Φ. Γεννηματά: «Πετύχαμε μια συμφωνία, στην οποία πήραμε όσα θέλαμε»

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου η υπουργός αναπληρωτής Άμυνας, Φ. Γεννηματά μιλά στους Μπ. Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου η υπουργός αναπληρωτής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ.{{{ audio1 }}}

Για το μέλλον των Αμυντικών Συστημάτων

«Έχουμε συμφωνία και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική, διότι δείχνει ότι σε αυτά τα πολύ ασφυκτικά πλαίσια μπορούν να υπάρχουν περιθώρια για διαφορετικές πολιτικές. Πολιτικές για μια δεύτερη ευκαιρία και σε επιχειρήσεις όπως τα ΕΑΣ και στους εργαζομένους τους και τελικά – το πιο σημαντικό – στην ίδια τη χώρα.

Πράγματι (πήραμε όσα θέλαμε). Το σχέδιό μας έχει εγκριθεί στο σύνολό του και η εταιρεία θα κριθεί στο τέλος του 2014. Η εταιρεία θα έχει τρία εργοστάσια, με τα οποία θα μπορεί να παράγει όπλα και πυρομαχικά και δεν θα περιοριστεί στο ελάχιστο η ανάγκη του εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και θα διατηρήσει 500 εργαζομένους. Θα συνεχίσει να έχει εξαγωγικό χαρακτήρα και δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης και όσοι αποχωρήσουν, θα συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Αυτά συνέβαιναν στο παρελθόν (σ.σ.: να είναι καλοπληρωμένοι οι εργαζόμενοι). Μιλάμε για ένα πρόγραμμα που δεν έχει σχέση με τα αντίστοιχα προγράμματα εθελουσίας των τραπεζών ή προγραμμάτων που είχαμε υπόψη μας στο παρελθόν. Είναι μια μικρή βοήθεια για ανθρώπους κοντά στη σύνταξη και το πρόβλημα στη δική μας περίπτωση είναι ότι σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, σε ένα χρόνο, πρέπει να πετύχουμε πολύ συγκεκριμένους στόχους. Καμία άλλη εταιρεία του Δημοσίου δεν έχει ένα τέτοιο στοίχημα μπροστά της και θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να πετύχουμε όχι διότι είναι μια εξαιρετικής σημασίας επιχείρηση για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αμυντική πολιτική της χώρας, αλλά αν πετύχει αυτή η προσπάθεια, όπως έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών, θα μπορέσει να γίνει μοντέλο και για άλλες προσπάθειες αναδιάρθρωσης.»

Για το αν είχε φτάσει στο σημείο να υποβάλλει την παραίτησή της

«Δεν έχω μάθει ούτε να απειλώ ούτε να εκβιάζω καταστάσεις. Έχω μάθει να δουλεύω και να τεκμηριώνω τη θέση μου με συγκεκριμένα στοιχεία. Πολύ δυναμικά στήριξα την άποψή μου ως την τελευταία στιγμή, με τεκμήρια, με επιχειρήματα και με στοιχεία. Με προτάσεις τριών εταιρειών που για το σκοπό αυτό προσλήφθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Δεν ήταν κάτι που το είπα μόνη μου, γιατί αυτό το σχέδιο είχε πολύ συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία. Και βοήθησε πάρα πολύ η διοίκηση της εταιρείας, διότι σ’ αυτό το χρονικό διάστημα καταφέραμε να σταματήσει η επίσχεση εργασίας και να μπει μπροστά η γραμμή παραγωγής και οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να παίρνουν έναντι για αυτά που τους οφείλουμε. Καταφέραμε και να κλείσουμε τρεις πολύ σημαντικές εξαγωγικές συμφωνίες με σημαντικές εταιρείες. Η μία είναι μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία και νομίζω ότι αυτό δείχνει τις πραγματικές δυνατότητες των ΕΑΣ. Δεν σε κάνει εύκολα συμπαραγωγό μια τεράστια εταιρεία του χώρου, αν δεν έχεις αξία και προοπτικές.»

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk