Οι Κινέζοι δεν θεωρούν εχθρούς τους Αμερικανούς

Οι περισσότεροι Κινέζοι βλέπουν τις ΗΠΑ όχι ως έναν εχθρό στην παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική σκακιέρα, αλλά περισσότερο ως έναν ανταγωνιστή τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έκθεσης από την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for International Peace.

Οι περισσότεροι Κινέζοι βλέπουν τις ΗΠΑ όχι ως έναν εχθρό στην παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική σκακιέρα, αλλά περισσότερο ως έναν ανταγωνιστή τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έκθεσης από την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for International Peace, που διεξήχθη από κοινού με το επιτελείο ενός Κινέζου στρατηγού, του Λουό Γιουάν και περιλαμβάνει μία «διπλή» δημοσκόπηση και στις δύο χώρες. Το κεντρικό συμπέρασμα είναι πως, παρόλο που υπάρχει ακόμη ένα κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας, οι δυο πλευρές βλέπουν η μια την άλλη περισσότερο ως ανταγωνιστή, παρά ως εν δυνάμει εχθρό.
Στο βασικό ερώτημα «ποιά χώρα θεωρείται ότι σήμερα είναι παγκόσμια υπερδύναμη» [που πολλοί θα απαντούσαν «Κίνα» δεδομένης της πτώσης της επιρροής των ΗΠΑ] μόλις το 45% των Κινέζων ερωτηθέντων απάντησε πως είναι η η Κίνα. Αντίθετα, την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ (εξακολουθεί να) είναι η παγκόσμια υπερδύναμη εξέφρασε το 74% των Αμερικανών ερωτηθέντων.
Αξιοσημείωτο είναι το ότι το 21% των κυβερνητικών στελεχών της Κίνας και το 12% των ανώτατων κινέζων αξιωματούχων που ερωτήθιηκαν στο πλαίσιο αυτής της έρευνας πρεσβεύουν την άποψη πως η χώρα τους δεν πρέπει να αναλάβει το ρόλο της υπερδύναμης.
Στην μελέτη, που διήρκεσε δυο χρόνια, φαίνεται επίσης πως στις ΗΠΑ ο κόσμος ανησυχεί περισσότερο για την οικονομική ανάπτυξη της πολυπληθέστατης ασιατικής χώρας (το 59%), παρά για την στρατιωτική της υπεροχή (28%). Αντίστοιχα, η κινεζική κοινή γνώμη ανησυχεί σε ποσοστό 34% για την στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ, ενώ το 20% για την αμερικανική οικονομική πρόοδο.
Σύμφωνα με τον συντονιστή της έρευνας, Μάικλ Σουέιν του Carnegie, τα ευρήματα ήταν τόσο διαφωτιστικά ώστε οι δυο πλευρές σκοπεύουν να πραγματοποιούν κάθε χρόνο την έρευνα, ώστε να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για τις οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk