Σε τεντωμένο σχοινί ο δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός

Σε τεντωμένο σχοινί και με την αγωνία για τα μελλούμενα να είναι έκδηλη, κινείται ο δικομματικός συνασπισμός που έχει μπροστά του τα επόμενα εικοσιτετράωρα τη δύσκολη κοινοβουλευτική μάχη του νομοσχεδίου για τη φορολογία ακινήτων.
Το κλίμα τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει βαρύνει αρκετά για την κυβέρνηση σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο, ειδικά μετά τον ιδιαίτερα προβληματικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα της επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Υπό τη σκιά αυτής της υπόθεσης που επηρεάζει εκ των πραγμάτων την άποψη της κοινής γνώμης για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος και του κρατικού μηχανισμού, από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να στείλουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προχωρεί τις μεταρρυθμίσεις.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, με δεδομένο ότι έχει σημειωθεί έστω μια μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (η μεγάλη συζήτηση για τα κρίσιμα ζητήματα θα γίνει ξανά τον Ιανουάριο) για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισεκ. ευρώ που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, επέλεξε να περάσει στην επικοινωνιακή αντεπίθεση με σύνθημα τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας.
Εν μέσω των πολυήμερων απεργιών των ιατρών που είναι σε πόλεμο με τον υπουργό Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο κ. Σαμαράς μίλησε σε ειδική εκδήλωση, για μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια και η οποία «δεν γίνεται γιατί μας το ζήτησε η τρόικα», αλλά διότι έπρεπε να την κάνουμε ως χώρα.
Ο Πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι οι ιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται, εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην υγεία και ανέφερε πως είχαμε ένα στρεβλό σύστημα, το οποίο χρειαζόταν σαρωτική μεταρρύθμιση.
Νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε υπό την προεδρία του και με την παρουσία του κ. Γεωργιάδη και των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, των κκ. Ι. Στουρνάρα και Κυρ. Μητσοτάκη, ενέκρινε το σχέδιο για τον ΕΟΠΠΥ, ο οποίος από εδώ και στο εξής θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας και όχι πάροχος και με βάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής του, αναμένεται να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 8.500 εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ και 1.200 γιατροί από τα νοσοκομεία.
Ο Πρωθυπουργός, σε μια χρονική στιγμή που ξεκίνησε συζήτηση από τις Βρυξέλλες για το κατά πόσο θα γίνει ή όχι μελλοντικά κούρεμα στις καταθέσεις και σε ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, εξέλαβε ως ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος, την παρουσία στην Αθήνα του επικεφαλής της Blackrock Λάρι Φινκ τον οποίο και συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά και στην Χαρ. Τρικούπη έχει σημάνει «συναγερμός» για την επικείμενη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την φορολογία των ακινήτων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει το Σάββατο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής.
Οι συναντήσεις των επιτελείων των κομμάτων ΝΔ και ΠαΣοΚ με «γαλάζιους» και «πράσινους» βουλευτές έχουν αρχίσει και θα πυκνώσουν τις επόμενες ημέρες, ώστε να ελεγχθούν όσο περισσότερο γίνεται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες για να αποτραπούν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Για το άλλο μείζον θέμα των πλειστηριασμών αναμένεται να γίνει σήμερα ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Σαμαράς έχει καλέσει τον κ. Στουρνάρα και την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τον υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ. Αθ. Σκορδά.
Οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ έχουν να αντιμετωπίσουν και την άλλη δύσκολη κοινοβουλευτική μάχη, αυτή που αναμένεται να γίνει την επόμενη Τετάρτη στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποβρυχίων.
Χθες βράδυ στο πρωθυπουργικό γραφείο έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα αλλά και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον κ. Στουρνάρα, όπου και συζητήθηκε η στάση που θα τηρηθεί τις προσεχείς ημέρες και θα είναι άκρως επιθετική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Το αρνητικό στοιχείο για το δικομματικό συνασπισμό που αναζητεί κοινό βηματισμό και ενιαίο μέτωπο, είναι ότι μεταξύ της ΝΔ και του ΠαΣοΚ υπάρχει καχυποψία και η κυβερνητική συνεργασία αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.
Και αυτό, διότι χθες στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης απέρριψε την τροπολογία που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΠαΣοΚ για ορισμένες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αναγκάζοντας την Χαρ. Τρικούπη να αντιδράσει έντονα.
Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ επιχειρείται μια κυβερνητική προσπάθεια να αλλάξει επικοινωνιακά το κλίμα, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας να εκδίδει ανακοίνωση για να γνωστοποιήσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στα 2,7 δισ. ευρώ, με τον κ. Σκορδά, αν και υπάρχει ανησυχητικός αποπληθωρισμός, να επιμένει, ανεξάρτητα την αντίθετη άποψη που έχουν οι πολίτες, ότι έχουν πέσει οι τιμές σε βασικά προϊόντα και με τον κ. Βρούτση, εν μέσω της εκρηκτικής αύξησης του αριθμού των ανέργων, να προβλέπει μείωση της ανεργίας από το τέλος του 2014.
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk