Βουλή-Χρυσή Αυγή: Εισήγηση για αναστολή χρηματοδότησης

Την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής αποφάσισε με ψήφους 8 – 1 (του εκπροσώπου της Χ.Α.) να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η Επιτροπή Δεοντολογίας που συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη. Μάλιστα το θέμα θα τεθεί στη

Την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής αποφάσισε με ψήφους 8 – 1 (του εκπροσώπου της Χ.Α.) να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η Επιτροπή Δεοντολογίας που συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη. Μάλιστα το θέμα θα τεθεί στην Ολομέλεια άμεσα αύριο Τρίτη (17.12.13) ώστε να ληφθεί η σχετική απόφαση. Όπως τόνισε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας ο κ. Μιχελάκης, η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χ.Α. είναι «στοιχειώδες μέτρο προστασίας της χώρας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη».

Επιχειρηματολογώντας ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τα πολιτικά κόμματα, κατά γενική παραδοχή, αποτελούν τους φορείς μέσω των οποίων πραγματώνεται η κοινοβουλευτική δημοκρατία, όταν όμως «υπό το μανδύα ή υπό την κάλυψη πολιτικού κόμματος, υπάρχουν βάσιμες κατηγορίες για την τέλεση σοβαρών εγκληματικών πράξεων, οι οποίες στρέφονται κατά της ίδιας της χώρας ή πλήττουν βάναυσα τη δημόσια τάξη, οφείλουμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο κατάχρησης της κρατικής χρηματοδότησης με σκοπό την στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων». Όπως τόνισε, εξάλλου, «για την κυβέρνηση είναι αδιανόητο το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες να χρηματοδοτούν κόμματα τα οποία κατηγορούνται ότι αποτελούν εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις, που επιχειρούν να καλυφθούν κάτω από το μανδύα πολιτικού κόμματος».

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό η Βουλή ψήφισε νόμο με τον οποίο θεσπίζεται η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και της οικονομικής ενίσχυσης πολιτικών κομμάτων, όταν ηγετικά τους στελέχη κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων 187 περί εγκληματικής οργάνωσης ή 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων του Ποινικού Κώδικα, «ως στοιχειώδες και αυτονόητο μέτρο προστασίας της χώρας και της δημοκρατίας». Βάσει του σκεπτικού της κυβέρνησης, στην περίπτωση της Χ.Α. «συντρέχει η πρώτη προϋπόθεση που προβλέπεται στο άρθρο 23 παράγραφος 1 του Ν 4203/2013 για την άσκηση δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κατά του αρχηγού κόμματος».

Επίσης, όπως είπε ο κ. Μιχελάκης «ερευνητέο είναι το εάν συντρέχει σωρευτικά και η δεύτερη προϋπόθεση, που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της πρώτης παραγράφου του άρθρου 23 του ως άνω νόμου, περί σύνδεσης των εγκληματικών πράξεων με τη δράση του κόμματος». Πάντως, κατά την εκτίμησή του, ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, που χαρακτηρίζεται από στρατιωτική δομή, σε συνδυασμό με την πληθώρα μαρτυριών και ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας.

Γ. Μιχελάκης: «Ναι» στην αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, με βάση την πρόσφατη νομοθετκή ρύθμιση περί αναστολής της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης κομμάτων, ηγετικά στελέχη των οποίων κατηγορούνται για εγκληματική δράση, εισηγήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης.

Την άποψη αυτή διατύπωσε ο κ. Μιχελάκης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου το θέμα ημερήσιας διάταξης ήταν «Συζήτηση, σύμφωνα με το άρθρο 7Α του ν. 3023/2002, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4203/2013, και το άρθρο 83Α του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να διατυπωθεί γνώμη για το εάν συντρέχει ή μη περίπτωση διακοπής της χρηματοδότησης του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή».

Μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε: «Τα πολιτικά κόμματα, κατά γενική παραδοχή, αποτελούν τους φορείς μέσω των οποίων πραγματώνεται η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Όταν όμως υπό τον μανδύα ή υπό την κάλυψη πολιτικού κόμματος, υπάρχουν βάσιμες κατηγορίες για την τέλεση σοβαρών εγκληματικών πράξεων, οι οποίες στρέφονται κατά της ίδιας της χώρας ή πλήττουν βάναυσα τη δημόσια τάξη, οφείλουμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο κατάχρησης της κρατικής χρηματοδότησης με σκοπό την στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων.

»Για την κυβέρνηση είναι αδιανόητο το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες να χρηματοδοτούν κόμματα τα οποία κατηγορούνται ότι αποτελούν εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις, που επιχειρούν να καλυφθούν κάτω από το μανδύα πολιτικού κόμματος.

»Με το πρίσμα αυτό, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση με πρόσφατη νομοθετική της πρωτοβουλία θέσπισε την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και της οικονομικής ενίσχυσης πολιτικών κομμάτων, όταν ηγετικά τους στελέχη κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων 187 περί εγκληματικής οργάνωσης ή 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων του Ποινικού Κώδικα, ως στοιχειώδες και αυτονόητο μέτρο προστασίας της χώρας και της δημοκρατίας.

»Στην υπό κρίση περίπτωση για το εάν συντρέχει ή μη περίπτωση αναστολής της χρηματοδότησης του Κόμματος “Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή”, είναι προφανές ότι συντρέχει η πρώτη προϋπόθεση που προβλέπεται στο άρθρο 23 παράγραφος 1 του Ν 4203/2013 για την άσκηση δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κατά του αρχηγού κόμματος

»Περαιτέρω, ερευνητέο είναι το εάν συντρέχει σωρευτικά και η δεύτερη προϋπόθεση, που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της πρώτης παραγράφου του άρθρου 23 του ως άνω νόμου, περί σύνδεσης των εγκληματικών πράξεων με τη δράση του κόμματος.

»Κατά την εκτίμησή μου ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, που χαρακτηρίζεται από στρατιωτική δομή, σε συνδυασμό με την πληθώρα μαρτυριών και ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας.

»Για τους λόγους αυτούς εισηγούμαι την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, ως στοιχειώδες μέτρο προστασίας της χώρας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τη δημοκρατία, τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk