Ούτε η Ελλάδα ούτε η Αθήνα φημίζονται για το σεβασμό που επιδεικνύουν απέναντι στους ανθρώπους με κάποια μορφή αναπηρίας. Κάτι πρόκειται ν’ αλλάξει όμως έστω για τους επόμενους μήνες. Μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων υπό τον γενικό τίτλο Unlimited Access (Πρόσβαση άνευ ορίων) που θα πραγματοποιηθούν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα δώσουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους με κάποια μορφή αναπηρίας (κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης) να συμμετέχουν σε εργαστήρια σύγχρονου χορού με απώτερο στόχο να βελτιώσουν τη σχέση με το σώμα τους.
Η αφορμή για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος ήταν το Unlimited Festival που διοργανώθηκε το 2012 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του Λονδίνου. Με πρωτοβουλία του Βρετανικού Συμβουλίου (UK) και σε συνεργασία 4 φορέων η ιδέα μεταφέρεται στην Ελλάδα μέσα από τρία εργαστήρια. Ο τίτλος του καθενός από αυτά είναι αρκετά επεξηγηματικός ως προς το περιεχόμενό του.
Από τη διαφορετικότητα στη μοναδικότητα: Ένα εργαστήριο κίνησης για άτομα με κινητική αναπηρία, επαγγελματίες χορευτές και για όποιον αγαπά την έκφραση μέσω του χορού». Η διακεκριμένη χορογράφος Μαρία Κολιοπούλου και ο χορευτής Ανδρέας Κολίσογλου θα αναλάβουν να προσεγγίσουν την κίνηση μέσα από τη μοναδικότητα του κάθε συμμετέχοντα έτσι ώστε να αναπτυχθούν στο μέγιστο οι ικανότητές του. Στόχος είναι επίσης να απευλευθερωθεί η δημιουργικότητα και να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης μέσα στην ομάδα
(Τις Παρασκευές, 17, 24 & 31 Ιανουαρίου, 7, 14, 21 & 28 Φεβρουαρίου, 7, 14, 21 & 28 Μαρτίου και 4 Απριλίου 2014 | 17:30-19:30)

-«Αίσθηση-κίνηση-επαφή: Ένα εργαστήριο για ανθρώπους με και χωρίς προβλήματα όρασης»

Υπεύθυνοι εργαστηρίου είναι η χορογράφος Ίρις Καραγιάν και ο εκπαιδευτής κινητικότητας και προσανατολισμού Μενέλαος Τσαούσης. Οπως σημειώνουν «Μέσα από δημιουργικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, μελέτη της σωματικής φόρμας και λειτουργίας των αισθήσεων, θα ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κινηθούμε, να χορέψουμε και να εκφραστούμε, να συνεργαστούμε με τους άλλους και να καλλιεργήσουμε την κιναισθητική μας αντίληψη. Θα πειραματιστούμε με την κίνηση και τις δυνατότητες του σώματος, την επαφή, τη φωνή, το λόγο και τη μουσική».
(Τα Σάββατα, 18 & 25 Ιανουαρίου, 1 & 15 Φεβρουαρίου, 8, 15 & 22 Μαρτίου, 5 & 26 Απριλίου και 3, 10 & 17 Μαΐου 2014 | 17:30-19:30)
-«Ένα ανοιχτό εργαστήριο για μεικτή ομάδα ανθρώπων, με και χωρίς αναπηρία»
Η χορογράφος Μέντη Μέγα και η χορεύτρια Ειρήνη Κουρούβανη θα διδάξουν τους συμμετέχοντες βασικές τεχνικές χορευτικού αυτοσχεδιασμού προκειμένου να απελευθερωθεί η δημιουργικότητα σε κίνηση και φωνή και να καταφέρει ο καθένας να αναπτύξει αυτοπεποίθηση μέσα στο στούντιο και κατ’ επέκταση πάνω στη σκηνή.
(Τις Δευτέρες, 17 & 24 Φεβρουαρίου, 10, 17, 24 & 31 Μαρτίου, 7, 14 & 28 Απριλίου και 5, 12 & 19 Μαΐου 2014 | 17:30-19:30)
Το κόστος συμμετοχής και για τους τρεις κύκλους είναι δωρεάν.
* Για περισσότερες πληροφορίες ή αν θέλετε να κρατήσετε θέση επικοινωνήστε στο education@sgt.gr ή
στο 213 017 8002.