Βενιζέλος:Αναζητά την παράταξη που θα αναδειχθεί τουλάχιστον 3η δύναμη

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ πραγματοποιήθηκε όπως πολλές άλλες στο Κάραβελ. Ο ίδιος χώρος που φιλοξενούσε τα μέλη του ανωτάτου οργάνου του κόμματος, τώρα χωρίστηκε στα δύο –το πίσω κομμάτι της αίθουσας δόθηκε στους δημοσιογράφους. Γιγαντοοθόνη υπήρχε, όχι όμως καφές ούτε κουλουράκια. Μόνο καράφες με κρύο νερό. Τα απελπιστικά οικονομικά του ΠαΣοΚ περιέγραψε με στοιχεία ο κ. Ν. Σαλαγιάννης: «Το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα», είπε. «Το μοναδικό έσοδο του κόμματος είναι οι εισφορές των βουλευτών ύψους περίπου 17.000 ευρώ».
Σε αυτή την ατμόσφαιρα της υποβόσκουσας έντασης εξαιτίας της ταπείνωσης που αισθάνονται πολλά στελέχη του κόμματος, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλος, άνοιξε τα χαρτιά του για όλα τα θέματα. Ο ίδιος δήλωσε παρών στις διαδικασίες της προσεχούς περιόδου. Οι άλλοι είτε δεν τον άκουσαν είτε έκαναν ότι δεν τον άκουσαν. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Πρόσθεσε όμως ότι όταν γίνουν οι εκλογές και αν προκύψει ανάγκη συνεργασιών «για να συμμετάσχεις στον διάλογο για μια σοβαρή εθνική προγραμματική συμφωνία θα πρέπει να υπάρχεις και να είσαι φορέας διερευνητικής εντολής. Να σπάσεις τον τεχνητό μικρό διπολισμό. Για να συμβούν αυτά, χρειάζεσαι τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, την Κεντροαριστερά, χρειάζεσαι τη συσπείρωση. Για να προτείνεις ότι είναι προοδευτικό και εφικτό στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς».
Με άλλα λόγια, ο κ. Βενιζέλος δεν αναζητεί την εκλογική επιβίωση του ΠαΣοΚ αλλά μια μεγάλη παράταξη, η οποία θα αναδειχθεί τουλάχιστον τρίτη δύναμη στις εθνικές εκλογές -διαφορετικά δεν θα μπορεί να είναι φορέας διερευνητικής εντολής.
Επιπλέον εξήγησε πώς σχεδιάζει τη σύμπραξη των ευρύτερων δυνάμεων που προτείνει. Το ΠαΣοΚ θα συστήσει μια Επιτροπή Συνεργασίας Ευρωεκλογών, η οποία θα πάρει τις πρωτοβουλίες συνεργασίας με όλες τις άλλες δυνάμεις του χώρου για τη διοργάνωση μιας μεγάλης συνδιάσκεψης στο όνομα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Επίσης θα φτιαχτεί μια ομάδα συντονισμού με τους «58», τις Κινήσεις και τις προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς.
Η συνδιάσκεψη αυτή θα οργανωθεί το αργότερο ως το τέλος του Ιανουαρίου. Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία. Όπως εξήγησε από τις 28 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου συνέρχεται το συνέδριο του ΕΣΚ στη Ρώμη. Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου «έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του μανιφέστου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, άρα πρέπει να εναρμονίσουμε τις διαδικασίες», είπε.
Το ΠαΣοΚ, ως το μοναδικό μέλος του ΕΣΚ στην Ελλάδα, πρόσθεσε, απευθύνει πρόσκληση συνδιοργάνωσης, χωρίς αποκλεισμούς, με απόλυτη ισοτιμία και απόλυτο σεβασμό προς όλους όσοι εκφράζονται από την πλατφόρμα του ΕΣΚ. Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι το προσκλητήριο είναι ανοιχτό προς τα στελέχη του κόμματος που αποχώρησαν από το ΠαΣοΚ και προς τη ΔΗΜΑΡ.
Επίσης, είπε πώς πιστεύει ότι θα πρέπει να καταρτιστεί το ευρωψηφοδέλτιο, μολονότι η διαδικασία θα καθοριστεί στη συνδιάσκεψη: «Το ψηφοδέλτιο θα προκύψει δημοκρατικά, με διαφάνεια και συλλογικότητα , με αξιοκρατία για τις πρώτες θέσεις που είναι εν δυνάμει εκλόγιμες και στις τιμητικές να υπάρχει ευρύτερη εκπροσώπηση από τη δημοκρατική παράταξη, συσπειρωμένη».

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και κατά τη δευτερολογία του. «Θέλω υποδειγματικές, διαφανείς δημοκρατικές και αξιοκρατικές διαδικασίες, Να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να εκφραστούν. Δεν έχουμε λαμπρές σελίδες ιστορίας στον τρόπο κατάρτισης των ψηφοδελτίων των ευρωεκλογών. Πρέπει να κάνουμε μια τομή και είναι υποχρέωση μου όχι απέναντι στο ΠαΣοΚ αλλά στην παράταξη να εγγυηθώ ότι θα αλλάξει αυτή η παλαιοκομματική πρακτική», τόνισε.

Επίσης ξεκαθάρισε: Ότι το ΠαΣοΚ δεν θα χάσει την αυτοτέλεια του ούτε θα αλλάξει το όνομα και τα σύμβολά του, στη διαδικασία συσπείρωσης της ευρύτερης παράταξης. Ότι δεν είναι καταδικασμένο να κυβερνά πάντα με τη ΝΔ, αλλά το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η ΝΔ αλλά η διαπραγμάτευση με την τρόικα και οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

Ο κ. Βενιζέλος αξίωσε το σεβασμό όλων απέναντι στο ΠαΣοΚ όχι την κυβερνητική σταθερότητα ή την κυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ ως αναγκαία για την πορεία της χώρας και την έξοδο από την κρίση. Και προειδοποίησε ότι, επειδή εκλαμβάνει τον αγώνα που δίνει το ΠαΣοΚ ως αναμέτρηση με την ιστορία, έχει ανεξάντλητα αποθέματα ψυχικής και πολιτικής αντοχής γιατί το κίνητρό του είναι αποκλειστικά και βαθιά ιστορικό.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανήγγειλε και την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος , με τη δημιουργία Επιτροπών:
-Επιτροπή συντονισμού δημοτικών και περιεφερειακών εκλογών.
-Επιτροπή προγράμματος και εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης
-Εθνική Ομάδα δράσης για την ανεργία.
Σε αυτές τις επιτροπές θα συμμετάσχουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Επιτροπής, το ΙΣΤΑΜΕ, η Μονάδα Αναπτυξιακών Πολιτικών, οι γραμματείς των τομέων και άλλα στελέχη σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης του κομματικού μηχανισμού.
Στον σχεδιασμό που πρότεινε ο κ. Βενιζέλος δεν τοποθετήθηκε σχεδόν κανένα μέλος της ΚΕ, και οι ομιλίες τους κινήθηκαν στην προδιαγεγραμμένη θεματολογία, συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και συμμαχία τους «58». Η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης μονοπώλησε το ενδιαφέρον της ΚΕ και οι απόψεις που ακούστηκαν κινήθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα. Από το «δεν φτιάχνεις παράταξη με πέντε μαγαζάτορες και πέντε συνταξιούχους μαγαζάτορες», που είπε ο κ. Θ. Μωραϊτης μέχρι το «αν δεν θέλει το ΠαΣοΚ να προχωρήσει στη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης τότε η παράταξη θα προχωρήσει μόνη της» που είπε ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος και το «τι φοβόμαστε και δεν ρισκάρουμε, μήπως μας απορροφήσουν;» που είπε ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας.
Ευθεία αμφισβήτηση του κ. Βενιζέλου δεν υπήρξε, πλην του κ. Μωραϊτη ο οποίος διαφώνησε με την αφήγηση του ότι το ΠαΣοΚ θα ανεβεί μαζί με τη χώρα. «Η χώρα θα ανεβεί αν το ΠαΣοΚ είναι ισχυρό», επισήμανε και πρότεινε να υπάρξει συνέδριο επανίδρυσης της παράταξης με τη συμμετοχή όλων.

Εκτός από τον κ. Μωραίτη, τον λόγο έλαβαν και τα υπόλοιπα δέκα στελέχη που υπέγραψαν την επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ για την άμεση συνεδρίαση της ΚΕ. Ο κ. Σαχινίδης, δεν μίλησε για συνέδριο, αλλά είπε ότι «αν το ΠαΣοΚ βρεθεί χαμένο την επομένη των ευρωεκλογών η δυνατότητα του να ανασυγκροτήσει τη Δημοκρατική Παράταξη θα είναι πολύ δύσκολη. Αν το ΠαΣοΚ καταρρεύσει στις εκλογές δεν θα υπάρχει ρόλος για κανένα από τα στελέχη του την επόμενη ημέρα γιατί δεν θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ».

Οι περισσότεροι από τους «11» υπεραμύνθηκαν της κίνηση τους επειδή στόχευε στον εσωκομματικό διάλογο και κατηγόρησαν τη Χαρ. Τρικούπη ότι ψάχνει για εσωτερικούς εχθρούς και στήνει σκηνικό σύγκρουσης.

Σε αυτά δεν έλαβαν απάντηση αλλά τόσο ο κ. Τ. Ρήγας όσο και ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, είπαν ότι αν δεν θέλουν να διαλυθεί το ΠαΣοΚ θα πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση.
Το συνέδριο τελείωσε στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής όταν μετά τη δευτερολογία του προέδρου του ΠαΣοΚ ο κ. Ι. Δριβελέγκας, ο οποίος συντόνιζε τη διαδικασία ανακοίνωσε ότι από το σύνολο των τοποθετήσεων συνάγεται ότι κατά πλειοψηφία εγκρίνεται η εισήγηση του προέδρου του ΠαΣοΚ.

Εκείνη την ώρα αρκετά μέλη της ΚΕ είχαν αποχωρήσει και η απόφαση να μην διεξαχθεί ψηφοφορία ελήφθη με τη συναίνεση όλων.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk