσημέρι. Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας ή εάν το αυτοκίνητο είχε τοποθετηθεί κοντά στο κτίριο και τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν από απόσταση ή με χρονοδιακόπτη.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες. Από την έκρηξη κατέρρευσαν τμήματα του κτιρίου, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και γύρω κτίρια.

Σύμφωνα με μάρτυρες που επικαλείται το Reuters, οχήματα μέσα στο κτιριακό συγκρότημα έπιασαν φωτιά ενώ η πόλη βρισκόταν επί ποδός σε όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στα έκτακτα τηλεοπτικά δελτία, στους κατοίκους της Ντακαλίγια έγινε έκκληση να πάνε στα νοσοκομεία για να δωρίσουν αίμα.

Αμέσως μετά την επίθεση, η ευρύτερη περιοχή αποκλείστηκε και στις κεντρικές οδικές διόδους στη πόλη στήθηκαν μπλόκα για έλεγχο των οχημάτων.

Την ευθύνη της επίθεσης δεν έχει ακόμη αναλάβει καμία ομάδα, αλλά μόλις την προηγούμενη ημέρα ισλάμιστική ένοπλη ομάδα από το Σινά, η Ανσάρ Μπεΐτ αλ Μακντίς, είχε προειδοποιήσει στρατιώτες και αστυνομικούς να «αποσκιρτήσουν ή να πεθάνουν».

Επιθέσεις τέτοιου είδους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας είναι κάθε άλλο παρά ασυνήθιστες στην Αίγυπτο, αλλά σημειώνονταν κατά κύριο λόγο στη χερσόνησο του Σινά (όπου κυριαρχούν ένοπλες ομάδες και επιδίδονται σε επιθέσεις συχνότητας αντιστρόφως ανάλογης της πολιτικής σταθερότητας στο Κάιρο).

Με την στρατιωτική ανατροπή του Μόρσι το καλοκαίρι, και την νέα περίοδο «τεταμένης ηρεμίας στον πολιτικό γύψο», οι επιθέσεις στο Σινά κλιμακώθηκαν εκ νέου -από τον Ιούλιο, στη χερσόνησο έχουν σκοτωθεί περίπου 200 στρατιώτες. Δεν έχουν λείψει όμως και οι επιθέσεις και στο ίδιο το Κάιρο,με ενδεικτική την επίθεση που αποσκοπούσε στη δολοφονία του υπουργού Εσωτερικών τον Σεπτέμβριο.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk