Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα, τον γιατρό κάνει πέρα καθώς, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστημών του Ορεγκον (OHSU), στις ΗΠΑ, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα «θωρακίζοντας» έτσι τον οργανισμό από λοιμώξεις.

Εδώ και καιρό οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η ρεσβερατρόλη, που εντοπίζεται στο κόκκινο κρασί, είναι ευεργετική για την καρδιά ενώ εμφανίζει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη των ειδικών της Ιατρικής Σχολής του αμερικανικού πανεπιστημίου ωστόσο, ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό φαίνεται ότι διαθέτει και το αλκοόλ.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η αιθανόλη των αλκοολούχων ποτών μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την αποτελεσματική προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις.

«Ένας μέσος άνθρωπος ο οποίος πίνει, ας πούμε, ένα κρασάκι με το φαγητό του, μπορεί μέσω αυτού να βελτιώσει την υγεία του, τονώνοντας το καρδιαγγειακό του σύστημα» αναφέρει ο δρ Ιλχεμ Μεσάουντι, κύριος συγγραφέας του σχετικού άρθρου. «Όπως φάνηκε όμως στη μελέτη μας, στη συγκεκριμένη λίστα μπορούμε πλέον να προσθέσουμε και το ανοσοποιητικό σύστημα».

Το «ζαλισμένο» πείραμα

Με σκοπό να μελετήσουν την επίδραση του αλκοόλ στο ανοσοποιητικό σύστημα, οι ερευνητές εκπαίδευσαν 12 πιθήκους ρέζους μακάκους ώστε να καταναλώνουν αλκοόλ κατά βούληση. Τα ζώα είχαν πρόσβαση σε ένα ειδικό μείγμα αιθανόλης 4%. Στην πορεία οι ειδικοί χορήγησαν στα πειραματόζωα εμβόλιο κατά της ευλογιάς και τα μοίρασαν σε δύο ομάδες: εκείνα που είχαν πρόσβαση στο αλκοολούχο μείγμα και σε εκείνα που είχαν πρόσβαση σε απλό ζαχαρόνερο. Ολα τα ζώα τρέφονταν κανονικά και είχαν πρόσβαση σε νερό. Η παρακολούθηση της κατανάλωσης αλκοόλ των πιθήκων διήρκeσε 14 μήνες, ενώ οι ειδικοί επανέλαβαν τον εμβολιασμό επτά μήνες μετά το ξεκίνημα του πειράματος.

«Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους, οι πίθηκοι εμφάνιζαν διαφορετικές συμπεριφορές ως προς την κατανάλωση αλκοόλ» εξηγεί ο δρ Μεσάουντι. «Για παράδειγμα, κάποια ζώα κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες και κάποια άλλα μικρότερες».

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός των ζώων που ήταν «γερά ποτήρια» εμφάνιζε μικρότερη ανθεκτικότητα στον ιό της ευλογιάς. Αντίθετα, ο οργανισμός των πιθήκων που κατανάλωναν μια ήπια ποσότητα αιθανόλης – αντίστοιχη σε περίπου ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα – εμφάνιζε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ενάντια στον ιό, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου που κατανάλωνε απλά ζαχαρόνερο.

«Τα εκπληκτικά αυτά ευρήματα, υποδεικνύουν ότι μια ήπια ποσότητα αλκοόλ θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος» υπογραμμίζει ο δρ Μεσάουντι. «Τα αποτελέσματα αυτά, έρχονται να υποστηρίξουν αυτό που πιστεύεται εδώ και αρκετό καιρό: ότι δηλαδή, η ήπια κατανάλωση αιθανόλης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της θνησιμότητας από κάθε αίτιο, και ιδιαίτερα εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πάλι, όπως έδειξε η μελέτη μας, βρίσκεται στον αντίποδα με σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό» καταλήγει ο ειδικός.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των αμερικανών ερευνητών τα οποία παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Vaccine», θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα και να βρουν νέους τρόπους για να βελτιώσουν την αντίδραση του οργανισμού στα εμβόλια.