euobserver: Ερευνα για το ρόλο των εταιρειών συμβούλων της τρόικας

«Εταιρείες συμβούλων της τρόικας: μια επιχείρηση εκατομμυρίων που δεν υφίσταται ελέγχους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του euobserver.com, που ερευνά τον ρόλο των εταιρειών χρηματοοικονομικών συμβούλων που -όπως αναφέρει- έχουν παίξει κεντρικό ρόλο στη διάσωση χωρών της ευρωζώνης.

«Εταιρείες συμβούλων της τρόικας: μια επιχείρηση εκατομμυρίων που δεν υφίσταται ελέγχους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του euobserver.com, που ερευνά τον ρόλο των εταιρειών χρηματοοικονομικών συμβούλων που -όπως αναφέρει- έχουν παίξει κεντρικό ρόλο στη διάσωση χωρών της ευρωζώνης.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η «ανεξάρτητη» τεχνογνωσία των συμβουλευτικών εταιρειών, αξιοποιείται από την τρόικα των διεθνών δανειστών (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ), στέλνοντας λογαριασμό άνω των 80 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Προκειμένου να αποφασιστούν πόσα χρήματα χρειάζονται οι χώρες για να αποφύγουν τη χρεοκοπία, οι εταιρείες αυτές προσλαμβάνονται χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος δημόσιος διαγωνισμός, χωρίς να έχουν τεθεί ερωτήματα περί διαφάνειας και ευθυνών, αναφέρει το δημοσίευμα του euobserver.com.

Ορισμένες φορές, η «δουλειά» τούς έχει ανατεθεί παρά την ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, η οποία προκύπτει από τη σύνδεση των επενδυτικών κεφαλαίων με άλλους παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Οι εταιρείες συμβούλων προσλαμβάνουν με τη σειρά τους «υποεργολάβους», προβληματίζοντας για το «ποιος έχει πρόσβαση σε εσωτερική πληροφόρηση και πώς την αξιοποιεί», σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι υποεργολάβοι σχεδόν πάντα συνεργάζονται με μια τουλάχιστον από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών: τη Deloitte, την Ernst&Young, την KPMG ή την PriceWaterhouseCoopers (PwC).

Το αποτέλεσμα; Ένας «χρυσός κύκλος» μεγάλων εταιρειών που διαθέτουν de facto το μονοπώλιο στη διαχείριση των ευρωπαϊκών διασώσεων, σχολιάζει το άρθρο.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει, ως παράδειγμα, τη νεοϋρκέζικη Alvarez and Marsal που κέρδισε 2 εκατ. ευρώ από την ίδρυση και διαχείριση της «κακής ισπανικής τράπεζας» το 2012, συνεργαζόμενη με την ισπανική εταιρεία νομικών συμβούλων Cuatrecasas, την ιαπωνική εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Nomura και την PwC.

Εξάλλου, ο euobserver αναφέρει ότι η ίδια εταιρεία κέρδισε 6,6 εκατ. ευρώ από την κυπριακή διάσωση, προκαλώντας σκάνδαλο στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον εσωτερικό έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στο πόρισμα του οποίου είχε πρόσβαση η euobserver, η αμοιβή της Alvarez and Marsal ήταν 1,1 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ για την αξιολόγηση της Τράπεζας της Κύπρου ως τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ η παράταση των εργασιών της για το έτος 2013 κόστισε 250 χιλιάδες ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2012, και ενώ η Κύπρος αγωνιζόταν να διασφαλίσει τη διάσωσή της, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης επέλεξε την ίδια εταιρεία για νέα συμβόλαια παρά το γεγονός ότι το συμβούλιο είχε «αποκλείσει» την εταιρεία λόγω της «ενδεχόμενης ορατής σύγκρουσης συμφερόντων» σε σχέση με την αξιολόγηση της Τράπεζας της Κύπρου.

Στη συνέχεια, έδωσε στην εταιρεία δυο νέα συμβόλαια, παρά τις επιφυλάξεις του ΔΣ της Τράπεζας. Στις αρχές του 2013, η εταιρεία έλαβε 960 χιλιάδες ευρώ συν ΦΠΑ και 270 χιλιάδες ευρώ για την ανάλυση των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Επιπλέον, έλαβε 2,7 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ και 540 χιλιάδες για την παροχή βοήθειας στην επιχείρηση αναδιάρθρωσης της Τράπεζας της Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας.

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα του euobserver επισημαίνει ότι είχε συμφωνηθεί να δοθεί στην ίδια εταιρεία ένα «μυστικό μπόνους» (15 εκατ. ευρώ, αμοιβή η οποία αντιπροσώπευε το 0,1% της συνολικής εκκαθάρισης). Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα για την αντικειμενικότητα της Alvarez and Marsal κατά την αξιολόγηση των κυπριακών τραπεζών, εφόσον είχε συμφωνηθεί ότι θα πληρωθεί με άξονα το ύψος της εκκαθάρισης των τραπεζών, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, η Alvarez and Marsal δεν είναι η μοναδική εταιρεία που έχει αναλάβει συμβόλαια της τρόικας χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, σημειώνει το άρθρο.

Τον Ιανουάριο του 2012, η Ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα προσέλαβε την ανταγωνιστική αμερικανική επίσης εταιρεία BlackRock Solutions, η οποία έλαβε 30 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

Το θέμα τής απευθείας ανάθεσης στην εν λόγω εταιρεία απασχόλησε τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης και τον πολιτικό κόσμο. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας ομολόγησε ότι δεν έγινε δημόσιος διαγωνισμός, λόγω των χρονικών πιέσεων που ασκούσε η τρόικα.

Εξάλλου, η ίδια εταιρεία υπέγραψε ανάλογο συμβόλαιο ύψους 12,3 εκατ. ευρώ και με την Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα. Το εν λόγω συμβόλαιο περιελάμβανε και την ανάθεση υποεργολαβίας στις τέσσερις μεγάλες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times το 2012, η τρόικα και οτιδήποτε σχετιζόταν με αυτήν ήταν τόσο «μισητή» στην Ελλάδα ώστε η εταιρεία BlackRock Solutions χρησιμοποίησε διαφορετικό όνομα («Solar») και προσέλαβε ένοπλη φρουρά 18 ατόμων.

Όπως εξήγησε στην euobserver o ακαδημαϊκός Κονσταντιν Γκουρντγκίεβ (Trinity College, Δουβλίνο), στις κεντρικές τράπεζες δεν υπάρχει η απαραίτητη εμπειρία. Λόγω της ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα προ κρίσης, πολλοί επαγγελματίες υψηλών προσόντων μετακινήθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες στις εταιρείες αυτές, ενώ το προσωπικό που παρέμεινε στις κεντρικές τράπεζες δεν είχε τη δυνατότητα να διερευνήσει ενεργά τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Τέλος, ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Richard Boyd Barrett εμφανίζεται πιο κυνικός. Σε δηλώσεις του στην euobserver υποστήριξε ότι οι μεγάλες εταιρείες συμβούλων και ελεγκτών είναι «μέρος του ίδιου χρυσού κύκλου τραπεζιτών και κυβερνητικών αξιωματούχων που προκάλεσαν την κρίση εξ’ αρχής».

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk