Το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ: Δύσκολη συνύπαρξη Κουβέλη – Λυκούδη

Δύσκολη είναι πλέον η συνύπαρξη των κκ. Φ. Κουβέλη και Σπ. Λυκούδη στη ΔΗΜΑΡ.

Το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ: Δύσκολη συνύπαρξη Κουβέλη – Λυκούδη | tovima.gr
Δύσκολη είναι πλέον η συνύπαρξη των κκ. Φ. Κουβέλη και Σπ. Λυκούδη στη ΔΗΜΑΡ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέρριψε την πρόταση των «58», αρνήθηκε τη συμμαχία με το ΠαΣοΚ αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ – μίλησε για «λαϊκιστική Αριστερά που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες». Δήλωσε όμως ότι η ΔΗΜΑΡ θα κατέλθει στις ευρωεκλογές με τους συμμάχους της (δηλαδή με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα), ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία προοδευτικού τρίτου πόλου, ο οποίος θα επιδιώξει την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής και την ακύρωση των διλημμάτων του νέου διπολισμού.
Ο κ. Λυκούδης, στη δική του παρέμβαση, είπε ότι δεν θα διεκδικήσει ξανά τη θέση του γραμματέα και αποδόμησε σημείο προς σημείο τις θέσεις Κουβέλη. Είπε ότι η ΔΗΜΑΡ ετεροκαθορίζεται με αμυντικό τρόπο από τους άλλους χώρους και συνόψισε το δίλημμα του συνεδρίου ως εξής: «Θα μπούμε σε άλλη μια περιπέτεια εθνικής ευθύνης για να δημιουργήσουμε το ανάχωμα στον δικομματισμό και στη συντήρηση ή θα κοιτάξουμε να συντηρηθούμε εμείς στο όριο της εκλογικής επιβίωσης;. Αυτά τα «μόνοι μας και βλέπουμε» ή πολιτικά κομψοτεχνήματα του τύπου «δεν συνομιλώ με το σημερινό ΠαΣοΚ αλλά συνομιλώ με αυτόν ή τον άλλο πασόκο» ή άλλα ανεδαφικά «άλλος πρωθυπουργός από την ίδια Βουλή» αδιαφορούν για την αριθμητική. Η άρνησή μας να συμμετάσχουμε στον διάλογο δεν οδηγεί σε κανέναν προοδευτικό τρίτο πόλο. Οδηγεί στη μη Κεντροαριστερά. Και η μη Κεντροαριστερά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον δικομματισμό, στις αυτοδυναμίες και στην πόλωση» επισήμανε. Απέρριψε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Ο μοναδικός πόλεμος που διεξάγει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδύναμη κατάληψη της εξουσίας. Σε αυτόν τον πόλεμο εγώ είμαι απέναντι. Γιατί ο πόλεμός του είναι φανατικός και μισαλλόδοξος. Σύμμαχος όποιος συμφωνεί, εχθρός, φασίστας, πουλημένος όποιος διαφωνεί». Ο κ. Λυκούδης πρότεινε να μπει η ΔΗΜΑΡ επιθετικά στον διάλογο με όλους, και με την κίνηση των «58», «αν την αφήσει ο Βενιζέλος να προχωρήσει».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των κκ. Α. Παπαδόπουλου, Γρ. Ψαριανού, των μελών της μειοψηφίας, αλλά και πολλών συνέδρων, καθώς το θέμα των συμμαχιών μονοπώλησε το συνέδριο. Το Αριστερό Δίκτυο κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση, ζητώντας να αναδειχθούν τα αριστερά χαρακτηριστικά του κόμματος. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία τριών ευρωβουλευτών του ΠαΣοΚ στην έναρξη του συνεδρίου (Αννυ Ποδηματά, Μαριλένα Κοππά, Σπ. Δανέλλης), αλλά και η μετοίκηση του κ. Π. Μπεγλίτη στη ΔΗΜΑΡ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk