Τα δικά μας (γαλάζια) παιδιά

Καμία δουλειά για το κόμμα (της ΝΔ) δεν είναι ντροπή και δεν πάει χαμένη. Θυμάστε τον διαφημιστή-επικοινωνιολόγο κ. Περ. Πηλείδη,

Τα δικά μας (γαλάζια) παιδιά | tovima.gr
Καμία δουλειά για το κόμμα (της ΝΔ) δεν είναι ντροπή και δεν πάει χαμένη. Θυμάστε τον διαφημιστή-επικοινωνιολόγο κ. Περ. Πηλείδη, τον θεσσαλονικιό κύριο που κατάφερε να σβήσει τον πυρσό της ΝΔ και να δημιουργήσει τον νέο λογότυπο του κόμματος; Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι τον διόρισαν και αυτόν (εκτός αν πρόκειται περί συνωνυμίας). Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλου ο κ. Πηλείδης τοποθετείται πρόεδρος με τετραετή θητεία στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Για την ιστορία, να σας πληροφορήσω ότι ο κ. Πηλείδης ήταν παλαιότερα συνεργάτης του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος και τον συνέστησε στον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ. Το 1989 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ αλλά δεν εξελέγη.
***
Και η (γαλάζια) κυρία Μελίνα-Μαρία Δερμεντζοπούλου διορίστηκε από τον «κόκκινο Πάνο». Διορίστηκε αντιπρόεδρος του… κ. Πηλείδη στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Και αυτή με τετραετή θητεία. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Μελίνα είναι κόρη του βουλευτή Εβρου της ΝΔ κ. Αλ. Δερμεντζόπουλου και ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο του κ. Κ. Γκιουλέκα. Πιο «γαλάζια» μου λένε ότι δεν υπάρχει. Επί διακυβερνήσεως της χώρας από τη ΝΔ είχε εργαστεί ως νομική σύμβουλος στα υπουργεία Ναυτιλίας και Πολιτισμού.
Τα προ ρεβεγιόν δείπνα


Τραπέζια προ ρεβεγιόν μαθαίνω ότι στήνονται πολλά τούτες τις ημέρες (μάλλον τις νύχτες) με κύριο μενού την πολιτική, τους πολιτικούς, τους νέους (αν υπάρξουν) πολιτικούς σχηματισμούς, την οικονομία, αλλά και τις… κάλπες. Συμμετέχουν όλοι σε όλα σχεδόν τα σπίτια, συζητούν περί παντός επιστητού, προτείνουν, κριτικάρουν και κυρίως γκρινιάζουν με τα συμβαίνοντα στη χώρα μας. Τώρα μη ζητήσετε να σας πω ονόματα, γιατί αυτά τα δείπνα στα σπίτια γίνονται μεν, πλην όμως δεν ανακοινώνονται.
***
Σε ένα άλλο τραπέζι (άσχετο με τα παραπάνω) βρέθηκαν δύο πρώην πρωθυπουργοί να συντρώγουν. Ηταν το δείπνο που παρέθεσε η πρεσβευτής της Αυστραλίας στην Αθήνα, η ελληνικής καταγωγής κυρία Jenny Bloomfield, με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας από τη χώρα της στους G20. Στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν λοιπόν οι κκ. Κ. Σημίτης και Λ. Παπαδήμος. Προσκεκλημένοι ήταν οι πάντες: από τραπεζίτες και επιχειρηματίες ως και έναν υπουργό, τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, έναν υφυπουργό, τον κ. Α. Γεροντόπουλο, και έναν πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κ. Τσιάρα. Ο μοναδικός βουλευτής που παρέστη από το ΠαΣοΚ ήταν ο κ. Φ. Σαχινίδης. Η πρεσβευτής της Αυστραλίας αναφέρθηκε στους Ελληνες που διαπρέπουν στη χώρα της και είπε μάλιστα ότι η κρίση στην Ελλάδα θα τη βοηθήσει στην ανασύνταξή της.
Ο φίλος ήλθε απ’ τα παλιά


Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φιλική. Εξάλλου ήταν η πρώτη κατ’ ιδίαν ουσιαστική συνάντησή τους. «Κωστάκο, θέλω να τα πούμε» ήταν η πρόσκληση του κ. Αντ. Σαμαρά προς τον κ. Κ. Καραμανλή. Ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκαν, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα» το περασμένο Σάββατο, χωρίς συνεργάτες και συζήτησαν για όλους και για όλα. Θυμήθηκαν τα παλαιά, αλλά συζήτησαν και για την τρέχουσα επικαιρότητα.
***
Το «χριστουγεννιάτικο» δώρο του κ. Καραμανλή ήταν η διαβεβαίωσή του ότι στηρίζει την προσπάθεια του κ. Σαμαρά και πως ο ίδιος δεν υιοθετεί ούτε εγκρίνει τις όποιες κινήσεις βουλευτών της ΝΔ που αυτοαποκαλούνται «καραμανλικοί» και δημιουργούν κατά καιρούς πρόβλημα στην κυβέρνηση.
***
Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε αυστηρά «παραταξιακός» και επεσήμανε στον κ. Σαμαρά ότι πρέπει πάση θυσία η ΝΔ να είναι μπροστά στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός τον άκουσε με ευχαρίστηση και τον ενημέρωσε πλήρως για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και απάντησε σε ερωτήσεις του κ. Καραμανλή για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Αλλος για μια τροπολογία;


Της τροπολογίας το ανάγνωσμα έγινε από Τετάρτη ως Παρασκευή στη Βουλή καθώς οι περισσότεροι υπουργοί θέλησαν να κλείσουν κάθε νομοθετική εκκρεμότητα που είχαν. Αν δεν ήταν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ να αντιδράσουν και να μπλοκάρουν τις περισσότερες από αυτές, τα νομοσχέδια για τα ακίνητα και τους πλειστηριασμούς θα έπαιρναν τη μορφή… εγκυκλοπαίδειας.
***
Αφού είδε τους άλλους υπουργούς να καταθέτουν σωρηδόν τροπολογίες, αναθάρρησε ως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου. Αλλά μια τροπολογία που πήγε να καταθέσει την μπλοκάρισε το Μαξίμου με συνοπτικές διαδικασίες. Το ίδιο περίπου έπαθε και ο Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά και πολλοί άλλοι. Ενας-ένας, παιδιά…
Η κρίση δεν πάει στο βουνό


Υπουργός σεμνός (ο οποίος σπανίως βγαίνει στην τηλεόραση) και οικογενειάρχης θέλησε να περάσει μερικές ημέρες στο βουνό με την οικογένειά του. Επειδή όμως του αρέσει να ταξιδεύει αθόρυβα και ινκόγκνιτο, έβαλε τη σύζυγό του να αναζητήσει ξενοδοχείο. Για να ανακαλύψει ότι όλα όσα είναι σχετικώς… αλμυρά επειδή προσφέρουν κάποιες πολυτέλειες δεν έχουν δωμάτια ούτε για δείγμα! «Κι εγώ γυρνάω στα χωριά και τους μιλάω για την κρίση» μονολογούσε στη Βουλή.
Το colpo grosso του Στουρνάρα


Επί ώρες, για να μην πω επί ημέρες, διαπραγματευόταν η τρόικα με τον κ. Ι. Στουρνάρα για να επανέλθει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%. Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές αφού οι Τροϊκανοί ως την τελευταία στιγμή επέμεναν και δεν υποχωρούσαν. Ο κ. Στουρνάρας απλώς κρατούσε αντίσταση. Και ξαφνικά τους ανακοίνωσε ότι το θέμα τελείωσε: υπάρχει τροπολογία που παρατείνει για έναν χρόνο τον (μειωμένο) ΦΠΑ στο 13%. Επρεπε να δείτε την έκπληξη των Τροϊκανών, γιατί τέτοια τροπή δεν την περίμεναν. Ο υπουργός τούς έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων. Αφού έκαναν μια σύσκεψη μεταξύ τους, πήρε τον λόγο ο κ. Τόμσεν και άλλαξε αμέσως το τροπάριο: «Αφού το πάτε έτσι, μας αιφνιδιάζετε. Και τώρα τι θα διαπραγματευθούμε;». Δεν πέρασαν ούτε πέντε λεπτά και άλλαξαν ατζέντα: «Εντάξει, να μας πείτε τώρα για την εισπραξιμότητα του μέτρου, δηλαδή πόσα θα εισπράξετε με τον ΦΠΑ στο 13%».
Γίνε υπουργός, μοίραζε χρήματα


Ως χριστουγεννιάτικος μποναμάς μπορεί να εκληφθεί η σπουδή του υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου να μοιράσει χρήματα σε ευαγή ιδρύματα. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσεως και της κρίσεως στα πανεπιστήμια άνοιξε το ταμείο του υπουργείου για να χρηματοδοτήσει διάφορα ευαγή ιδρύματα. Θέλετε μερικά παραδείγματα έτσι όπως τα αλίευσα από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως; Στο Φιλανθρωπικό Σωματείο Αρμένικος Κυανούς Σταυρός έδωσε 5.000 ευρώ. Στο Φιλανθρωπικό Σωματείο Γενική Αρμένικη Ενωση Αγαθοεργίας έδωσε άλλες 5.000 ευρώ. Στο Εθνικό Συμβούλιο Χριστιανικών Αδελφοτήτων Νέων χορήγησε άλλες 5.000 ευρώ. Στη ΧΕΝ Ελλάδας χορήγησε επίσης 5.000 ευρώ. Και αν νομίζετε ότι με αυτά τα είκοσι χιλιάρικα τελειώσαμε, κάνετε λάθος.
***
Ο υπουργός Παιδείας χορήγησε επιπλέον 35.000 ευρώ ως ετήσια επιχορήγηση στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Το ίδιο ποσό χορήγησε και στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Αλλά αν επίσης νομίζετε ότι το συνολικό ποσό των 70.000 ευρώ για τα δύο αυτά σωματεία θα τα χορηγήσει αμέσως, και εδώ κάνετε λάθος. Θα τα χορηγήσει σε δόσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «πρώην» του Γιώργου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει τη μισή αλήθεια στους μισούς και ο Σαμαράς την άλλη μισή στους άλλους μισούς». Ετσι συνοψίζει το πολιτικό μας πρόβλημα ο πρώην υπουργός κ. Ι. Ραγκούσης, ο οποίος προ ημερών είχε μια μακρά πολιτική συζήτηση με παλαιούς συντρόφους του από το «Π80», του οποίου ήταν ιδρυτικό μέλος.
***
Ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του κ. Γ. Παπανδρέου ενεργοποιείται και πάλι (σε επίπεδο συζητήσεων), όμως δεν φαίνεται να συζητεί μεταπηδήσεις σε άλλα κόμματα. Μαθαίνω πάντως ότι του είχε σταλεί προσωπική πρόσκληση να παραστεί στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, κάτι το οποίο απέφυγε.
***
Είναι γεγονός ότι η επικοινωνία κάποιων «πρώην» στενών συνεργατών του κ. Παπανδρέου με μετριοπαθείς του ΣΥΡΙΖΑ πυκνώνει. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γ. Σταθάκης αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα σε συζήτηση που διοργανώνει η κυρία Ελενα Παναρίτη, υπό την ομπρέλα του φόρουμ Thought for Action, που έχει ιδρύσει η ίδια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk