Στο ευρωκοινοβούλιο το πόρισμα για την αξιολόγηση της τρόικας

Το πόρισμα για τις ευθύνες και τον ρόλο της τρόικα στην εμβάθυνση της λιτότητας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία αναμένεται να καταθέσει σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Othmar Karas, Liem Hoang Ngoc και Alejandro Cercas θα παρουσιάσουν το πόρισμα για τις σχέσεις της τρόικα με τις εκάστοτε εθνικές κυβερνήσεις, αλλά και τις ενδεχόμενες πιέσεις που πιθανώς ασκήθηκαν σε αυτές προκειμένου να λάβουν τις όποιες αποφάσεις για τα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η λειτουργία της τρόικας και η σχέση της με τις εθνικές Αρχές, αλλά και ο σχεδιασμός και η διαδικασία υιοθέτησης των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής υπό το πρίσμα της διαφάνειας, αλλά και της δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί της έκθεσης του Επίτροπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Νιλς Μούιζνιεκς, ο οποίος επίκρινε πολλές από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επέβαλαν μέτρα λιτότητας, ότι έχουν ξεχάσει τις υποχρεώσεις τους για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως την προστασία των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και στηλίτευσε τη συμπεριφορά των διεθνών δανειστών για το ότι παρέλειψαν να συμπεριλάβουν τα ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε πολλά από τα προγράμματα βοήθειας που εφάρμοσαν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, η διερευνητική έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου θα δημοσιοποιηθεί και στο απόηχο των σχετικών αποκαλύψεων της επιθεώρησης κοινοτικών θεμάτων EU Οbserver η οποία παραθέτει στοιχεία για αδιαφανείς διαδικασίες στην ανάθεση έργων από την τρόϊκα, αλλά και πρόσβαση των συμβουλευτικών επιχειρήσεων σε ευαίσθητα δεδομένα των κρατών.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk