Οι μνηστήρες της Eurobank

Στα τέλη του Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αύξηση κατά 34%-50% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, με στόχο την άντληση περίπου 2 δισ. ευρώ,

Στα τέλη του Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αύξηση κατά 34%-50% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, με στόχο την άντληση περίπου 2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορούσε να μεταβληθεί ανάλογα και με το πόρισμα της ΒlackRock αναφορικά με το ύψος των προβληματικών δανείων. Η αύξηση θα λάβει χώρα μέσω προσφοράς μετοχών στην αγορά («marketed equity offering»), στο πλαίσιο της οποίας διάφοροι διεθνείς επενδυτές θα καθορίσουν την τιμή και την ποσότητα των μετοχών που επιθυμούν να αποκτήσουν.

Η ολοκλήρωσή της θα επιτρέψει την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και την ταχύτερη επιστροφή της μεσοπρόθεσμα στον ιδιωτικό τομέα, καθώς σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατέχει το 95,2% των μετοχών της τράπεζας. Μετά την αύξηση εκτιμάται ότι η συμμετοχή του ΤΧΣ στην τράπεζα θα κυμανθεί σε 50%-60%, ένας σκληρός πυρήνας από περίπου τέσσερα επενδυτικά σχήματα θα κατέχει κοντά στο 17% της τράπεζας και το υπόλοιπο ποσοστό θα αφορά τοποθετήσεις μεγάλου αριθμού διεθνών funds. Προκειμένου να διασφαλιστούν μάλιστα τα μέλη του ΤΧΣ από τυχόν ποινικές ευθύνες, αφού δεν προβλέπεται σχετική ρύθμιση, θα υπάρξουν νέες νομοθετικές παρεμβάσεις σε μια σειρά από τεχνικά ζητήματα, ώστε να μην προκύψουν κατηγορίες για τις αποφάσεις που θα λάβουν. Δεν θα μπορεί, π.χ., να διατυπωθεί η κατηγορία της απιστίας στο ΤΧΣ αν η τιμή της αύξησης υπολείπεται σημαντικά από εκείνη όπου εισέφερε κεφάλαια το Δημόσιο, όπως αναμένεται να συμβεί στην περίπτωση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.
Επενδυτικές τράπεζες


Με κύριους αναδόχους τις Barclays, Deutsche Bank και JP Morgan, αλλά, όπως εκτιμάται, και με τη συμμετοχή αργότερα άλλων μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, η έκδοση μετοχών της ελληνικής τράπεζας, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες που θα λάβουν χώρα στις αρχές του νέου έτους στην Ευρώπη, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ορισμένων εκ των κορυφαίων funds διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερα επενδυτικά σχήματα πρώτης γραμμής αναμένεται να επενδύσουν περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι περίπου το 1/3 της αύξησης.
Πρόκειται για την καναδική Fairfax, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας Πρεμ Γουάτσα δήλωσε προσφάτως ότι κοιτάζει και για άλλες ευκαιρίες στη χώρα. Η Fairfax ανακοίνωσε τον Οκτώβριο την αύξηση της συμμετοχής της στην εταιρεία ακινήτων Eurobank Properties από 19% σε 41%, ενώ διατηρεί θέσεις στη Μυτιληναίος και στη Σαράντης (κατά πληροφορίες και στην Jumbo). Από τότε που ανέλαβε τη Fairfax, το 1985, ο Γουάτσα, γνωστός ως «Γουόρεν Μπάφετ του Καναδά», έχει γίνει γνωστός για τις έξυπνες επενδύσεις, ποντάροντας στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων και εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη από αυτήν.
Στη Eurobank θέλει να επενδύσει και η Soros Group του δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο επενδυτικός βραχίονας του οποίου, η Soros Fund Management, προχώρησε προσφάτως και στην απόκτηση θέσεων σε πέντε ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες.
Διαχειριστές από 300 funds


Επίσης η Apollo Global Management, του νεοϋορκέζου δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή Λίον Μπλακ, αποτελεί έναν ακόμη από τους βασικούς ενδιαφερομένους, ενώ την τετράδα των βασικών μνηστήρων συμπληρώνει ένα κονσόρτσιουμ από πέντε hedge funds. Παράλληλα η διοίκηση της Eurobank φέρεται να έχει συναντήσει διαχειριστές από σχεδόν 300 funds, ορισμένα από τα οποία αναμένεται να συμμετάσχουν στην αύξηση.
Οι προοπτικές του κλάδου
  • Θετική όσον αφορά το «turnaround story» των ελληνικών τραπεζών (δηλαδή το «γύρισμα» σε κερδοφορία), το οποίο στηρίζεται στη μακροοικονομική ανάκαμψη και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον κλάδο, εμφανίζεται η Bank of America – Merrill Lynch, η οποία σημειώνει ότι τα «κόκκινα» δάνεια και οι πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους, ειδικά αν η ανάκαμψη της οικονομίας απογοητεύσει. Με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων κρίσεων, εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα «κορυφωθούν» το 2014, ενώ οι προβλέψεις θα ομαλοποιηθούν τα επόμενα δύο-τρία χρόνια.
  • Η αύξηση των περιθωρίων, η ομαλοποίηση των προβλέψεων και οι περικοπές του κόστους αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν καταλυτικά τη μέση αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
  • Οι τραπεζικές μετοχές έχουν επωφεληθεί από τη βελτίωση της μακροοικονομικής κατάστασης και τις τάσεις που διαμορφώνονται, εκτίμησε η Citigroup, αναφέροντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «αναδύεται από τις στάχτες του», με ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, μικρότερο ανταγωνισμό και με εκ νέου εστίαση των λειτουργιών στην εγχώρια εμπορική τραπεζική.
  • Για τη Nomura, η καθυστέρηση στην οικονομική ανάκαμψη, δεδομένων των υφιστάμενων μακροοικονομικών και πολιτικών κινδύνων, θα οδηγήσει επίσης σε καθυστέρηση της αναμενόμενης βελτίωσης του κόστους ρίσκου, που αποτελεί και τον βασικότερο παράγοντα διαμόρφωσης των αποδόσεων των ελληνικών τραπεζών. Εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα φθάσουν στο σημείο break-even ώσπου το κόστος του ρίσκου να υποχωρήσει κάτω από τις 200 μονάδες βάσης, κάτι που αναμένεται να συμβεί το 2015.
  • Τα βασικά ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες αφορούν τον ρυθμό της μακροοικονομικής ανάκαμψης και τη μελλοντική ποιότητα των χαρτοφυλακίων, εκτιμά μεταξύ άλλων η HSBC, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη στην οικονομία μπορεί να είναι επί θύραις, αλλά η ανεργία και η αδυναμία στην καταναλωτική δαπάνη θα επιμείνουν για αρκετά χρόνια.


Αυξημένο το ενδιαφέρον των ξένων
«Η καλύτερη στιγμή για να επενδύσει κανείς είναι όταν η οικονομία βγαίνει από την ύφεση»

«Δεδομένου ότι την περίοδο εκείνη (σ.σ.: που θα λάβει χώρα η αύξηση κεφαλαίου) μεγαλύτερη έκδοση από τον κλάδο στην Ευρώπη είναι μόνο μιας ιταλικής τράπεζας (σ.σ.: περί τα 3 δισ. ευρώ), της οποίας όμως η χρηματοοικονομική εικόνα δεν είναι και η καλύτερη, αν οι νέες μετοχές της Eurobank εκδοθούν με ένα εύλογο discount (σ.σ.: έκπτωση) όσον αφορά τη λογιστική της αξία, το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών θα είναι σημαντικό» ανέφερε διαχειριστής που συμμετείχε στα road shows που διοργανώνει η τράπεζα στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως αυτά του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, στα οποία συμμετείχαν πάνω από 200 funds. Ισχυρά ονόματα, όπως τα Advent International, Anacap, Apax, Aquiline Capital, Bain Capital, BC Partners, Blackstone, Bridgepoint, Cerberus, Capital, Cinven, CVC Capital, General Atlantic, GIC, GTCR, Hellman & Friedman, JC Flowers, KKR & Co, Lone Star, J. Paulson, PIMCO, Silver Lake, Stone Point και Texas Pacific Group Bold, Fidelity φέρεται να βρίσκονται μεταξύ των ενδιαφερομένων.
Oπως αναφέρεται, αρκετοί ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων θέλουν να συμμετάσχουν στην αύξηση, θεωρώντας ότι το πολιτικό ρίσκο είναι περιορισμένο την ώρα που η καλύτερη στιγμή για να επενδύσει κανείς είναι συχνά όταν η οικονομία μιας χώρας βγαίνει από την ύφεση. Τέλος, όπως αναφέρεται, η Eurobank έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει την κερδοφορία της σε υψηλά επίπεδα εφόσον συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του cost of funding και αρχίσει η αποκλιμάκωση των «κόκκινων δανείων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk