Στηρίξη σε Ισραήλ-Παλαιστίνη από ΕΕ εάν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία

Πλήρη υποστήριξη στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους σε περίπτωση που τα δύο μέρη καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπόσχεται η ΕΕ. Οι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες τονίζουν ότι «η ΕΕ θα προσφέρει ένα χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης, καθώς και υποστήριξης στον τομέα της ασφάλειας, προς τις δύο πλευρές εφόσον υπάρξει μια τελική συμφωνία».

Πλήρη υποστήριξη στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους σε περίπτωση που τα δύο μέρη καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπόσχεται η ΕΕ.

«Η ΕΕ θα προσφέρει ένα χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης, καθώς και υποστήριξης στον τομέα της ασφάλειας, προς τις δύο πλευρές εφόσον υπάρξει μια τελική συμφωνία» ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ «θα προσφέρει στο Ισραήλ και στο μελλοντικό Κράτος της Παλαιστίνης ένα ειδικό καθεστώς προνομιακής σύμπραξης, το οποίο περιλαμβάνει αυξημένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές και ενισχυμένες επιστημονικές και πολιτιστικές σχέσεις» προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους.

Οι υπουργοί εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το οικονομικό ύψος της βοήθειας που θα μπορούσε να αποδεσμευθεί.

Η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ την υπολόγιζε την Παρασκευή σε πολλά «δισεκατομμύρια ευρώ» και υπογράμμιζε πως θα επέτρεπε στο Ισραήλ να βγει «από τη διεθνή απομόνωσή του».

Ωστόσο, στη δήλωσή τους οι ευρωπαίοι υπουργοί απευθύνουν «προειδοποίηση εναντίον των ενεργειών που υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις», βάζοντας ιδιαίτερα στόχο το Ισραήλ.

Εκφράζουν τη λύπη τους για «τη συνέχιση του εποικισμού, που είναι παράνομος» και τη βαθιά ανησυχία τους «για τις πράξεις βίας στα κατεχόμενα εδάφη, την καταστροφή κατοικιών και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk