Προεδρικά παράσιτα μεταξύ Μέρκελ και Πούτιν

Κάτι ανάλογο με εκείνο το ιστορικό «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα όταν έμαθε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόακιμ Γκάουκ

Κάτι ανάλογο με εκείνο το ιστορικό «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα όταν έμαθε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόακιμ Γκάουκ αποφάσισε να μην πάει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, όπου ήταν επίσημος προσκεκλημένος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είναι λάθος» είπε η καγκελάριος. Και εκείνοι που βρίσκονταν κοντά της βεβαιώνουν ότι «ήταν πολύ ενοχλημένη». Δικαιολογημένα.
Πρώτον, πληροφορήθηκε την απόφαση του γερμανού προέδρου από το ραδιόφωνο, καθώς η Προεδρία της Δημοκρατίας περιορίστηκε να το αναφέρει στο υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερώσει εκείνο το Κρεμλίνο. Δεύτερον, ο πρόεδρος «έκανε μια πολιτική κίνηση πέρα από τα συνταγματικά του καθήκοντα και χωρίς να συνεννοηθεί προηγουμένως με την καγκελάριο» σχολίασε ανώνυμη κυβερνητική πηγή. Από πολιτικής πλευράς η «απαξιωτική» πρωτοβουλία του Γιόακιμ Γκάουκ γίνεται σε μια στιγμή που το Βερολίνο ενδιαφέρεται να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα, με την οποία συνεργάζεται τόσο σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για το Ιράν όσο και για την ομαλή έξοδο από την κρίση στη Συρία. Εξάλλου μέσα στο 2014 πρέπει να ανανεωθούν διμερείς συμφωνίες για την ενέργεια και τις εμπορικές συναλλαγές.
Η απόφαση του γερμανού προέδρου – ως διαμαρτυρία για τη στάση της Ρωσίας απέναντι στους ομοφυλοφίλους – γίνεται ακριβώς τη στιγμή που το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών περνά στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών, και μάλιστα του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος, όπως δήλωσε τελευταία στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», πιστεύει ότι η Γερμανία και η Ρωσία «οφείλουν να διατηρούν στρατηγικές σχέσεις». Ηταν αυτός ο οποίος επέβαλε την άποψή του στο κεφάλαιο για τις γερμανορωσικές σχέσεις του συμφωνητικού της δικομματικής συνεργασίας, διέγραψε «κάποιες σκληρές εκφράσεις» και αναβάθμισε στόχους που αναφέρονται στην οικονομική, επιστημονική και πολιτική συνεργασία με τη Ρωσία.
Η καγκελάριος, η οποία ήταν εξαρχής αντίθετη με την επιλογή του Γιόακιμ Γκάουκ, έχει άλλωστε και άλλους λόγους να μην είναι ενθουσιασμένη με τη στάση του προέδρου της Δημοκρατίας έναντι του Κρεμλίνου. Ο γερμανός πρόεδρος δεν έχει επισκεφθεί τη Ρωσία αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο 2012, γεγονός το οποίο σχολιάζει επικριτικά κατά διαστήματα ο γερμανικός Τύπος. Η κυρία Μέρκελ όμως ιδιαίτερα ενοχλήθηκε επειδή μόλις πριν από τρεις εβδομάδες η ίδια διαμήνυσε στη Μόσχα ότι θα ήθελε να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν «πριν από την άνοιξη». Υπάρχει και σχετικό ενδιαφέρον του Κρεμλίνου.
Τη Μόσχα θα επισκεφθεί, ευθύς μετά την Πρωτοχρονιά, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος «θα έχει άλλη μια ευκαιρία να συναντήσει τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι», υπογραμμίζει το υπουργικό περιβάλλον του. Πηγές του υπουργείου αφήνουν να εννοηθεί ότι «θα γίνουν κάποιες αναβαθμίσεις στην ιεράρχηση των στόχων της (υπουργικής) ατζέντας για τη Ρωσία, δεν πρέπει όμως να αναμένεται κάποια αξιόλογη τροποποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της».
Η Ευρώπη θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του Σταϊνμάγερ, ιδιαίτερα εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου και της εκλογής του διαδόχου του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υποψηφιότητα του Σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς οπωσδήποτε ενισχύεται με την αλλαγή στο γερμανικό υπουργείο, συμφωνούν Βρυξέλλες και Βερολίνο. Το υπουργικό περιβάλλον προαγγέλλει νέα ώθηση στην «εμπέδωση της λειτουργίας των βασικών θεσμικών διατάξεων» της ΕΕ και «ιδιαίτερη προσοχή» στις πολιτικές δεσμεύσεις της, δύο παραμέτρους τις οποίες ιδιαίτερα υπογράμμιζε το προεκλογικό μανιφέστο των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.


Προθέσεις
Αναβάθμιση με τις ΗΠΑ

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, λέγουν πρόσωπα του πολιτικού περιβάλλοντός του, θέλει να αναβαθμίσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον επειδή πιστεύει ότι δεν βρίσκονται σήμερα στο υψηλό επίπεδο στο οποίο τις άφησε όταν το 2009 αποχώρησε από το υπουργείο Εξωτερικών. Αποδίδει ευθύνες «περίπου εξίσου» στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και στην καγκελάριο – περισσότερο στον Λευκό Οίκο, λέγουν.
Γερμανική συμμετοχή σε αμερικανικές «επιχειρήσεις καταστολής της τρομοκρατίας», όπως του Αφγανιστάν, πρέπει να αποκλείονται, αλλά, αντίθετα, θα υποστηριχθούν πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον για την «ενίσχυση της ειρήνης σε παγκόσμια κλίμακα», προβλέπει η «Die Zeit» της περασμένης Κυριακής. Υπό αυτό το πρίσμα βλέπει και τις σχέσεις με το Πεκίνο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες διατηρούν εκεί «υψηλού επιπέδου επικοινωνίες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk