Η επανάσταση στις μεταφορές – Πρωταγωνιστές ή κομπάρσοι;

Η εποχή που διανύουμε αποτελεί ορόσημο για τη δημιουργία νέων υποδομών και τρόπων διαχείρισης στον τομέα των μεταφορών.

Η επανάσταση στις μεταφορές – Πρωταγωνιστές ή κομπάρσοι; | tovima.gr
Η εποχή που διανύουμε αποτελεί ορόσημο για τη δημιουργία νέων υποδομών και τρόπων διαχείρισης στον τομέα των μεταφορών. Η κατεύθυνση που δίνεται από την ΕΕ αποτελεί ένα ισχυρό πλάνο δράσης, το οποίο απαιτεί από όλους επανασχεδιασμό και επανέλεγχο κάθε επί μέρους διαδικασίας και δραστηριότητας. Για τον λόγο αυτόν, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου στρατηγικού σχεδίου δράσης, που θα ξεκινά από την κεντρική διοίκηση και θα καταλήγει στη βάση, δηλαδή την πραγματική οικονομία.
Η περίοδος 1995-2008 δημιούργησε ένα περιβάλλον εικονικής ανάπτυξης. Ο ιδιωτικός τομέας επένδυσε σημαντικά ποσά σε κέντρα logistics, μεταφορικά hubs και υποδομές. Από την άλλη πλευρά, η κεντρική διοίκηση δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η ανυπαρξία οδικών αξόνων καθώς και η απαξίωση λιμένων και τρένων αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό παράγοντα δημιουργίας μιας οικονομίας «κομπάρσου».
Η νέα τάση που δημιουργείται σχηματοποιεί μια νέα εποχή και θέτει ένα νέο εθνικό στοίχημα. Θα διαδραματίσει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των μεταφορών ή θα αρκεστεί σε έναν ρόλο περιφερειακού μοχλού υποστήριξης;
Σήμερα, μέσα σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης, ένα ζωτικό τμήμα της πραγματικής οικονομίας προσπαθεί να δημιουργήσει και να αναπτύξει νέες προοπτικές. Οι δυνάμεις αυτές έχουν αναλάβει σημαντική ευθύνη για την επίτευξη βασικών στόχων, όπως:
  • Ανάκτηση της (χαμένης) αξιοπιστίας.
  • Ανάδειξη νέων δυναμικών.
  • Αναβάθμιση των δομών.
  • Εξέλιξη των υποδομών.
  • Επέκταση των αγορών.
Σε κάθε περίοδο κρίσης υπάρχει πάντα μια πλευρά ικανή να αναδείξει νέες δυνάμεις και πρωτοπορία. Αυτό που απαιτείται είναι καθαρή σκέψη, τόλμη και ανάπτυξη νέων «προϊόντων» και νέων «αγορών».
Εμείς στην OnLine Data τολμούμε. Πιστεύουμε στην ανάπτυξη, αφουγκραζόμαστε την αγορά και δημιουργούμε. Η εξέλιξη για εμάς δεν αποτελεί απλώς θεωρητική προσέγγιση αλλά πάγια πρακτική δεκαετιών. Εχουμε αγκαλιάσει μια μεγάλη οικογένεια πελατών, αυτήν των Μεταφορών, και η αναπτυξιακή πορεία μας έχει ανοίξει νέους δρόμους στην αρένα της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Τα νέα πληροφοριακά μας συστήματα καλύπτουν κάθε επιχειρησιακή λειτουργία, καθώς αξιοποιούν όλα τα σύγχρονα μέσα (tablets, smartphones), εκμεταλλεύονται στο μέγιστο την τεχνολογία (cloud, VoIP) και προσφέρουν εργαλεία για μια πραγματικά αναπτυξιακή πορεία.
Στην OnLine Data υποστηρίζουμε τη χρήση πρωτοπόρων τεχνολογικών λύσεων όχι μόνο για τη μείωση του κόστους λειτουργίας αλλά και για τον εκμηδενισμό συγκεκριμένων εξόδων, τη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος εργασίας, την απελευθέρωση της δυναμικής των ανθρώπινων πόρων αλλά και τη συνεχή αξιοποίηση καινοτομικών δομών και συστημάτων. Με τον τρόπο αυτόν κάθε οργανισμός-επιχείρηση είναι σε θέση να δημιουργήσει return value που θα προσδώσει ποιοτικά χαρακτηριστικά και θα προσφέρει ποσοτικά αποτελέσματα.
Ο κ. Νίκος Ροδόπουλος είναι διευθύνων Σύμβουλος της ON LINE DATA

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk