Θ. Σκορδάς: «Εκτιμώ ότι δεν θα βγει κανένα σπίτι στο σφυρί»

Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, μίλησε στον Βήμα fm για τους πλειστηριασμούς

Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς μίλησε στις «Πρωινές Διαδρομές» και στους Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη για τους πλειστηριασμούς.{{{ audio1 }}}

Για τους πλειστηριασμούς και τη νομοθετική ρύθμιση

«Ακριβώς επειδή οι διατάξεις αυτές είναι δεδομένο ότι είναι ετησίως ανανεούμενες, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να είναι μόνιμα τα χαρακτηριστικά της αναστολής, δεδομένου ότι θα καταργούσαμε τότε την έννοια της εγγύησης. Και αν το κάναμε αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να βρει δανεικά, είτε μιλάμε για ένα νέο ζευγάρι που θέλει σπίτι είτε για μια επιχείρηση που θέλει προμήθεια πρώτων υλών. Ανοίγει, λοιπόν, η διαδικασία με την έννοια ότι σε αυτή τη μεταβατική περίοδο καταλαβαίνει κανείς ότι πάμε σε ένα νέο καθεστώς που θα ισχύσει από την 1.1.2015 που θα αξιολογείται ο βαθμός συνεργασίας του δανειολήπτη με την τράπεζά του, δηλαδή το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο και η καθιέρωση του λεγόμενου αξιοπρεπούς ορίου διαβίωσης. Θα καθοριστεί δηλαδή ένα εισοδηματικό όριο με το οποίο θα μπορεί να ζει αξιοπρεπώς μια οικογένεια και αν δεν το υπερβαίνει, δεν θα έχει υποχρέωση να πληρώνει το δάνειο μέχρι να βρεθεί μια λύση. Υπάρχει η αντιμετώπιση για ένα μόνιμο μηχανισμό για αυτά τα προβλήματα και να μην επαφίεται στην καλή θέληση κάθε υπουργού η λύση τους.

Από μια απόλυτα άκαμπτη, αλλά τελείως οριζόντια διάταξη που έλεγε ότι αν κάποιος δανειολήπτης είναι κάτω από κάποιον πήχυ δεν αγγίζεται, η οποία διευκόλυνε κάποιους κακόπιστους να μην πληρώνουν εις βάρος των καλοπληρωτών και όσων μάχονται για να τα φέρουν βόλτα, πάμε σε ένα πιο ορθολογικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του θέματος.

Οι 15.000 καταθέσεων αναφέρονται στον κάθε δανειολήπτη. Αν υπάρχουν σε έναν κοινό λογαριασμό 30.000, δεν του αναλογούν και οι 30.000, αλλά 15.000.

Το σύνολο των δανείων που προστατεύονταν από τις παλιές διατάξεις, αν τις ανανεώναμε, ήταν 65.000. Αλλά περισσότερες από 90% αυτών των περιπτώσεων καλύπτονται και από τις νέες διατάξεις. Κατά τη γνώμη μου, δεν θα βγει κανένα σπίτι σε πλειστηριασμό, διότι υπάρχουν 12.000 διαταγές πληρωμής σήμερα για δανειολήπτες εκτός του πλαισίου προστασίας, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει κανένας πλειστηριασμός.

Προσπαθήσαμε πάρα πολύ, για σχεδόν έξι μήνες, να βρούμε αξιόπιστες και νομικά ισχυρές που θα μπορούσαν να επιτρέψουν να πάει κανείς στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα από το πλαίσιο (του ελέγχου των κακοπληρωτών). Είναι πολύ περιοριστικό το πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και η απαγόρευση της πρόσβασης από τις τράπεζες στα φορολογικά στοιχεία του πολίτη.»

Για το αν υπήρξε συμφωνία της τρόικα για τη ρύθμιση

«Δεν υπήρξε συμφωνία με την τρόικα γι’ αυτό το θέμα. Θα έλεγα, όμως, ότι ερχόμαστε πιο κοντά στη λογική της ανοχής και γι’ αυτό εμείς δεν πάμε με μια διαμετρικά αντίθετη λογική με μια απλή ανανέωση-παράταση της παλιάς διάταξης. Είπαμε να δώσουμε ένα δείγμα μιας στόχευσης το πού πηγαίνει το σύστημα το 2015. Δεν λέει ναι, αλλά ούτε και όχι.»

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk