Αρρυθμία στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τον φόρο υπεραξίας επί των μετοχών και η προεορταστική ατονία αύξησαν τις πιέσεις και τη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών,

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τον φόρο υπεραξίας επί των μετοχών και η προεορταστική ατονία αύξησαν τις πιέσεις και τη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, εν αναμονή και της δημοσίευσης της μελέτης της BlackRock για τις τράπεζες και της κατάληξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

«Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών δείχνουν ότι η αγορά δεν προεξοφλεί κάποια αρνητική εξέλιξη με την τρόικα ή από τα stress tests» ανέφερε μιλώντας στο Reuters η κυρία Νατάσα Ρουμαντζή, επικεφαλής Ανάλυσης στην Πειραιώς Χρηματιστηριακή. «Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τα αποτελέσματα, και αυτό σε συνδυασμό και με την προεορταστική περίοδο οδηγεί σε χαμηλούς τζίρους» πρόσθεσε. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αναμένεται να ανακοινώσει στα τέλη του έτους ή στις αρχές Ιανουαρίου τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών με βάση τον έλεγχο της BlackRock. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οίκου η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών δημιουργεί τις βάσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα έτη.
Την ίδια ώρα οι φορείς της Kεφαλαιαγοράς εμφανίζονται αντίθετοι με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τον φόρο υπεραξίας επί των μετοχών. Ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) δήλωσε, π.χ., την αντίθεσή του στις προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, θεωρώντας μάλιστα πως οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι του ΥΠΕΘΟ, παρ’ όλο που δεν διαθέτουν τη σχετική εμπειρία και γνώση του τρόπου λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, δεν έλαβαν υπόψη τους τις κοινές προτάσεις όλων των φορέων.
Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι, ανέφερε ο ΣΜΕΧΑ, ότι οι προτεινόμενες διατάξεις που υπέβαλαν οι συντάκτες θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση των συναλλαγών, «μετακίνηση» των ελλήνων επενδυτών σε ξένες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης ή και ξένες ΕΠΕΥ, συρρίκνωση των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου και κλείσιμο ελληνικών ΕΠΕΥ. Χαρακτηριστικό, υποστηρίζει, της έλλειψης γνώσεων είναι και η πρώτη «διευκρίνιση» από το αρμόδιο υπουργείο, όπου ουσιαστικά τροποποιεί μία εκ των διατάξεων, σύμφωνα με την οποία όποιος επενδυτής πραγματοποιήσει 3 συναλλαγές σε κάποια/ες από τις 15 εταιρείες που είναι εισηγμένες στην ΕΝΑ χαρακτηρίζεται υποχρεωτικά επιτηδευματίας.
Το σχετικό νομοσχέδιο υποσκάπτει με τον χειρότερο τρόπο τον μηχανισμό άντλησης κεφαλαίων που αποτελεί η Κεφαλαιαγορά, εκτίμησε και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών (ΣΕΔΥΚΑ).

Πολιτικό ρίσκο
Οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα λάβουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την ασκούμενη οικονομική πολιτική, εκτίμησε η Barclays, θεωρώντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους τον επόμενο χρόνο ίσως αποδειχθούν πολύ πιο επίπονες. Ο κίνδυνος ατυχήματος στην Ελλάδα παραμένει υπαρκτός εξαιτίας του πολιτικού ρίσκου, ανέφερε και η Exotix.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk