Χριστούγεννα αισιοδοξίας ή απογοήτευσης;

Μπορούμε άραγε να ευχηθούμε εφέτος «καλά Χριστούγεννα» όταν η φτώχεια χτυπάει αλύπητα την πόρτα πολλών Ελλήνων;

Χριστούγεννα αισιοδοξίας ή απογοήτευσης; | tovima.gr
Μπορούμε άραγε να ευχηθούμε εφέτος «καλά Χριστούγεννα» όταν η φτώχεια χτυπάει αλύπητα την πόρτα πολλών Ελλήνων;
Πολλοί πάντως λένε ότι η λαμπερή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι απλώς μια έκφανση της κουλτούρας ή του δυτικού τρόπου ζωής τον οποίο υιοθετούμε.
Γιατί τι άλλο σημαίνει το γεγονός ότι κάθε Δεκέμβρη, αν και δεν πιστεύουμε πραγματικά στον Αϊ-Βασίλη, υπάρχει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο σε κάθε σπίτι ή ακόμη και στους δημόσιους χώρους;
Οπως και να έχει το πράγμα, στην Ελλάδα συμβαίνουν τραγικά πράγματα. Ετσι, πεθαίνουν μικρά κοριτσάκια (γιατί δεν είχαν ρεύμα για να ζεσταθούν). Επίσης οι απόβλητοι της νεωτερικότητας – όπως τους ονομάζει ο φιλόσοφος Baumann -, δηλαδή οι μακροχρόνια άνεργοι, φθάνουν σήμερα τους 900.000!
Επιπλέον, το 20% των Ελλήνων στερείται των βασικών διατροφικών αγαθών (γάλα, κρέας)!
Και για την κατάντια μας αυτή ευθύνονται σίγουρα οι – εν πολλοίς – διεφθαρμένοι πολιτικοί και τα σκάνδαλά τους.
Ομως ευθύνεται και η φρικτή εικονικότητά τους, που φάνηκε και από την αποκάλυψη του «πόθεν έσχες» του 2012, όπου ακόμη και η ηγετική ελίτ της δήθεν ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει παχυλές καταθέσεις και έχει επενδύσει στα πιο αρπακτικά κερδοσκοπικά ιδρύματα της υφηλίου, που έπαιξαν με τη χρεοκοπία της Ελλάδας!
Επομένως η ατομική ευτυχία (ή το carpe diem) είναι το υπέρτατο μέλημα αυτών των ανθρώπων, που παραπλανητικά μάς υπόσχονται ένα άλλο όραμα για την Ελλάδα!
Ωστόσο για την κατάντια μας ευθύνονται και οι κυνικοί συμπολίτες μας (επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι κλπ.), που φοροδιέφευγαν και έκλεβαν το κράτος ασύστολα.
Και η παραπάνω κατάσταση της απελπιστικής φτώχειας πολλών Ελλήνων μάς θυμίζει τα ακόλουθα λόγια του πανέξυπνου αμερικανού προέδρου Κλίντον:
«Οι περιθωριακοί ζουν σε έναν ξεχωριστό κόσμο. Δεν ψηφίζουν, δεν εργάζονται, δεν αναφέρουν τη διάπραξη των εγκλημάτων και δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο» (Thurow, «Το μέλλον του καπιταλισμού»)! Αραγε σε αυτή την οργουελιανή κατάσταση θέλουμε να φθάσουμε;
Ποια είναι η ελπίδα για το μέλλον; Νέοι άφθαρτοι πολιτικοί – και όχι μαθουσάλες, όπως αυτοί που υποστηρίζουν εν πολλοίς το εκκολαπτόμενο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς – και ένα καινούργιο είδος αλληλεγγύης που γεννιέται στην πατρίδα μας απέναντι στους πολλούς κατεστραμμένους Ελληνες.
Δηλαδή, εθελοντικές οργανώσεις, δίκτυα ανταλλαγής τροφίμων, κοινωνικά παντοπωλεία κτλ.!
Το συμπέρασμα; Η ευχή «καλά Χριστούγεννα» μπορεί να έχει νόημα, μόνο αν ενσωματώνει αυτή την καινούργια κοινωνική αλληλεγγύη!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk