Βουλή: Πιέσεις βουλευτών να αποσυρθεί και η διάταξη για τα πρόστιμα-«φωτιά»

Συνεχίζεται η συνεδρίαση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής για τους πλειστηριασμούς έπειτα από την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων που αφορούσαν το φορλογικό, ανκοίνωση που έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Εμμένει ο κ. Στουρνάρας στην διάταξη για τα πρόστιμα-«φωτιά» όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο επικαλούμενος ότι υπάρχει απόλυτη προθεσμία που δεν αφήνει περιθώρια απόσυρσης. Όπως εξήγησε, κληθείς μάλιστα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και βουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Βλάχο να την αποσύρει, η επίμαχη ρύθμιση είναι ενταγμένη στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και έχει απόλυτη προθεσμία εφαρμογής την 1.1.14. «Αυτές οι διατάξεις πρέπει να περάσουν τώρα γιατί αλλάζουν το υπάρχον αναχρονιστικό πλαίσιο και εφαρμόζουμε τα ισχύοντα στις ευρωπαϊκές χώρες», διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ωστόσο, οι παρασκηνιακές πιέσεις είναι μεγάλες εκ μέρους βουλευτών της ΝΔ ώστε να αποσυρθεί η διάταξη για τα πρόστιμα, κάτι ωστόσο που δεν φέρεται διατεθειμένη να αποδεχθεί η κυβέρνηση, όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας της κ. Π. Μπαλτάκος στους «αντιρρησίες».

Εν τω μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά έντονα παρά την «οπισθοχώρηση» του κ. Στουρνάρα ο οποίος νωρίτερα είχε αποσύρει κάποιες ρυθμίσεις που είχαν εισαχθεί στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς (μεταξύ των οποίων διατάξεις που αφορούν την «εύρυθμη λειτουργία» όπως την χαρακτήρισε του ΤΑΙΠΕΔ, των πιστωτικών ιδρυμάτων και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η διάταξη που αφορά ΠΑΕ –εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «είναι φωτογραφική ρύθμιση που ορισμένοι λένε ότι εξυπηρετεί συμφέροντα Μελισσανίδη κ.ά.).

Ο κ. Στουρνάρας, ωστόσο, έχει δηλώσεις στους βουλευτές ότι για όλες τις υπόλοιπες διατάξεις που παρέμειναν στο νομοσχέδιο –μεταξύ αυτών και η επίμαχη για τα πρόστιμα- έχουν συγκεκριμένες προθεσμίες και «είναι μέρος των δεσμεύσεων της χώρας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απόσυρση διατάξεων και συνέχεια της συνεδρίασης

Συνεχίζεται η συνεδρίαση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής για τους πλειστηριασμούς έπειτα από την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων που αφορούσαν το φορολογικό, ανκοίνωση που έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Την απάλειψη από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς όλων των φορολογικών διατάξεων ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ξεμπλοκάροντας έτσι την κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία διεκόπη εξαιτίας της διαμαρτυρίας των βουλευτών για την προσθήκη στο νομοσχέδιο άσχετων με τους πλειστηριασμούς διατάξεων κατά την συνήθη πρακτική.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι διατάξεις που αφαιρούνται αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, τα πιστωτικά ιδρύματα και την Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Οι διατάξεις αυτές θα επανέλθουν στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Η διακοπή της συνεδρίασης

Νωρίτερα είχε διακοπεί η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής που συζητά τη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, καθώς οι βουλευτές διαπίστωσαν ότι τελικά πρόκειται για νομοσχέδιο – σκούπα, στο οποίο έχουν ενταχθεί σειρά άσχετων, αλλά και «καυτών» διατάξεων, που μάλιστα προωθούνται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Μεταξύ αυτών και η πρόβλεψη για υψηλά πρόστιμα για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι προτίθεται να αποσύρει διατάξεις για τις οποίες δεν υπάρχουν δεσμευτικές προθεσμίες (έως το τέλος του έτους) και μνημονιακές υποχρεώσεις, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο μη ψήφισης του νομοσχεδίου, καθώς θα μείνει χωρίς προστασία η πρώτη κατοικία.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη διάταξη για τα πρόστιμα – φωτιά για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να εξειδικευτούν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα οι διατάξεις για τις οποίες επείγει η ψήφισή τους, μόλις εκείνος προσέλθει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου διεκόπη μέχρι να υπάρξει συνεννόηση με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης δέχθηκε ομαδικά πυρά από βουλευτές όλων των κομμάτων, που κατήγγειλαν το γεγονός ότι αντί της νομοθετικής ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς και την παράταση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση, ήρθε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο – σκούπα και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Μέλη των Επιτροπών έκαναν λόγο για «μεθοδεύσεις της κυβέρνησης», «ευτελισμό της Δημοκρατίας», «έλλειψη σεβασμού προς τους βουλευτές»…

Συνάντηση κλιμακίου του ΠαΣοΚ με υπουργό Ανάπτυξης

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, συνάντηση αντιπροσωπείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Γ. Στεργίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα 4 θέματα που έθεσε ην Πέμπτη η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού εξετάσει αναλυτικά τις θέσεις που του δόθηκαν.

Η νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με το ΠαΣοΚ, υλοποιεί καταρχήν την δέσμευσή του κόμματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk