Το δίλημμα του 2014

Τα Χριστούγεννα του 2002 πολλοί υπουργοί του ΠαΣοΚ υποστήριζαν στα εορταστικά δείπνα ότι η επερχόμενη ευρωπαϊκή προεδρία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003 θα επηρέαζε αποφασιστικά την κοινή γνώμη υπέρ του Κινήματος.

Το δίλημμα του 2014 | tovima.gr
Τα Χριστούγεννα του 2002 πολλοί υπουργοί του ΠαΣοΚ υποστήριζαν στα εορταστικά δείπνα ότι η επερχόμενη ευρωπαϊκή προεδρία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003 θα επηρέαζε αποφασιστικά την κοινή γνώμη υπέρ του Κινήματος. Εκτιμούσαν ότι το ευρώ εξασφάλιζε φθηνό και άφθονο χρήμα παρά τις ανατιμήσεις που το συνόδευαν και ότι αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με την ιστορική ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρ’ όλα αυτά μέχρι το καλοκαίρι του 2003 η διαφορά στις δημοσκοπήσεις υπέρ της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν περιορίστηκε, αλλά διευρύνθηκε στις 8 μονάδες.
Ορισμένοι πολιτικοί πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή πολιτική γοητεύει τους πολίτες όσο και τους ίδιους. Εκτιμούν ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά γεγονότα μπορούν να διαμορφώσουν συνθήκες λαϊκής έκστασης. Στην πραγματικότητα ο λαός αδιαφορεί για τις «συναντήσεις κορυφής» όταν δεν αγανακτεί με την εικόνα αυτάρκειας των χαμογελαστών επιφανών. Καμία ελπίδα ανατροπής δεν επιβεβαιώνεται. Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1980 δεν διέσωσε τη Νέα Δημοκρατία και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2003 δεν αφύπνισε το ΠαΣοΚ.
Ετσι και σήμερα οι μεγαλειώδεις ομιλίες για την ελληνική προεδρία μάλλον θα αντιμετωπιστούν με κύματα ειρωνείας. Μόνο η αντιπολίτευση θα βγει κερδισμένη από την ελληνική προεδρία (!) αφού αυτή θα οξύνει παρά θα αμβλύνει την εικόνα μιας κυβερνώσας τάξης αποξενωμένης από την πραγματικότητα. Κατά συνέπεια μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή προεδρία δύσκολα θα εξασφαλίσει τη νίκη στις ευρωεκλογές. Η κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι η «μεγάλη λύση» (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει…) θα ανακοινωθεί μετά τις ευρωεκλογές. Ετσι, ο κ. Σαμαράς εισέρχεται στο 2014 με ένα πιεστικό δίλημμα: να προκηρύξει εθνικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές επιχειρώντας να εγκλωβίσει την προσδοκία για μια «μεγάλη λύση» σε ένα σκληρό δίλημμα διακυβέρνησης ή να ελπίζει ότι θα αναστρέψει αργότερα στην εθνική κάλπη το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που όλοι προεξοφλούν ήδη από σήμερα;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk