Η μπανάνα ίσως αποτελέσει σπάνιο είδος ήδη μέσα στην επόμενη χρονιά. Η Κόστα Ρίκα, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς του δημοφιλούς φρούτου στον κόσμο, κήρυξε στις 14 Δεκεμβρίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η σοδειά της έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από «επιδρομές» εντόμων. Παράλληλα η παραγωγή στην Ασία, στην Αφρική και στην Αυστραλία κινδυνεύει από έναν άλλο εχθρό, ένα νεοεμφανισθέν στέλεχος μύκητα. Οι ειδικοί φοβούνται ότι αν οι δυο απειλές εξαπλωθούν ένθεν και ένθεν η παγκόσμια κατανάλωση μπανάνας απειλείται πολύ σοβαρά.

Εντομα στην Κόστα Ρίκα

Οι εξαγωγές μπανάνας αποτελούν βασική πλουτοπαραγωγική πηγή για την Κόστα Ρίκα – ανέρχονται σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Όπως όμως ανακοίνωσαν οι αρχές, η παραγωγή εφέτος έχει δεχθεί «επίθεση» από δυο διαφορετικά έντομα – κοκκοειδή και ψευδόκοκκους – με αποτέλεσμα το 20% της σοδειάς να έχει ήδη καταστραφεί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας, Μάγδα Γκονσάλες, ανέφερε ότι η Κόστα Ρίκα ίσως δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις εξαγωγικές υποχρεώσεις της αυτή τη χρονιά. Απέδωσε το πλήγμα στην κλιματική αλλαγή η οποία, όπως είπε, έχει οδηγήσει σε αύξηση των πληθυσμών των εντόμων.«Μπορώ να σας πω σχεδόν με βεβαιότητα ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από αυτό το πρόβλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Γκονσάλες σε συνέντευξη Τύπου.

Μύκητας στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Αυστραλία

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε στο ειδησεογραφικό της τμήμα η επιθεώρηση «Nature», την περασμένη εβδομάδα, ένας νεοεμφανισθείς μύκητας καταστρέφει τις σοδειές στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος του Fusarium oxysporum του υποείδους cubense (Foc), το Foc Tropical Race 4 (Foc-TR4), το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά… επεκτατικό.

Το Foc-TR4 εμφανίστηκε αρχικά στην Ασία, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Ταϊβάν, στην Ινδονησία, στη Μαλαισία, στις Φιλιππίνες, στην Κίνα και στη Βόρεια Αυστραλία. Για ένα διάστημα οι επιστήμονες πίστεψαν ότι θα περιοριζόταν εκεί, τώρα όμως φαίνεται ότι επεκτείνεται όλο και δυτικότερα. Τον περασμένο Οκτώβριο έκανε την εμφάνισή του στη Μέση Ανατολή, στην Ιορδανία, ενώ τον Νοέμβριο έπληξε και την Αφρική, ξεκινώντας από τη Μοζαμβίκη και απειλώντας τις γειτονικές χώρες.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι η εξάπλωση του Foc-TR4 ίσως δεν σταματήσει εδώ. «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος» δήλωσε στο «Nature» ο Γκερτ Κέμα, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν στην Ολλανδία ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη του μύκητα Fusarium. «Δεν θα εκπλαγώ αν εμφανιστεί στη Λατινική Αμερική στο εγγύς μέλλον».

Σε συνδυασμό με την απειλή των εντόμων οι επιστήμονες θεωρούν ότι το νεοεμφανισθέν στέλεχος του μύκητα θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο όλη την παραγωγή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, περιοχές οι οποίες προμηθεύουν το 80% της παγκόσμιας κατανάλωσης μπανάνας.