Χονγκ Κονγκ: ένας λούτρινος κακός λύκος, σύμβολο πολιτικής διαμαρτυρίας

Τον λένε «Λούφσιγκ» και είναι ο λούτρινος «κακός λύκος» των καταστημάτων ΙΚΕΑ, ο οποίος έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων εναντίον του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουν Γινγκ.

Τον λένε «Λούφσιγκ» και είναι ο λούτρινος «κακός λύκος» των καταστημάτων ΙΚΕΑ, ο οποίος έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων εναντίον του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουν Γινγκ.

Όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της σουηδικής εταιρείας, τη Δευτέρα και τη Τρίτη το πρωί πουλήθηκαν εκατοντάδες Λούφσιγκ με αποτέλεσμα τα ράφια των ΙΚΕΑ στην ασιατική πόλη να μείνουν άδεια από το λούτρινο παιχνίδι. Μάλιστα, πριν ανοίξει το κατάστημα, στις 7 το πρωί, είχαν σχηματιστεί τεράστιες ουρές με κατοίκους να περιμένουν υπομονετικά να προμηθευτούν τον δικό τους «κακό λύκο».
Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει γίνει τόσο δημοφιλές επειδή «λύκος» είναι το παρατσούκλι του κυβερνήτη Λεούνγκ, ο οποίος κάθε άλλο παρά αγαπητός είναι σε πολλούς που επιθυμούν διακαώς να τον ξεφορτωθούν καθώς τον θεωρούν υπηρέτη των «κόκκινων καπιταλιστών» του Πεκίνου.
Το παρατσούκλι αποδίδεται στον κυβερνήτη επειδή θεωρείται αναξιόπιστος και πονηρός κι επειδή διοικεί το μεγάλο αυτό λιμάνι-μεγαλούπολη μέσα σε δίνη σκανδάλων, όπως η παραίτηση δυο υπουργών του, για απάτη, τον περασμένο Ιούλιο. Παράλληλα πολλοί κάτοικοι είναι δυσαρεστημένοι με τη ραγδαία αύξηση των τιμών των ακινήτων. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2013 χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ζητώντας την παραίτηση του.
Σύμφωνα με τις Αρχές, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 26.000, ενώ οι διοργανωτές ανεβάζουν τον αριθμό στις 130.000. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν επίσης περισσότερη δημοκρατία, ενώ κατηγορούν τον κυβερνήτη ότι ανακαίνισε παράνομα την πολυτελή έπαυλή του.
Το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, επέστρεψε στην Κίνα το 1997 ως μια ημιαυτόνομη περιοχή με το δικό του πολιτικό και νομικό σύστημα. Ο Λεούνγκ διορίστηκε κυβερνήτης το 2012 από μια επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη της διαδικασίας επιλογής του διαδόχου του το 2017, μετά από εκλογές.
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk