Σύρος: Καλλιτέχνες εμπνέονται από το «Οσο μπορείς» του Καβάφη

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού και Δημιουργίας Σύρου mε αφορμή το έτος Καβάφη, καλεί 15 εικαστικούς να παρουσιάσουν έργα που έχουν ως εφαλτήριο το pοίημα του Κ. Καβάφη «όσο μπορείς».

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού και Δημιουργίας Σύρου ανοίγει τις πόρτες του για μία φορά ακόμα και φέρνει σε επαφή τον τόπο με τη σύγχρονη εικαστική σκέψη και δημιουργία. Με αφορμή το έτος Καβάφη, καλεί 15 εικαστικούς να παρουσιάσουν
έργα που έχουν ως εφαλτήριο το ποίημα του Κ. Καβάφη «όσο μπορείς». Το ποίημα γράφτηκε το 1913, ωστόσο εξακολουθεί να είναι ανοιχτό σε ερμηνείες.

Ο τίτλος του ποιήματος (και της έκθεσης) προτρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο ή να επαναπαυτούμε γιατί απλά ήδη «κάνουμε ό,τι μπορούμε». Οι καλλιτέχνες καλούνται να κάνουν ένα «πέρασμα» από το ποιητικό κείμενο σε μια εικαστική πρόταση και να παρουσιάσουν θέματα, εικόνες και ήχους που ξεπηδούν από τους στίχους του ποιήματος. Η έκθεση δεν έχει σκοπό να εικονογραφήσει το συγκεκριμένο ποίημα, αλλά να θέσει μια κοινή βάση για διάλογο και δημιουργία. Οι καλλιτέχνες πιθανόν εμπνέονται από την ανάλυση του ποιήματος ή μόνο μία λέξη του. Μπορεί να τους συνδέει με μία ανάμνηση ή ακόμα να τους παραπέμπει σε κάποιο προσωπικό βίωμα.

Στα εγκαίνια ο ποιητής – συγγραφέας Βαγγέλης Ευαγγελίου, θα διαβάσει το «Όσο μπορείς» του Κ. Καβάφη, λέγοντας και λίγα λόγια για το ποίημα. Θα μοιράσει στους επισκέπτες την «Ιθάκη» που μετέτρεψε σε comic με τον τίτλο «Υφάκι», θα αφηγηθεί στίχους του ποιητή που αγαπάει ο ίδιος, καθώς κι ένα ποίημα που αφιερώνει στο πρόσφατο βιβλίο του στον Αλεξανδρινό Ποιητή.
Συμμετέχουν: Γιάννης Ανδρειωμένος, Fabio Amaral, Ελπίδα Γαδ, Σοφία Γκίκα, Μαρία Γουβέλη, Γιολάντα Ζιάκα, Samuele Livornese, Σπύρος Μπαράς, Αγγελική Μπρισνόβαλη, Μαρία Ξαγοράρη, Regina Simmel, Μάκης Στάης, Μαργαρίτα Τερζή, Σοφία Τριγώνη, ‘Ελσα Χαραλάμπους.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013, 11:30 – 13:30, θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας από 5 χρονών και πάνω η οποία θα περιλαμβάνει εικαστικά παιχνίδια ζωγραφικής και κολάζ με λέξεις από ποιήματα του Καβάφη. Το κόστος συμμετοχής είναι 6 ευρώ και δωρεάν για τα μέλη του Πολυχώρου.
INFO
Πολυχώρος Πολιτισμού & Δημιουργίας Σύρου
Σταυρός Ταλάντων, Σύρος
Εγκαίνια: Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013, 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 22/12/2013 – 31/01/2014
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:00-21:00 (εκτός Δευτέρας)
Πληροφορίες:
Ελπίδα Γαδ, 22810-75404 & 6973 842046
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk