Μέρκελ: Πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης δείχνουν Ιρλανδία-Ισπανία

Η περίπτωση της Ιρλανδίας που βγήκε από το Μνημόνιο, αλλά και της Ισπανίας που ολοκληρώνει το πρόγραμμα στήριξής των τραπεζών της αποτελούν τα πρώτα σημάδια ότι η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να ξεπεραστεί, τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας πάντως ότι πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν.

Η περίπτωση της Ιρλανδίας που βγήκε από το Μνημόνιο, αλλά και της Ισπανίας που ολοκληρώνει το πρόγραμμα στήριξής των τραπεζών της αποτελούν τα πρώτα σημάδια ότι η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να ξεπεραστεί, τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας πάντως ότι πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν.

Για την Πορτογαλία η καγκελάριος είπε ότι βλέπει θετικές εξελίξεις, ενώ για την Ελλάδα και την Κύπρο «μια ολόκληρη σειρά βημάτων προόδου».

Επισήμανε πάντως ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως, αλλά τόνισε ότι ο συνδυασμός αλληλεγγύης και εθνικής ευθύνης αποτελεί τον σωστό δρόμο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό η κρίση να ξεπεραστεί μόνιμα.

Μιλώντας μια ημέρα μετά την ορκωμοσία της για την τρίτη θητεία στην καγκελαρία, η Μέρκελ κάλεσε τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης να δεσμευθούν στις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως τα θεμελιώδη ελαττώματα της νομισματικής ένωσης πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως.

«Είναι σαφές πως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να σταματήσουμε να υπογραμμίζουμε. Ωστόσο βλέπουμε τις πρώτες επιτυχίες και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να ξεπεραστεί μόνιμα» σημείωσε.

Παράλληλα επανέλαβε την άποχή της ότι δεν πιστεύει πως οι αλλαγές στις ευρωπαϊκές δομές θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν χωρίς αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ.

«Στην ΕΕ ο καθένας λέει, ‘μπορούμε να κάνουμε τα πάντα να εξελιχθούν, όμως το μόνο πράγμα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, είναι οι συνθήκες’. Πιστεύω πως με αυτό τον τρόπο δεν θα φτιάξουμε μια λειτουργική Ευρώπη» δήλωσε καταχειροκροτούμενη η Μέρκελ.

Η ίδια αναγνώρισε ότι οι αλλαγές στις Συνθήκες δεν είναι εύκολο να εγκριθούν από τα Κοινοβούλιο, ωστόσο, ξεκαθάρισε: «Όποιος θέλει περισσότερη Ευρώπη, πρέπει να είναι έτοιμος να τροποποιήσει τη νομοθεσία σε ορισμένες αρμοδιότητες. Δεν μπορούμε να μένουμε ακίνητοι σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς. Αυτό δεν θα λειτουργήσει.»

Αναφερόμενη στην τραπεζική ένωση, η καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει τώρα να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν πριν από 20 χρόνια και χαρακτήρισε απαραίτητη μια συνετή ρύθμιση των αγορών.

Aναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για μια «κοινωνικά δίκαιη» Ευρώπη και σημείωσε ότι μελλοντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη και στην απασχόληση είναι εφικτές.

Δήλωσε δε ότι η μάχη κατά της ανεργίας των νέων παραμένει κεντρική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια.

Σε μια έμμεση αναφορά στην κριτική που δέχεται το Βερολίνο για το εμπορικό πλεόνασμα, επισήμανε ότι η Γερμανία θέλει να διατηρήσει την βιομηχανική βάση της και προειδοποίησε ότι «η Ευρώπη δεν θα γίνει πιο ισχυρή, εάν η Γερμανία χάσει θέσεις εργασίας».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική διεύρυνσης της ΕE, η καγκελάριος έκανε λόγο για πρόοδο που έχει σημειώσει η Σερβία ώστε η πρώτη συζήτηση να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Αλβανία στη μάχη εναντίον της διαφθοράς.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk