Η λάμψη των μακεδόνων βασιλέων

Ο τόπος με τα πολλά κατσίκια, οι Αιγές, η πρώτη πόλη των Μακεδόνων. Ο Φίλιππος Β’, η Μακεδονική Δυναστεία, ο Μέγας Αλέξανδρος και η τροπή του ρου της παγκόσμιας ιστορίας.

Ο τόπος με τα πολλά κατσίκια, οι Αιγές, η πρώτη πόλη των Μακεδόνων. Ο Φίλιππος Β’, η Μακεδονική Δυναστεία, ο Μέγας Αλέξανδρος και η τροπή του ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος, οι ανασκαφές στη Βεργίνα και οι χρυσές λάρνακες που βρέθηκαν θαμμένες στη σκοτεινή καρδιά των αρχαίων Αιγών. Τη μεγαλοπρέπεια της αρχαίας μακεδονικής μητρόπολης και την έξαψη της παγκοσμίου φήμης ανασκαφής της αποτυπώνουν οι εικόνες και οι αφηγήσεις στον τόμο Αιγές, η Βασιλική Μητρόπολη των Μακεδόνων (2013) της αρχαιολόγου Αγγελικής Κοτταρίδη, προϊσταμένης της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Πρόκειται για τον δέκατο πέμπτο τόμο του «Κύκλου των μουσείων», της σειράς λευκωμάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του Ιδρύματος Λάτση, στον οποίο παρουσιάζονται σε 627 φωτογραφίες τα εντυπωσιακά ευρήματα των ανασκαφών στις Αιγές, που εκτίθενται στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών στη Βεργίνα: η χρυσή λάρνακα με το αστέρι της Βεργίνας, το χρυσό διάδημα του Φιλίππου Β’ και η χρυσοποίκιλτη πανοπλία του, το εκθαμβωτικό διάδημα της συζύγου του Μήδας, μια χρυσή δαντέλα με βλαστούς, φυλλαράκια και ανθέμια, κρίνους, μαργαρίτες, μέλισσες και ένα πουλάκι, αργυρά συμποτικά σκεύη, ανάγλυφες παραστάσεις διακοσμημένες με χρυσό, πορφυρά υφάσματα κεντημένα με χρυσό νήμα και άλλα λαμπρά προϊόντα της δεξιοσύνης με την οποία οι μακεδόνες τεχνίτες δούλευαν τα πολύτιμα μέταλλα των μακεδονικών βουνών.

«Τα ευρήματα των Αιγών τεκμηριώνουν με τον πιο συναρπαστικό τρόπο την καταπληκτική μετεξέλιξη των Μακεδόνων, ενός συντηρητικού φύλου με αρχαϊκές δομές, που με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Φιλίππου Β’ και του Μεγαλέξανδρου έγιναν ο ριζοσπαστικός μοχλός ο οποίος άλλαξε την ιστορία του κόσμου»
σχολιάζει η συγγραφέας.
Η εξιστόρηση των ανασκαφών στην περιοχή αποτελεί τον έτερο αφηγηματικό πόλο του τόμου, από την πρώτη ανασκαφή των Γάλλων Leon Heuzey και Henry Daumet το 1861 και τη χρησιμοποίηση των αρχαίων ερειπίων των ανακτόρων των Αιγών για το χτίσιμο της προσφυγικής Βεργίνας το 1922 ως την ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου Β’ από τον Μανόλη Ανδρόνικο, και από τη σταδιακή αποκάλυψη συνοικισμών, νεκροταφείων, οχυρών ως τη συντήρηση των ευρημάτων και την κατασκευή του μουσείου.
Η Μαριάννα Λάτση σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης ότι στις Αιγές μπορεί ο επισκέπτης «να αντιληφθεί την εγγενή εξωστρέφεια της φυλής μας θαυμάζοντας τα επιτεύγματα ανθρώπων που είχαν στην αρχαιότητα μεταλαμπαδεύσει τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου, αλλά και σημερινών ανθρώπων που, με επιμονή και απόλυτη αίσθηση ευθύνης, μέρα με τη μέρα δημιουργούν έναν πυρήνα πολιτισμού, μελέτης και προβολής, όμοιος του οποίου δεν υπάρχει πουθενά».

πότε & πού:
Aγγελική Κοτταρίδη Αιγές, η Βασιλική Μητρόπολη των Μακεδόνων. Φωτογραφίες Σωκράτης Μαυρομμάτης, έκδοση Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, 2013, σελ. 368. Διαθέσιμο σε e-book, από τον ιστότοπο www.latsis-foundation.org

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk