Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τα πόθεν έσχες των πολιτικών, τη Χρυσή Αυγή, τους πλειστηριασμούς και την υπόθεση των υποβρυχίων.{{{ audio1 }}}

Για τις δηλώσεις πόθεν έσχες

«Υπάρχουν σκανδαλώδη ποσά και επενδύσεις από βουλευτές όλων των πλευρών, του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου. Και της Ν.Δ., όμως, και των ΑΝΕΛ… Έχω, όμως, μια απορία προς τους λαϊκιστές αυτούς, που λέμε εμείς 10 και αυτοί λένε 50. Τους λαϊκιστές παντού. Και τους ΠΑΣΟΚους… Δεν λέω λοιπόν για την προσωπική τσίπα του καθενός. Είναι προσωπικό θέμα αν έχει κάποιος αίσθημα ντροπής. Αλλά νευρικό γέλιο δεν τους πιάνει, όταν λένε αυτά τα λαϊκίστικα και έχουν στο μυαλό τους τη φορολογική τους δήλωση; Μπορούν και κάνουν αυτούς τους φιλολαϊκούς ύμνους, γιατί έχουν το χάρισμα της γαϊδουριάς. Ερχόμαστε στα λόγια του Βακαλόπουλου: «Άλλα τα λόγια και άλλες οι απόψεις σου». Δηλαδή, οι απόψεις μου ισχύουν για όλους, εκτός από μένα. Είμαι στο απυρόβλητο των δικών μου απόψεων. Έχουμε τον πιο φτωχό πολιτικό αρχηγό, αλλά υπάρχουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να δικαιολογήσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει.

Ο Τσίπρας έπαιρνε τον βουλευτικό μισθό. Δεν παριστάνει κάτι και δεν ξέρω πού τον έχει βάλει. Αλλά αν δεν θέλουμε να γίνουμε και εμείς λαϊκιστές με τη σειρά μας, όταν ο Βενιζέλος έχει τη μεγαλύτερη περιουσία και ο Σαμαράς είναι δεύτερος, θα μιλάμε για τον Τσίπρα; Και σας βεβαιώνω ότι οι δηλώσεις περνούν από κόσκινο. Θα ήταν χαζός ένας πολιτικός αρχηγός να κρύψει κάτι. Το να μιλάμε για τα 100 ευρώ του Τσίπρα και να βάζουμε στην άκρη τα 30, 60, 70 ακίνητα του Βενιζέλου ή τα άλλα τόσα του Σαμαρά, πάμε αλλού την μπάλα. Οι περισσότεροι, όταν τα έλεγαν αυτά, δεν ήταν βουλευτές. Δεν τους περίσσευαν να τα βάλουν στην τράπεζα. Μεροδούλι-μεροφάι. Πιστεύεις ότι όλοι έχουν λεφτά να βάλουν στην τράπεζα; Εμένα μου κόστισε η προεκλογική μου εκστρατεία 150 ευρώ, για δύο παράβολα. Είναι άλλη εποχή πια, με τα ηλεκτρονικά Μέσα. Δεν θέλω να καλύψω κανέναν, γιατί υπάρχουν και βουλευτές με πολλά λεφτά και που έχουν κάνει και επενδύσεις. Και σηκώνουν το χέρι μετά και λένε ότι «η επένδυση αυτή είναι ολέθρια για τη χώρα».»

Για τη Χρυσή Αυγή και την ψηφοφορία περί αναστολής της χρηματοδότησής της

«Στη χθεσινή ψηφοφορία, οι ΑΝΕΛ τριχάστηκαν και αν συμπεριλάβουμε ότι ο ίδιος ο Καμμένος δεν μπήκε στην αίθουσα να ψηφίσει, τετρα-χάστηκαν. Πήραν όλες τις πιθανές εκδοχές. Ψήφισαν ναι, όχι, παρών και ο Καμμένος δεν μπήκε μέσα. Στην αίθουσα δεν μπήκαν και κάποιοι ΣΥΡΙΖΑίοι, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Παρόντες ήταν, αν θυμάμαι καλά, γύρω στους 270 βουλευτές και ναι ψήφισαν 240. Περίπου 30 δεν ψήφισαν υπέρ της αναστολής της χρηματοδότησης. Είμαι υπέρ μιας άποψης που μπορεί να χαρακτηρίζεται ακραία. Όχι απλά πιστεύω ότι πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση προς τη Χ.Α., αλλά το συντομότερο δυνατό να βγει εκτός νόμου. Δεν το πίστευα πάντοτε. Για καιρό πίστευα ότι δεν πρέπει να ληφθεί μια απόφαση από τα πάνω, αλλά το εκλογικό σώμα να αποφασίσει να τη βγάλει εκτός νόμου. Αν λάβουμε υπόψη το πρώτο λάθος της απόφασης του Αρείου Πάγου που έβγαλε τη Χ.Α. νόμιμο κόμμα για να συμμετάσχει στις εκλογές, επειδή ήταν ένα ταξί άνθρωποι και δεν μπορούσαν να φανταστούν οι Αρεοπαγίτες τι θα γινόταν μετά από 20 χρόνια και έτσι ήταν το λάθος δικαιολογημένο, έχουμε μια οργάνωση, η οποία με πάρα πολλές αποδείξεις και πάρα πολλά τεκμήρια, τελεσίδικα, είναι εγκληματική οργάνωση. Εκεί λοιπόν καλείσαι, πριν από τη δικαστική απόφαση, να πάρεις μια πολιτική απόφαση που να μην επιβραβεύει την εθελοτυφλία, διότι οι δικαστικοί και στο Άουσβιτς θα περίμεναν λίγο πριν μπουν οι Εβραίοι στους φούρνους την τελεσίδικη δικαστική απόφαση ότι οι Ναζί είναι παράνομοι. Όταν κάτι είναι οφθαλμοφανές, είναι μπροστά σου, ότι οι άνθρωποι φτιάχνουν μια παραστρατιωτική οργάνωση είτε για να προετοιμαστούν για έναν εμφύλιο πόλεμο είτε για ένα πραξικόπημα, εσύ θα κάνεις δίκη προθέσεων; Γιατί προετοιμάζονται αυτοί οι άνθρωποι στην οργάνωση; Για να κάνουν γυμναστική και αθλοπαιδιές μεταξύ τους; Να κάνουν μια παραστρατιωτική οργάνωση θέλουν και αν εσύ, στο δημοκρατικό πολίτευμα, πεις ότι θέλεις την τελεσίδικη απόφαση από τα δικαστήρια ή από τη Χάγη ότι είναι φασίστες, αυτή είναι μια καλή κουβέντα για να την κάνουμε στα διπλανά κελιά, όταν θα μας έχουν μπουζουριάσει μετά από ένα πετυχημένο τους πραξικόπημα. Και θα λένε «κοίτα, εδώ έχουμε δυο μαλάκες που αναρωτιόντουσαν αν είμαστε φασίστες και επειδή περίμεναν την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, συνέχισαν να μας δίνουν χρήματα για να κάνουμε το επιτυχημένο μας πραξικόπημα». Αυτού του είδους η πολιτική βλακεία τιμωρείται από την ιστορία. Βεβαίως (πρέπει ο Άρειος Πάγος να απαγορεύσει τη συμμετοχή της Χ.Α. στις ευρωεκλογές). Και αν κάποτε βγει ότι η Δημοκρατία συνωμότησε εναντίον αυτών των πολύ καλών ανθρώπων, επειδή ξύριζαν το κεφάλι τους, να τους τα δώσουμε αναδρομικά τα λεφτά. Αναστολή λέει. Δεν λέει διακοπή. Αλλά εγώ, επειδή βλέπω φασίστες μπροστά μου και όταν βλέπω κάτι δεν θέλω να βάζω το κεφάλι στην άμμο και να λέω «ας μου το πει ο Άρειος Πάγος, δεν μπορεί να είναι φασίστες αυτοί οι άνθρωποι»…

Εκτός νόμου! Οποιοδήποτε κόμμα. Ανεξάρτητα από το τι λέει, γιατί δεν με ενδιαφέρουν τα λεγόμενά του, όταν φτιάχνει παραστρατιωτική δομή με τάγματα εφόδου οργανωμένα, πρέπει να τεθεί εκτός νόμου, γιατί η Δημοκρατία πρέπει να προστατέψει τον εαυτό της. Αλλιώς είναι μια Δημοκρατία με πιτζάμες που περιμένει να την πάνε οι πραξικοπηματίες στον Κορυδαλλό ή στον Ιππόδρομο ή όπου τους πήγαν την 21η Απριλίου του 1967. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ίδιο το εκλογικό σώμα πρέπει να την περιθωριοποιήσει, διότι μπορεί να έλθει με άλλο όνομα. Αλλά έχουν συμβεί τόσα πολλά πράγματα τους τελευταίους τρεις μήνες. Ξεχνάμε το κλίμα του καλοκαιριού και τον τσαμπουκά αυτών των ανθρώπων που έλεγαν τότε ότι θα μας στείλουν όλους στη Μακρόνησο. Ε, αυτός ο άλλος αέρας τούς κόπηκε από τη στιγμή που ποινικοποιήθηκαν. Η ποινικοποίηση πρέπει να φτάσει ως το τέρμα.»

Για την υπόθεση των υποβρυχίων και την απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή

«Γιατί, για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία, να μη συσταθεί μια εξεταστική επιτροπή και όλα αυτά που μας έλεγε χθες ο Βενιζέλος, επί 80 λεπτά, να τα πει εκεί και να αθωωθεί μετά βαΐων και κλάδων. Διότι η εξεταστική επιτροπή θα ήταν με τη σύνθεση της Βουλής και θα είχε την ίδια πλειοψηφία. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Θα είχε και το ηθικό ανάστημα πια να πει «ορίστε, και η εξεταστική με έβγαλε καθαρό». Τώρα, αφήνουμε μια ιστορία με ένα τεράστιο ερωτηματικό. Μένει ανοιχτό το θέμα.»

Για τη διάταξη για τους πλειστηριασμούς

«Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα την υπερψηφίσει. Δεν ξέρω καν αν είναι η ίδια ρύθμιση, διότι το «grosso modo ίδια», παίζει πάρα πολύ. Δεν ξέρω τι στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε, όμως, να προδικάσουμε. Υπάρχει ένα κλίμα βαθύτατης αμοιβαίας καχυποψίας που δεν οδηγεί σε καμία σύγκλιση και αυτό πρέπει να αλλάξει.»