ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

1 µεγάλος λαγός (ζητήστε από τον κρεοπώλη να τον κόψει σε κοµµάτια)

ξύσµα από 4 πορτοκάλια, ακέρωτα

500 ml χυµός πορτοκαλιού

2 σκελίδες σκόρδου, κοµµένες σε λεπτές φέτες

2 κ.σ. κεδρόµηλα (σε καταστήµατα µε µπαχαρικά)

2 κ.σ. φρέσκο ή αποξηραµένο θυµάρι

5 φύλλα δάφνης

αλάτι και πιπέρι

2 κ.σ. αλεύρι

80 ml έ.π. ελαιόλαδο

60 ml µπράντι

200 γρ. καπνιστό µπέικον, κοµµένο σε κυβάκια

500 ml ζωµός κοτόπουλου, σπιτικός ή ψυγείου

70 γρ. βούτυρο

500 γρ. κρεµµύδια στιφάδου, καθαρισµένα

5 κ.σ. κόκκινο κρασί

2 κ.σ. µαύρη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουµε το κρέας σε µια µπασίνα, προσθέτουµε το ξύσµα και τον χυµό του πορτοκαλιού, το σκόρδο, τα κεδρόµηλα, το θυµάρι και τα φύλλα δάφνης. Το σκεπάζουµε καλά και το αφήνουµε στο ψυγείο για 12 ώρες.

Αποµακρύνουµε το κρέας από τη µαρινάδα, την οποία κρατάµε στην άκρη. Πλένουµε και στραγγίζουµε τα κοµµάτια του λαγού, τα σκουπίζουµε µε χαρτί κουζίνας, τα αλατοπιπερώνουµε και τα αλευρώνουµε. Σε ένα τηγάνι, σε µέτρια φωτιά, ρίχνουµε το ελαιόλαδο και τα σοτάρουµε, ώσπου να πάρουν χρώµα. Σβήνουµε µε το µπράντι και µεταφέρουµε το κρέας σε γάστρα.

Σε καθαρό τηγάνι σοτάρουµε το µπέικον έως ότου γίνει τραγανό και το προσθέτουµε στη γάστρα. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 160°C.

Σε µια κατσαρόλα ρίχνουµε τον ζωµό του κοτόπουλου, µαζί µε τη µαρινάδα, φέρνουµε σε βρασµό και περιχύνουµε µε το µείγµα αυτό τον λαγό. Σκεπάζουµε τη γάστρα και την τοποθετούµε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα.

Σε ένα τηγάνι λιώνουµε το βούτυρο και σοτάρουµε τα κρεµµύδια, ώσπου να χρυσίσουν. Τα σβήνουµε µε το κρασί, ρίχνουµε τη ζάχαρη και τα γυρίζουµε απαλά µέχρι να καραµελώσουν. Τα προσθέτουµε στη γάστρα και συνεχίζουµε το ψήσιµο για άλλα 30 λεπτά. Σερβίρουµε τον λαγό µαζί µε τα κρεµµύδια και προαιρετικά µε λεπτοκοµµένες τηγανητές πατάτες.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013.