To ανθρωποειδές ρομπότ μιας εταιρείας που εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη Google κέρδισε σε μια άσκηση αντιμετώπισης καταστροφών την οποία οργάνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η μηχανή της εταιρείας Shaft, με ύψος 1,48 μέτρα και βάρος 98 κιλά, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις οκτώ προκλήσεις του διαγωνισμού: οδήγησε ένα όχημα σε μια προκαθορισμένη διαδρομή, ανέβηκε μια σκάλα ύψους 2,4 μέτρων, απομάκρυνε τα πεσμένα αντικείμενα που μπλόκαραν μια πόρτα, ολοκλήρωσε μια διαδρομή με ράμπες και σκαλοπάτια, άνοιξε μια τριγωνική τρύπα στον τοίχο με ένα επαναφορτιζόμενο τρυπάνι, έκλεισε τρεις διαφορετικές βαλβίδες αέρα και ξετύλιξε μια μάνικα την οποία στη συνέχεια συνέδεσε στη βρύση.

Ακόμα 15 ρομπότ εταιρειών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων συμμετείχαν στο διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Χόμστεντ, λίγο έξω από το Μαϊάμι.

Ήταν ουσιαστικά η προκαταρκτική φάση του διαγωνισμού Robotic Challenge που διοργανώνει η DARPA, η ερευνητική υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Αφορμή για το διαγωνισμό ήταν το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011, το οποίο κατέστησε σαφές ότι τα ρομπότ δεν είναι ακόμα έτοιμα να αναλάβουν την αντιμετώπιση καταστροφών.

Προετοιμασία για την επόμενη φάση

Το ρομπότ της Shaft και ακόμα επτά ρομπότ που πέτυχαν καλές επιδόσεις μπορούν τώρα να ζητήσουν επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να προετοιμαστούν για την τελική φάση του διαγωνισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2014 με έπαθλο 2 εκατ. δολαρίων.

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να είναι σε θέση να χειρίζονται εργαλεία σχεδιασμένα για ανθρώπους και να ανοίγουν δρόμο μέσα από ερείπια.

Το Σαββατοκύριακο το ρομπότ της Shaft κέρδισε 27 πόντους με άριστα τους 32.

Τη δεύτερη θέση εξασφάλισε η IHMC Robotics, η οποία χρησιμοποίησε το ρομπότ Atlas της Boston Dynamics, το οποίο προσπάθησε να ελέγξει με το δικό της λογισμικό.

Η Βoston Dynamics, γνωστή για τα ευκίνητα ρομπότ που αναπτύσσει για λογαριασμό του Πενταγώνου, έχει επίσης εξαγοραστεί από τη Google, η οποία επεκτείνεται τώρα στη βιομηχανία ρομποτικής.