H κυβέρνηση αναζητά συναίνεση για τους υπεράριθμους στους δήμους

Κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των αιρετών ξεκινά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει το κλίμα και να κατευνάσει τις αντιδράσεις για το ζήτημα της στελέχωσης και της κινητικότητας προσωπικού ανά δήμο.

Κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των αιρετών ξεκινά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει το κλίμα και να κατευνάσει τις αντιδράσεις για το ζήτημα της στελέχωσης και της κινητικότητας προσωπικού ανά δήμο.
Η κυβέρνηση, έχοντας πλέον ανοίξει τη συζήτηση για τη μετακίνηση υπαλλήλων από δήμο σε δήμο, θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τη συναίνεση στον τρόπο που θα γίνει η διαδημοτική κινητικότητα, προβάλλοντας τον εθελοντικό της χαρακτήρα και, προωθώντας τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας (υπουργείου Εσωτερικών και αυτοδιοίκησης – ΚΕΔΕ), προκειμένου να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις της μελέτης για τη στελέχωση των δήμων.
Στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Ήδη από την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών να συναντηθούν, εκφράζοντας ενστάσεις για τις «γκρίζες ζώνες» που διαμορφώνει η μελέτη του υπουργείου σχετικά με τη στελέχωση κάθε δήμου και τον αριθμό των υπαλλήλων τους οι οποίοι πρέπει να μετακινηθούν στο πλαίσιο της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ασκούνης εγκαλούσε στην επιστολή του τον κ. Γρηγοράκο τόσο για τον χειρισμό του ζητήματος όσο και για τα κριτήρια και τις παραδοχές που χρησιμοποιεί η μελέτη.
Ο κ. Γρηγοράκος, υπό την πίεση των αντιδράσεων δημάρχων και εργαζομένων στους ΟΤΑ, είχε προβεί νωρίτερα σε διευκρινίσεις, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει άμεσα η επικαιροποίηση των στοιχείων (από τον Ιούνιο ως σήμερα) και διαβεβαιώνει ότι γίνει διαβούλευση με την ΚΕΔΕ και τους εργαζομένους για τη μελέτη που αφορά την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα.
Παράλληλα, έχουν ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις που γίνονται σχετικά με στον Δήμο Αθηναίων, με δεδομένο ότι η μελέτη της ομάδας εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών προσδιορίζει ως υπεράριθμους 667 υπαλλήλους.
Αρνητικά υποδέχτηκαν τη μελέτη όλες οι δημοτικές παρατάξεις, αν και με διαφορετικές οπτικές. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι μοιάζει να… διαγκωνίζονται μεταξύ τους ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, υπό τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη, για την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να βρεθεί λύση.
Ο κ. Καμίνης συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη, κατακεραυνώνοντας τη μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών και προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις για να μην «περάσει». Στο μεταξύ, ο κ. Κακλαμάνης έσπευσε και συνάντησε τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Γρηγοράκο. Κι αυτό, «την ώρα που είχε στηθεί «θεατρική παράσταση» από τον κ. Καμίνη στο έκτακτο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων», όπως διευκρινίζει με… νόημα ο κ. Κακλαμάνης.
Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε ότι στη συνάντηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παραδέχτηκε ότι υπήρχαν λάθη και παραλείψεις σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων -και όχι μόνο- και αφετέρου εδέχθη τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας (υπουργείου Εσωτερικών και αυτοδιοίκησης – ΚΕΔΕ), προκειμένου να διορθωθούν όλα τα λάθη.
Την «αιχμή» προς τον κ. Καμίνη την άφησε για το τέλος, σημειώνοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο λύνονται τα προβλήματα και όχι με καθυστερημένα «κροκοδείλια δάκρυα» κάποιων, που έτσι προσπαθούν να υπενθυμίσουν ότι υπάρχουν, «παίζοντας» με το άγχος και την αγωνία των εργαζομένων».
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk