Στο ίδιο (βαρετό) έργο θεατές

Στενάχωρα είναι τα μηνύματα που παίρνουν τις τελευταίες ημέρες οι παράγοντες των αθλητικών ομοσπονδιών όσον αφορά το ύψος της κρατικής επιχορήγησης για το 2014.

Στο ίδιο (βαρετό) έργο θεατές | tovima.gr
Στενάχωρα είναι τα μηνύματα που παίρνουν τις τελευταίες ημέρες οι παράγοντες των αθλητικών ομοσπονδιών όσον αφορά το ύψος της κρατικής επιχορήγησης για το 2014. Λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα δραστική περικοπή των κονδυλίων για τον αθλητισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με το πλέον απαισιόδοξο σενάριο, η μείωση ενδέχεται να φθάσει μέχρι και το 50% σε σχέση με πέρυσι.
Αν επιβεβαιωθεί, τότε το ποσόν που θα εισρεύσει στα ταμεία των αθλητικών ομοσπονδιών θα είναι συνολικά 12 εκατ. ευρώ, ενώ το τρέχον έτος δόθηκαν περίπου 24 εκατ. ευρώ. Για να γίνει κατανοητή η πτώση του ρυθμού χρηματοδότησης των αθλητικών ομοσπονδιών από το κράτος, αξίζει να αναφερθεί ότι στον προϋπολογισμό του 2012 είχε εγγραφεί κονδύλι ύψους 38 εκατ. ευρώ ενώ το 2011 ποσό 42 εκατ. ευρώ.
Οι ανησυχούντες ομοσπονδιάρχες θα αντιδράσουν σε αυτή τη «σφαγή» των προϋπολογισμών τους, προβάλλοντας και το επιχείρημα ότι από τα 12 εκατ. ευρώ που θα εισπράξουν συνολικά, τα 11 θα απορροφηθούν από τα λειτουργικά έξοδα (μισθοδοσίες, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια). Δεν είναι γνωστό βέβαια ποιος θα είναι ο τρόπος αντίδρασής τους, αλλά τις προηγούμενες χρονιές εξαντλήθηκαν σε κορόνες και σε απειλές του στυλ «ελάτε να πάρετε τα κλειδιά των ομοσπονδιών», που βέβαια ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Με δεδομένο τις κομματικές δεσμεύσεις που έχει η πλειονότητα των ομοσπονδιαρχών, αναμένεται να δούμε το ίδιο βαρετό έργο, ενώ την ίδια στιγμή το αθλητικό έργο των ομοσπονδιών θα συρρικνώνεται επικίνδυνα σε σημείο που να μην υπάρχουν χρήματα ούτε για στοιχειώδη προετοιμασία εθνικών ομάδων ή κονδύλια για συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων. Την Τρίτη, πάντως, οι ηγήτορες του ελληνικού αθλητισμού θα ακούσουν τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανό στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να τους καλεί να σταματήσουν να είναι σπάταλοι, όπως έπραξε και από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk