Χριστούγεννα με «αλλαγή βάρδιας»

Πληρότητες με εναλλαγή πελατείας, ανά δύο ή τρεις διανυκτερεύσεις, θα έχουν τα καταλύματα των ορεινών προορισμών την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ελπίζοντας παράλληλα ότι η κίνηση θα ενταθεί ως και την τελευταία στιγμή.

Πληρότητες με εναλλαγή πελατείας, ανά δύο ή τρεις διανυκτερεύσεις, θα έχουν τα καταλύματα των ορεινών προορισμών την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ελπίζοντας παράλληλα ότι η κίνηση θα ενταθεί ως και την τελευταία στιγμή. «Υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα από πέρυσι» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γιώργος Τελώνης, εκτιμώντας ότι «οι ημέρες των αργιών εφέτος εξυπηρετούν τις εξορμήσεις», με τα Χριστούγεννα να παρουσιάζουν πιο έντονη ζήτηση από την Πρωτοχρονιά. «Λογικά περιμένουμε περισσότερες μετακινήσεις και περισσότερες διανυκτερεύσεις» υποστηρίζει ο κ. Τελώνης, εξηγώντας ωστόσο ότι το εξαήμερο των Χριστουγέννων θα «σπάσει» σε δύο διαστήματα, με ανανέωση πελατείας, ανά δύο ή τρία βράδια. «Ελάχιστα πακέτα είναι εξαήμερα η εβδομαδιαία» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας τη διαφορά σε σχέση με παλαιότερες χρονιές. Ανάλογα με τη ζήτηση διαμορφώνονται και οι τιμές, με τις προσφορές να «επιστρατεύονται» σε προορισμούς ή καταλύματα που υστερούν.

«Λιγότερο από το να μείνεις σπίτι»


Στις επιλογές κυριαρχούν οι κλασικοί ορεινοί προορισμοί, με τους ταξιδιώτες ωστόσο να φιλτράρουν την τελική απόφαση μέσα από το πρίσμα του μικρότερου δυνατού κόστους μετάβασης και των προσφορών, αφήνοντας ως την τελευταία στιγμή την οριστική κράτηση. Η τιμή είναι το βασικό κριτήριο και για τα πακέτα του εξωτερικού, με το Μπάνσκο της Βουλγαρίας να ξεχωρίζει ως φθηνός προορισμός. Σε κάποιες περιπτώσεις «στοιχίζει λιγότερο από το να μείνεις σπίτι» σχολιάζει ο κ. Τελώνης, ειδικά για όσους ζουν στη Βόρεια Ελλάδα και έχουν εύκολη οδική πρόσβαση. Την ίδια ώρα υπάρχουν οργανωμένα πακέτα για τριήμερη διαμονή με τιμές που ξεκινούν και από 100 ευρώ. Κινητικότητα παρουσιάζουν και άλλοι παραδοσιακοί προορισμοί, όπως Ρώμη, Βιέννη, Βουδαπέστη και Παρίσι. Αντίστοιχα, Λάρνακα, Λονδίνο, Μόναχο, Βιέννη και Κωνσταντινούπολη είναι οι πέντε δημοφιλέστεροι προορισμοί για τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τις κρατήσεις στην ιστοσελίδα Travelplanet24 την περίοδο 20 Δεκεμβρίου – 3 Ιανουαρίου.
«Περιμένουμε το Χιονοδρομικό»


Πληρότητα 70% για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με αυξητική τάση για το ενδιάμεσο διάστημα, διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχοβας κ. Γιάννης Γεωργακός. Η κίνηση στον προορισμό, ο οποίος έχει δυναμικότητα 2.500 κλίνες, είναι περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, με τις προσδοκίες να ενισχύονται τόσο από τη ζήτηση για τις ημέρες ανάμεσα στις δύο αργίες όσο και εν αναμονή των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Οι τιμές ξεκινούν από 45 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο, με τη μέση τιμή να κυμαίνεται στα 90 ευρώ. «Περιμένουμε να ανοίξει το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού» προσθέτει ο κ. Γεωργακός, ελπίζοντας ότι όταν λειτουργήσουν οι πίστες θα ενισχυθεί το ρεύμα. Μετά την αργία των Φώτων άλλωστε τα ξενοδοχεία της Αράχοβας συνεχίζουν την πολιτική εκπτώσεων 50% τις καθημερινές, σε μια προσπάθεια για προσέλκυση επισκεπτών σε διαστήματα με χαμηλή κίνηση. Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης ωστόσο αποτελεί πρόβλημα και ήδη δέκα μικρά καταλύματα έχουν κλείσει αφού δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν.
Σημάδια βελτίωσης


Σε ποσοστό 70% σε Πορταριά και Μακρινίτσα, με το Ανατολικό Πήλιο να ακολουθεί και με ενδείξεις βελτίωσης από τη ζήτηση της τελευταίας στιγμής, κινείται η αγορά της περιοχής, αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 60 και 90 ευρώ στις μεσαίες κατηγορίες καταλυμάτων, ενώ «υπάρχουν καλές προσφορές για το τριήμερο» ενδιαμέσως, σημειώνει, περιμένοντας την εναλλαγή πελατείας μεταξύ 24 και 30 Δεκεμβρίου. «Φαίνεται ότι οι προσφορές της τελευταίας στιγμής θα ανεβάσουν τις πληρότητες» εκτιμά, τονίζοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα και προσφορές «για όλα τα βαλάντια». Η πλειονότητα (60%) των επισκεπτών στην περιοχή έρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα και τη μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάζουν τα καταλύματα «με τις καλύτερες υπηρεσίες», τα τοπικά προϊόντα στο πρωινό (π.χ., ελληνικό πρωινό), καθώς «επιβεβαιώνεται η δύναμη των καλών συστάσεων» για τις επιχειρήσεις από πελάτες οι οποίοι θα μεταφέρουν στον κύκλο τους τη θετική εμπειρία τους.

«Δίκτυο Αριστείας» για την τουριστική προώθηση
Πληρότητα 80% παρουσιάζουν τα 14 ξενοδοχεία του δικτύου τουριστικής προώθησης Zagori Excellence Network (ZEN) στα Ζαγοροχώρια, σημειώνει ο πρόεδρος του Δικτύου κ. Βασίλης Κατσούπας. H ιδιωτική πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν ξενοδοχεία, εστιατόρια και εταιρείες δραστηριοτήτων, στους Δήμους Ζαγορίου και Ιωαννίνων, αποσκοπεί στην ενίσχυση και προώθηση της περιοχής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με έμφαση στην ισραηλινή, γαλλική και γερμανική αγορά. Για το ίδιο διάστημα σε ποσοστό 95% ανέρχεται η πληρότητα στο ξενοδοχείο «Aristi Mountain Resort» στην Αρίστη, το οποίο διαχειρίζεται η HotelBrain και είναι μέλος των Small Luxury Hotels of the World. Στο ξενοδοχείο, που έχει δυναμικότητα 18 δωμάτια, γίνονται ήδη εργασίες επέκτασης έξι νέων δωματίων, επένδυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2014 αυξάνοντας τη δυναμικότητά του στις 70 κλίνες. Το ξενοδοχείο, το οποίο λειτουργεί όλον τον χρόνο, έχει στραφεί στρατηγικά στην προσέγγιση και νέων αγορών, ειδικά από το Ισραήλ και τη Γαλλία.


Υψηλή ζήτηση για τα ενδιάμεσα διαστήματα
Οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 30% από πέρυσι και διατίθενται ειδικά πακέτα για τις καθημερινές

Περισσότερη ζήτηση για τα ενδιάμεσα διαστήματα των γιορτών διαπιστώνει και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Παναγιώτης Μαντζούφας. Ο κόσμος «προτιμά να μείνει σπίτι τα Χριστούγεννα», υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι η ζήτηση εντείνεται από την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου και μετά. Παράλληλα η διάρκεια διαμονής έχει μειωθεί από τρεις σε δύο ημέρες, με τα καταλύματα υψηλών κατηγοριών να κερδίζουν μερίδιο προσφέροντας μεγάλες εκπτώσεις. Από την άλλη, εκτιμά ότι ο προορισμός θα βοηθηθεί από το χιονοδρομικό κέντρο στο οποίο εφέτος θα λειτουργήσουν δύο νέοι αναβατήρες, ενώ τον Ιανουάριο τα ξενοδοχεία του Καρπενησίου θα προσφέρουν ειδικά πακέτα για τις καθημερινές σε συνδυασμό με το χιονοδρομικό.
Πληρότητα μεταξύ 60% και 70% παρουσιάζουν για τις αργίες των Χριστουγέννων τα Καλάβρυτα, με ορισμένες ακυρώσεις να έχουν ανακόψει το ποσοστό, αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων κ. Κωνσταντίνος Δαφαλιάς. Ο ίδιος εκτιμά ότι με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής η πληρότητα θα ενισχυθεί στο 80%, ενώ επιβεβαιώνει την αυξημένη ζήτηση για το ενδιάμεσο Σαββατοκύριακο, με την πλειονότητα των διαμονών να περιορίζεται στις δύο βραδιές, παρ’ ότι στις περισσότερες διανυκτερεύσεις παρέχεται έκπτωση. Τον Ιανουάριο τα ξενοδοχεία του προορισμού προγραμματίζουν δράσεις για την προσέλκυση οικογενειών με παροχές για τα παιδιά. Παρόμοια ποσοστά 60%-70% εμφανίζει η ορεινή Αρκαδία, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να λειτουργούν ενισχυτικά στην πληρότητα, η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 80%, λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος. Οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 30% από πέρυσι και ξεκινούν από 40 ευρώ το δίκλινο στις κατηγορίες δύο και τριών αστέρων, ενώ στις υψηλότερες κατηγορίες κυμαίνονται στα 60-70 ευρώ. Παράλληλα οι ξενοδόχοι εμπλουτίζουν το προϊόν με άλλες δραστηριότητες, όπως περιηγήσεις, ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Μαρινάκος, τα έσοδα είναι βασικό πρόβλημα εξαιτίας των μειωμένων τιμών αλλά και του μεγαλύτερου κόστους λειτουργίας με την τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk