Τσίπρας: Χρονιά πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα το 2014

Στο 4ο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς μίλησε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, εξαιτίας της συνέχισης της πολιτικής του μνημονίου.
«Κάθε μέρα που περνά, τα λεγόμενα Μνημόνια, αποδεικνύεται πως είναι λεπτομερείς οδηγοί φτώχειας και οικονομικού ελέγχου από τους δανειστές.
» Στην Ελλάδα, το Μνημόνιο έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση -χωρίς προηγούμενο τη μεταπολεμική περίοδο. Δύο εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, όπως τροφή με κρέας και επαρκή θέρμανση.
» Ένα μικρό κορίτσι πέθανε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη επειδή η οικογένειά της δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει το ρεύμα και χρησιμοποιούσαν μαγκάλι για θέρμανση.
» Είναι καθημερινή εικόνα στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, καλοντυμένοι άντρες και γυναίκες να ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια» σημείωσε.
Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2014 θα είναι χρονιά πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται στην εξουσία.
«Η διαδικασία της αλλαγής, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσω, έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει ένα βήμα από την εξουσία. Αλλά το 2014 είναι έτος εκλογών. Και η αλλαγή θα έρθει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εμπνεύσει την αλλαγή στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, δικαιώθηκε στα χρόνια της κρίσης, καθώς «ακόμα και πριν από τη γέννηση της Ευρωζώνης επισημαίναμε τα ελαττώματα, τις ανεπάρκειες και τις αποσταθεροποιητικές ασυμμετρίες του σχεδίου». Όπως σημείωσε «δηλώναμε και δικαιωθήκαμε:

  • ότι δεν μπορεί να υπάρχει νομισματική ένωση διαιρεμένη από ένα τείχος του χρήματος.
  • ότι μια νομισματική ένωση αδιάφορη προς την κοινωνία και ευαίσθητη μόνον στις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου είναι μια νομισματική ένωση επιρρεπής προς την αβεβαιότητα, την αστάθεια και την κρίση – μια Ευρωζώνη με σύντομη προθεσμία.
  • ότι καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κεντρική τράπεζα που να λειτουργεί ως τέτοια. Δηλαδή, που να λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής, όχι μόνο για τις τράπεζες της, αλλά και για τα κράτη.
  • ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Glass-Steagall που θα διαχωρίζει τις εμπορικές από τις επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητες και θα αποτρέπει μια τόσο επικίνδυνη συνύπαρξη κινδύνων σε μια ανεξέλεγκτη οντότητα.
  • ότι η Ευρώπη χρειάζεται αποτελεσματική ευρωπαϊκή νομοθεσία φορολόγησης των εξωχώριων (offshore) οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
  • ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο είδε την κρίση ως ευκαιρία για να ξαναγράψει τη μεταπολεμική πολιτική οικονομίας της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο απορρίπτει την πρότασή μας για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους, κατά το πρότυπο της Διάσκεψης του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953 ώστε να δώσει οριστική και βιώσιμη συλλογική λύση στο πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο – εκούσιος όμηρος της κυρίας Μέρκελ – εμμένει στην επιβολή πολιτικών που έχουν επιδεινώσει το αρχικό πρόβλημα σε ολόκληρο το Νότο της Ευρωζώνης.
  • ότι η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της «New Deal» για να καταπολεμήσει την ανεργία και να χρηματοδοτήσει το μέλλον της.
  • ότι, για να επιβιώσει η Ευρώπη, χρειάζεται αναδιανομή και αλληλεγγύη».

«Αυτά είναι τα θεμέλια της ριζικά νέας Ευρώπης για την οποία αγωνιζόμαστε. Στη θέση μιας Ευρώπης που αναδιανέμει εισόδημ
Η υποψηφιότητά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Κομισιόν αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά από το σώμα του συνεδρίου την Κυριακή.
Αναφερόμενος στην υποψηφότητά του, ο κ. Τσίπρας τη χαρακτήρισε «εντολή ελπίδας και αλλαγής για την Ευρώπη, προσκλητήριο δημοκρατίας στο οποίο κάθε γενιά αξίζει να συμμετάσχει, το οποίο κάθε γενιά δικαιούται να ζήσει».

Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιούνται στη Μαδρίτη.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk