Μήνυση κατά της εφημερίδας «Ακρόπολη» από την Ιερά Σύνοδο

Με αναφορά στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Παναγιώτα Φάκου και την κατάθεση μήνυσης και αγωγής κατά των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Ακρόπολη» απαντά η Εκκλησία της Ελλάδος στα δημοσιεύματα περί ύπαρξης αποδείξεων σεξουαλικού σκανδάλου με πρωταγωνιστή εν ενεργεία μητροπολίτη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου, η ενέργεια αυτή αποφασίστηκε «Μετά και την παρέλευση της προθεσμίας, την οποία είχε ορίσει με εξώδικη πρόσκλησή της, στις 9 Δεκεμβρίου 2013, προς την εφημερίδα «Ακρόπολις» και στους δύο δημοσιογράφους της που μέσω αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων τους δήλωναν ότι κατέχουν στοιχεία κατά «εν ενεργεία Μητροπολίτου της Εκκλησίας της Ελλάδος και δη και της Πελοποννήσου και άλλων κληρικών» και μη τηρηθείσης της, υπό των κανόνων της Εκκλησίας και των νόμων, διαδικασίας για την κατάθεση των οποιωνδήποτε καταγγελιών και στοιχείων στην Ιερά Σύνοδο ως προϊσταμένη αρχή του Αρχιερέως και οποιουδήποτε κληρικού και προκειμένου να προστατεύσει τους κληρικούς της και το ποίμνιό της από το δήθεν σκάνδαλο».
Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια στα τέλη Νοεμβρίου όταν η εφημερίδα με σειρά δημοσιευμάτων έκανε λόγο για κατοχή βίντεο διάρκειας 32 λεπτών στο οποίο εμφανίζεται μητροπολίτης που διαποιμαίνει μητρόπολη της Πελοποννήσου σε ανάρμοστες επαφές με άλλον άνδρα.
Η εφημερίδα είχε δηλώσει την πρόθεση της να καταθέσει το υλικό στην Εκκλησία, δίνοντας μάλιστα τελεσίγραφο λίγων ωρών πριν το δημοσιοποιήσει, μεμφόμενη τον Αρχιεπίσκοπο για προσπάθεια συγκάλυψης.
Η Δ.Ι.Σ. που συνεδρίαζε εκείνη την μέρα (Δευτέρα 9/12) ζήτησε επίσημα να παραλάβει το υλικό ώστε να προχωρήσει σε ενέργειες εφόσον υπήρχαν οι αποδείξεις.
Η παράδοση ωστόσο, δεν επετεύχθη αφού εφημερίδα και Σύνοδος δεν κατόρθωσαν να συνεννοηθούν για τον τρόπο που θα γινόταν.
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk